Gemeenten Brandweerzone Oost-Limburg hebben mondmaskers besteld

De veertien gemeenten van Brandweerzone Oost-Limburg, waaronder Dilsen-Stokkem, Maaseik, Kinrooi en Maasmechelen willen hun inwoners voorzien van één gratis herbruikbaar mondmasker, bovenop het gratis masker dat de federale overheid ter beschikking wil stellen. Dit zal met een samenaankoop van 320.000 maskers geregeld worden.

Stad Genk zal fungeren als de aankoopcentrale voor 320.000 stoffen mondmaskers bij het Limburgse bedrijf Bioracer. De bestelling van deze omvangrijke logistieke operatie is reeds geplaatst. Vandaag is de samenwerking finaal afgeklopt door alle betrokken gemeenten. Als alles goed gaat met de productie en de levering zullen de gemeenten de maskers vanaf midden mei ter beschikking kunnen stellen van hun inwoners. De totale kostprijs bedraagt 1,084 miljoen euro, oftewel 3,39 euro inclusief btw per masker.

Het is duidelijk dat een versoepeling van de corona-maatregelen alleen maar kan als dat gepaard gaat met blijvende aandacht voor de basisregels, zoals handhygiëne, thuisblijven als je ziek bent en vooral ook afstand houden van elkaar. Maar wanneer er opnieuw meer mensen aan het werk gaan, meer winkels openen,… is voldoende afstand houden niet altijd mogelijk. Daarom promoot de federale overheid het gebruik van (stoffen, herbruikbare) mondmaskers in situaties waar je niet voldoende afstand van elkaar kunt houden. Een mondmasker draag je in zo’n geval dus om anderen te beschermen.

De BWOL-gemeenten ondersteunen de visie en maatregelen van de federale overheid. Ze hechten heel veel belang aan de gezondheid en veiligheid van hun bevolking én ook aan een verantwoorde heropstart van het economisch en maatschappelijk leven.

Omdat aan mondmaskers geraken al de hele coronacrisis lang een grote uitdaging blijkt te zijn, hebben veertien Limburgse gemeenten besloten de krachten te bundelen om zo de kans op welslagen te vergroten, want dit is een zeer omvangrijke logistieke operatie voor alle betrokken gemeenten. “We hebben diverse pistes onderzocht en bewandeld, maar deze van één grote bestelling via dit Limburgse bedrijf lijkt ons de meest zekere én de snelste manier om op grote schaal aan de nodige ‘communitymaskers’ te geraken”, aldus de burgemeesters van BWOL. “In plaats van allemaal ‘soloslim’ te spelen en zo mogelijk elkaar te gaan beconcurreren, bundelen we de krachten.”

De maskers worden dus aangekocht via het Limburgse bedrijf Bioracer, dat vooral actief is op vlak van sportkleding. Het zal gaan om herbruikbare stoffen maskers met linten en de mogelijkheid om er een extra beschermende laag filterstof in te steken. Deze filterstof zal voorzien worden door de federale overheid.

De inwoners van brandweerzone Oost-Limburg mogen dan ook een gratis mondmasker verwachten vanaf midden mei. Van zodra zekerheid is over de leveringsdatum, zullen de gemeenten hierover verder communiceren met hun inwoners.

De deelnemende gemeenten zijn As, Bilzen, Dilsen-Stokkem, Genk, Hoeselt, Houthalen-Helchteren, Kinrooi, Lanaken, Maaseik, Maasmechelen, Oudsbergen, Riemst, Voeren en Zutendaal. Voor meer informatie kunt u terecht bij de 14 burgemeesters.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *