Gratis mondmasker voor inwoners 9 Noord-Limburgse gemeenten

Op vrijdag 24 april besliste de Nationale Veiligheidsraad over de exitstrategie. Het dragen van mondmaskers zal hierin een belangrijke rol spelen. Elke Belg zal een mondmasker ontvangen, met daarbij 2 filters. Het is momenteel nog niet duidelijk of de federale overheid voldoende maskers zal kunnen voorzien, of wanneer deze gaan toekomen. Bijgevolg slaan de gemeenten Bocholt, Bree, Ham, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Leopoldsburg, Lommel, Peer en Pelt de handen in elkaar. Enerzijds willen de gemeenten het zelf maken van mondmaskers stimuleren. Anderzijds wensen de gemeenten en de hulpverleningszone een extra herbruikbaar mondmasker te voorzien voor al hun inwoners.

Via de koepel van de hulpverleningszone worden voorlopig al 120.000 mondmaskers besteld. Later kunnen eventueel bijkomende mondmaskers worden aangekocht. De organisatie koopt men aan bij firma’s uit eigen regio die maskers kunnen produceren en leveren op korte termijn. De maskers zijn herbruikbaar en uitwasbaar.

Inwoners vanaf 12 jaar die in een van deze 9 gemeenten wonen, zullen vanaf 14 mei een gratis herbruikbaar katoenen mondmasker kunnen afhalen in een van de verdeelpunten die via de gemeentelijke kanalen worden bekendgemaakt. Hiervoor worden de verdeelpunten van Limburg.net ingeschakeld en de gemeenten kunnen bijkomende verdeelpunten toewijzen.

Door het initiatief te nemen voor deze grootschalige aankoop, dragen de hulpverleningszone en de deelnemende 9 gemeenten bij aan de veiligheid van onze inwoners en de verdere indijking van het virus. Ieder die nog geen mondmasker heeft, of dit niet zelf kan maken, wordt met dit initiatief ook verder geholpen.

#maakjemondmasker
Inmiddels zijn al veel mensen zelf aan de slag gegaan om mondmaskers te maken. Het dragen van een mondmasker wordt al vanaf aanstaande maandag 4 mei verplicht op het openbaar vervoer. Tegen die datum zullen er wellicht nog geen mondmaskers zijn van de federale overheid. En ook de maskers van de gemeenten en hulpverleningszone worden pas vanaf 14 mei verdeeld. Reden te meer om de handen al uit de mouwen te steken en zelf mondmaskers te maken.

Bovendien zullen de maskers, die worden verdeeld via de federale overheid en de gemeenten, niet eindeloos uitwasbaar of herbruikbaar zijn. Ook om die reden blijft het belangrijk, om zelfgemaakte mondmaskers te voorzien voor je familie en andere mensen in je omgeving. Zo dragen we allen ons steentje bij om de gezondheid en het welzijn van ons en onze naasten te garanderen. #samentegencorona

Op de website maakjemondmasker.be staat een filmpje en een patroon dat men kan gebruiken om zelf een masker te maken.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *