Iraanse international Javad Karimi wordt set-up in Maaseik

Dat er in Iran überhaupt volleybal wordt gespeeld, ontdekte een Vlaming toevallig in augustus 2007: de Belgische jeugd (met o.a. Pieter Verhees, Kevin Klinkenberg, Simon Van de Voorde, Bram Van Den Dries) deed het toen prima op het FIVB Boys Youth World Championship in Mexico (6e plaats). Dé verrassing van dat toernooi leek echter Iran dat de vloer aanveegde met Brazilië, China, Rusland, Polen, … en zich tot wereldkampioen kroonde. Iraniër Javid Karimi zal de basis bij vc GREENYARD Maaseik komen versterken.

Voor velen een verrassing, voor ingewijden allicht niet, want Iran geldt al een tijdje als sterkste volleyballand van Azië: Aziatisch kampioen in 2011, 2013 en 2019; 5e op de OS 2016 in Rio; 6e op het WK 2014; 8e in de World Cup 2015 en 2019; 8e op de wereldwijde FIVB-ranking. Kortom: het Iraanse volleybal zit tegen de wereldtop aan!

Iraanse topspelers zijn dan ook gegeerd in de Europese topcompetities: superstar Seyed Mousavi bij het Poolse Olsztyn (waar Daniel Castellani coacht), Amir Ghafour bij wereldkampioen Cucine Lube Civitanova (op de opposite, in balans met Kamil Rychlicki) en Milad Abadipour was vorig jaar (in de Champions League) zelfs nog bij ons op bezoek met PGE Skra Belchatów.

GREENYARD Maaseik heeft op zijn beurt een jonge Iraanse international gestrikt, meer bepaald voor de spelverdeling: Javad Karimi, voluit Javad Karimi Souchelmael (°1 maart 1998) is 2m04 groot. Hij doorliep de Iraanse jeugdselecties en maakt sinds 2019 deel uit van het Iraanse A-team. Bij zijn club Paykan Teheran schopte hij het ondanks zijn jeugdige leeftijd al tot kapitein. Paykan Teheran heeft de best gevulde trofeeënkast van alle Iraanse topclubs en is zevenvoudig kampioen van Azië: een record!

Doet Paykan Teheran een belletje rinkelen? Inderdaad, het is de club waar Simon Van de Voorde twee jaar geleden een seizoen doorbracht. Simon was er alleen, zonder zijn gezin, en had het niet gemakkelijk met de taal- en cultuurbarrière: slechts enkele spelers spraken wat Engels, en na de match samen een pintje drinken, doen ze daar niet. Vermoedelijk heeft ie toen toch wel een ietsje contact gehad met Javad (die ‘Engels’ vermeldt op zijn fiche).

Foto: Dieter Leenders

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *