Onduidelijkheid over grensverkeer met België

Het blijft onduidelijkheid troef over het grensverkeer met België, wat voor veel mensen in de regio veel onzekerheid met zich meebrengt.

Ten vroegste vanaf 8 juni mogen Belgen weer meerdaagse reizen maken in binnen- én buitenland. Al eerder, vanaf 18 mei, zijn toeristische daguitstapjes enkel in België toegestaan. Alle winkels mogen 11 mei open, meldt PZC. Belgische premier Sophie Wilmès maakte deze maatregelen vrijdagavond laat bekend op een persconferentie in Brussel. Ze zweeg over het grensverkeer. Een medewerker van het Belgisch coronacrisiscentrum kon zaterdag ook geen helderheid verschaffen.

Burgemeester Johan Tollenaere van Maaseik reageert op Facebook: “De volgende dagen, hopelijk snel, zullen we de details krijgen via een nieuw Ministerieel Besluit en nieuwe FAQ’s. Over de grens hebben we nog geen nieuws op dit moment. Ik kom pas terug als we alles op papier hebben! Voorlopig en tot en met 3 mei blijft alles zoals het nu is. Velen zullen nog even op de tanden moeten bijten, zeker omdat familiebezoek voorlopig niet kan tot begin juni, en ik weet dat dit begint te wegen, ook al zijn velen, vanop de fiets waar mogelijk, even snel/kort en vanop afstand wel goedendag gaan zeggen.”
Jo Brouns, burgemeester van de gemeente Kinrooi, moet het antwoord ook schuldig blijven. “Vanaf 11 mei gaan de winkels open, dan valt er niet veel meer te controleren”, zo reageert hij op Facebook op de maatregelen die federaal worden opgelegd en lokaal gevolgd dienen te worden.

Niet-essentiële verplaatsingen in België en naar het buitenland blijven vooralsnog verboden, aldus de medewerker van het Belgisch coronacrisiscentrum. Een uitzondering geldt voor woon-werkverkeer door grensarbeiders. En die komt er naar alle waarschijnlijkheid ook voor grensoverschrijdend schoolverkeer, als scholen in België vanaf 18 mei mondjesmaat opengaan. Honderden kinderen uit de regio volgen vanuit Nederland onderwijs in België.

Hoe het verdergaat met het grensverkeer wordt komende week uitgewerkt, meldt Erik Eenaerts van het Belgisch ministerie van Binnenlandse Zaken. De mededeling van premier Wilmès dat Belgen ten vroegste 8 juni meerdaagse binnen- en buitenlandse reizen mogen maken, doet vermoeden dat de grens pas dan weer volledig opengaat. En dat hangt nog af van het aantal coronabesmettingen.

In de strijd tegen de verspreiding van het virus zet België overigens stevig in op mond- en neusbeschermingsmiddelen. In openbaar vervoer en scholen wordt het dragen ervan verplicht.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *