Regio in 1894 zwaar getroffen door influenza

Kerk Molenbeersel nachtOnze regio werd reeds in 1894 zwaar getroffen door influenza. Dat lezen we in opzoekingswerk van Mathieu Kunnen uit Molenbeersel voor Familiekunde Vlaanderen, dat vandaag gepubliceerd werd op hun Facebook pagina:

In Molenbeersel viel met het virus influenza niet te spotten in 1894 !
In een krant uit 1894 lazen we een bericht uit Stramproy: “Stramproy, 12 januari. Bijna in alle huizen alhier zijn bewoners aangetast door de influenza. De ziekte is evenwel maar van voorbijgaanden aard, doch in het naburige Belgische dorp Molen-Beersel heeft deze ziekte een allerkwaadaardigst karakter aangenomen. Drie lijken stonden daar op een dag boven aarde en nog verscheidene personen zijn van de laatste H.H. Sacramenten voorzien. Dus daar valt er niet mee te spotten”.

Na enig opzoekingswerk vonden we dat het inderdaad klopt dat er “drie lijken op een dag boven aarde stonden”. Dat waren: 1. Gertrudis Truijen, 68 jaar, overleden op 06-01-1894, ongehuwde dochter van Lambertus Truijen en Susanna Smeets en zus van de overgrootvader van “Henri van Teel” die in 1988 overleed; 2. Wilhelmus Luijs, 79 jaar, overleden op 07-01-1894, weduwnaar van Anna Maria Christis en de grootvader van de gekende “Luus Wullem” die 40 jaar geleden overleed; 3. Maria Catharina Seunis, 68 jaar, overleden op 07-01-1894, echtgenote van Peter Mathijs Franssen. Zij was de betovergrootmoeder van Jan Geusens die aan de Uffelseweg te Molenbeersel woonde en in 2008 overleed tijdens de jacht in de Ardennen.

Bron: Vrienden die Familiekunde Vlaanderen – Provincie Limburg vzw leuk vinden Auteur: Mathieu Kunnen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.