Burgemeester Tollenaere van Maaseik wil bezoek over de grens toelaten

De gebeurtenissen rondom de grens en het gebrek aan communicatie, of misschien wel de hoeveelheid aan miscommunicatie, zorgt voor een regelrechte soep. De burgemeester van Maaseik, Johan Tollenaere, is helder: “Zelf steun ik voor de volle 100 procent de noodzaak aan materialen om ons te beschermen en afstand te houden. Als bestuurder van het ziekenhuis in Maaseik ken ik de gevolgen van Covid-19 (Corona, red.). De hele gebeurtenissen rondom de grens hebben me de hele zaterdag bezig gehouden”, aldus burgemeester Tollenaere. Die vervolgt: “Ga vandaag naar uw moeder, uw kind of kom hen hier bezoeken als het voor u belangrijk is. Wacht als je duidelijkheid en zekerheid wil hebben. Maar geloof niet in bilateraal overleg tussen de landen zoals de voorzitster van de expertengroep zegt op de televisie want voor Nederland mogen wij komen en mag ook iemand naar hier komen, men vraagt gewoon om beschermingsmaatregelen te respecteren. België moet zelf duidelijk zijn!”

Over de wijze waarop de communicatie vanuit Brussel komt is de Maaseiker burgemeester niet mals. “Altijd op het laatste moment”, aldus Tollenaere. Als voorbeeld noemt Tollenaere het feit dat het Stadsbestuur rondom het gebeuren rondom het openen van ‘goed gevoel-winkels’. “Als Stad hadden we alles geregeld en werden we ook teruggefloten. Wellicht dat we iets over het hoofd gezien hadden”, aldus Johan Tollenaere.

Afgelopen maandag vond een persconferentie plaats, die geen duidelijkheid gaf over de grens waardoor men er van uit diende te gaan dat de grenzen vooralsnog gesloten zouden blijven. Het was de waarnemend gouverneur die de federaal goedgekeurde bezoekregeling van 4 personen per huishouden verruimde en alle burgemeesters in de grensstreek liet weten dat bezoek van over de grens hier ook toe behoorde. Dit werd door de minister enkele uren later weer tegengesproken.

“We lezen een nieuwe lijn in de FAQ’s: ‘Wanneer mag ik mijn familie gaan bezoeken die aan de andere kant van de grens woont?’
Wanneer het desbetreffende buurland de toegang tot zijn grondgebied toestaat en wanneer de epidemiologische toestand het toelaat”, zo laat Johan Tollenaere zien.”Ik kan mijn inwoners formeel zeggen dat Nederland deze mensen van harte welkom heet. Over de toestand daar zijn de meningen verdeeld en men zegt er niets over”, aldus de Maaseiker burgervader.

“Het Ministerieel Besluit van vrijdag, ook laat, in de late middag vlak voor het weekend, is voor mij het enige wat telt, het is duidelijk en neemt de bezoekregeling op bij de ‘noodzakelijke verplaatsingen’, aldus Tollenaere die daarmee aangeeft dat bezoek over de grens mogelijk is, datgene wat de waarnemend gouverneur ook vertelde.

Verschillende juristen en verschillende juridische diensten maken ondertussen brandhout van de FAQ’s. “Dat doe ik ook”, aldus Johan Tollenaere. “De diensten van onze gouverneur hebben ook gekeken naar de wet en op basis daarvan vonden ook zij dat men een keuze kon maken om iemand van over de grens, vaak een huis of een straat of een wijk verder, deze toegang te geven”, aldus Tollenaere. “Nu zegt minister De Crem, nee eigenlijk zijn woordvoerder die plots mag opdraven, plots één dag na publicatie dat zijn eigen wet niet mag toegepast worden. Hij beveelt ons nu iets anders. Zo werkt het niet in een rechtstaat!”, aldus een boze Johan Tollenaere.

Tollenaere is helder: “Ik heb onze politiedienst gevraagd dat, mochten zij vandaag controleren, niet meteen een PV op te stellen of boetes uit te delen.”

Tollenaere is er klaar mee. “Als iemand in ons land naar zijn moeder mag rijden dan vind ik dat iemand ook hier vlak over de grens zijn moeder mag gaan bezoeken of dat mensen van vlak over de grens ook hun moeder mogen komen bezoeken hier in Maaseik of in Limburg”, zo vervolgt hij.

Als je op zaterdag voor verdere inlichtingen belde naar de officiële (overheids-) informatielijn kreeg men te horen dat men naar het buitenland mocht voor bezoek. “Dat is geregistreerd én werd zelfs gecontroleerd door onze politie. Ik denk dat een rechter die niet afhangt van een politiestaat en iemand die dit uitvoert en dus over de grens gaat geen boete gaat laten betalen”, aldus Johan Tollenaere.

Johan Tollenaere is blij met de steun die hij online ontvangt van vele personen. “Onze experten en virologen doen nu alsof in Nederland Corona zeer uit de hand is gelopen en er ook nog Ebola, Pest, Cholera, Mazzelen, Malaria, actief is terwijl men daar op dit moment naar ons kijkt als een land met de hoogste Corona-cijfers van de wereld per inwoner, en wij juist een probleem lijken te hebben. Leg het maar even uit hé!”

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

12 reacties op “Burgemeester Tollenaere van Maaseik wil bezoek over de grens toelaten”

 1. Beste burgemeester,
  Ik ben blij dat u voor alle inwoners opkomt. Ook ik zou graag naar mijn ouders willen gaan, maar ben bang voor de gevolgen. Ja, bang, want zoals u het schrijft, het lijkt wel een politiestaat. Ik krijg pijn in mijn maag om te zien dat dit land is afgegleden naar een DDR cultuur.
  Een fijne zondag en hoop dat ik mijn ouders binnenkort kan gaan bezoeken zonder de bibbers te krijgen om aan de grens aangehouden te worden.

 2. Beste burgemeesters,

  Al vanaf vrijdag heb ik geen controles meer gezien bij de grens, zoals u ook had aangegeven. Niet meer statisch maar dynamisch. Maar precies op Moederdag, staan ze weer te controleren vanaf 09.00 uur aan de grens. Goede timing deze soap.

 3. Nederlandse regering een rotzooi maar in belgie wat zich daar afspeelt onbeschrijvelijk snap niet dat de burgers dat allemaal acepteren moeten maar eens snel op vlaamsbelang gaan stemmen

 4. Ja ik weet het ook niet meer. Dan mag het dan mag het weer niet.
  Mijn dochter woont in Sittard en ik heb ze al 2 maanden niet meer gezien.
  Ze zijn aan het verbouwen en kan haar met niets helpen.
  Als ze nu zeggen je mag de grens over en je komt terug en je krijgt dan een boete van 250 tot 350 Euro dat is het mij dat ook niet waard. Gelukkig hebben wij Skype.
  Belgie met zijn 5 regeringen komen nog niet over een. De zwijgen hoe alles omzeild worden met regels.
  Ik heb er de buik van vol.

 5. Mensen aub.ik heb mijn moeder en m’n kinderen en kleinkinderen ook al maanden niet kunnen bezoeken,En weet hoe moeilijk en pijnlijk dit is.Maar aub gebruik u gezond verstand.Als m’n na het nieuws gekeken heeft,heb je ook gezien,dat het niet oké is,wat er in Nederland gebeurt,van mensen samen.En de gouverneur en burgemeesters zouden beter moeten weten en luisteren naar de experts viruologen.Iedereen zou graag terug in het normale leven.Maar met mensen met jullie ideeën,gaan we binnen de kortste keren terug moeten binnenblijven.Het is voor iedereen z’n bestwil en gezondheid,dat we moeten luisteren.of zijn jullie vergeten dat Limburg het meeste besmettingen en doden hadden.Om 20 u iedereen staan applaudisseren voor de verpleging en dan nu zo idiote gedachten hebben,is weinig respectvol,tegenover de zorg.Als volgende week de intensieve terug vol ligt,is het te danken aan mensen zoals jullie.En waar anderen die het wel goed doen ermee voor boeten.En jullie burgemeesters hebben als ik het hoor en lees,ofwel aandelen over de grens of geen respect voor virologen,en zijn jullie egoïstisch

 6. Hoi Linda,
  Wat gaat er dan minder goed in Nederland? De VRT laat alleen maar een aantal incidenten zien en ook zo gefilmd alsof iedereen dicht op elkaar zit. De VRT zijn een stelletje oproerkraaiers en die alleen Van Ranst en die Opvlieger naklept. Een echte staatszender die geen enkele eigen mening heeft. België heeft 50% minder inwoners en net zo veel mensen op IC liggen en zelfs meer in het ziekenhuis. Als een land het slecht doet dan is het België.

 7. Linda, welk Limburg bedoel je? Belgisch Limburg en dan met name Hasselt en St.Truiden komen de vele positief getesten vandaan. Daar komen die Nederlanders uit Maaseik, Lanaken, Pelt, Hamont, Lommel niet of bijna niet. Dus kan het alleen van de Belgen zelf zijn. En ja, de mensen die graag hun ouders willen zien in Nederland houden wel afstand van minimaal 1,5 meter. Ik zit al 2 maanden thuis, laat de boodschappen thuis bezorgen en werk vanuit thuis. Ja, en ik wil mijn ouders nu na 2 maanden effe echt kunnen zien. Maar jullie egoïstische Belgen houden dat tegen. Ja, egoïstisch, want zo noem je ons, maar heeft eerder op de Belgen betrekking.

 8. Als je grens over mag om familie te bezoeken waarom mak ik dan niet naar de haven in herenlaak om naar mijn boot te gaan ik kom daar verder met niemand in contact

 9. Wij hebben een huis gekocht en zijn vanaf 1 april op twee plaatsen aan het betalen.
  We mogen zelfs niet gaan poetsen, onnozel gedoe, boodschappen worden thuis bezorgd werken van huis uit komen nergens.
  Ze moeten eens wat harder optreden tegen al dat volk wat hun voeten veeg aan de regels.
  En eens wat duidelijker communiceren naar hun bevolking, ipv fases en power point waar een normaal mens niets van begrijpt.
  We worden als paria behandeld lijkt wel alsof nederland epicentrum is van Corona en in Belgie niets, burgemeester Maaseik heeft gelijk 👍

 10. Dat is pas een man naar mijn hart een man die voor zijn burgers opkomt dikke pluim hoor

 11. Ik ben Nederlander, werk in Nederland (DSM/Geleen) en woon in Maaseik. Mijn vriendin woont in Zwolle ongeveer 215km verderop. Wij hebben dan ook een weekendrelatie. Toen bekend werd dat België in lockdown zou gaan ben ik naar mijn vriendin gegaan. Ik wilde niet het risico lopen dat ik weken alleen in Maaseik zou moeten blijven zonder mijn vriendin en kinderen te kunnen zien. Inmiddels ben ik al 8 weken niet in mijn appartement geweest en hoop ik spoedig even terug te kunnen gaan om wat spullen op te halen. Met alle respect voor de wettelijke maatregelen in België (en NL), alsook het feit dat ik en mijn huisgenoten in Zwolle nauwelijks bij derden op bezoek zijn geweest en dan alleen buiten en steeds de 1,5 meter respecterend, hoop ik dat een kortstondig bezoek aan Maaseik zal worden toegelaten en verwelkom ik de stellingname van de burgemeester.

 12. Hoi Mark, volgens mij mag je volgens de Belgische regels reizen van Maaseik naar Zwolle, want je hebt een relatie met iemand die in het buitenland woont. Informeer je effe bij de gemeente Maaseik en wat je moet doen. Een attest schrijven en tekenen door beide personen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *