Brussel zwijgt over de grensproblematiek

De grensburgemeesters hebben al diverse malen in Brussel aangekaart dat ze het wenselijk achten dat de grenzen met Nederland geopend worden. Dat was de strekking die burgemeester Jo Brouns van de gemeente Kinrooi donderdag 14 mei bij het L1-TV programma ‘Avondgasten’ duidelijk maakte. Samen met Johan Tollenaere, burgemeester van de Stad Maaseik was hij daarover te gast. “Brussel zweeg woensdag tijdens de recente persbijeenkomst over de grens, dat is ècht niet goed”, aldus de Maaseiker burgemeester.

“Wij ervaren de grens niet meer als een grens. Het leven tussen beide Limburgen is heel sterk met elkaar verwezen”, zo vervolgde burgemeester Brouns in de live TV-uitzending. De burgemeesters vertelden dat ze de hoop hebben dat uiterlijk 8 juni de grenzen terug open zullen gaan voor de niet-essentiële verplaatsingen. Minister Pieter de Crem van Binnenlandse Zaken deed daar eerder donderdag een uitspraak over.

“Grenzeloze vrijheid is heel kenmerkend tussen de beide gebieden”, aldus burgemeester Brouns van Kinrooi.

Insteek van het interview was het feit dat burgemeester Tollenaere zijn uitspraak om de grens over te steken vanwege Moederdag, afgelopen week, vanuit de waarnemend gouverneur moest intrekken. “Zondagavond kreeg ik een bericht van de gouverneur die me sommeerde berichten om de grens over te steken moest herroepen”, zo vertelde hij.

De Maaseiker burgemeester sprak al eerder zijn verontwaardiging uit en deed dit ook recent. “De woensdag aangekondigde versoepelingen waren voor mij een teleurstelling”, zo vertelde Tollenaere, “omdat er totaal niets over de grenzen werd vermeld”, vervolgde hij.

“In Brussel wist men dat er vele vragen vanuit de grensregio waren, maar men appeleerde er woensdag helemaal niet aan”, aldus Johan Tollenaere. “Nu wordt er gewoonweg over gezwegen en dat is helemaal niet goed”, zo besluit de Maaseiker burgemeester.

Het zal de komende week afwachten zijn of er een versoepeling zal worden aangekondigd.

Als Nederland te rap versoepelt, zal Brussel de neiging hebben om de grens nog langer te sluiten. Die vrees sprak Johan Tollenaere uit. “De horeca in België ligt daar echt wakker van.”

De uitzending terugkijken kan hier.

Foto: L1 TV

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

5 reacties op “Brussel zwijgt over de grensproblematiek”

 1. Beste burgemeesters van Kinrooi, Maaseik en Echt-Susteren,

  Ik heb gisteren avond op L1 tv bij avondgasten de discussie gevolgd en ik heb de indruk dat, die indruk heb ik al jaren, dat een grensregio voor veel europese regeringen niet van belang is. Een grensregio is ook cultureel met elkaar verweven waar ik trouwens meestal in de media niets hoor. Laten we eerlijk zijn, een grens is relatief en is door de mensheid zelf bedacht. Helaas spreken op europees niveau meestal politici over economie, asielbeleid (is ook geen europees gezamelijk EU beleid) etc. maar over culturele band vaak niet gesproken. Als voorbeeld het bekende schutterstreffen OLS in de beide Limburgen dat jaarlijks gehouden wordt of de jaarlijkse uitreiking van de Karlspreis in Aken waar het belang van een gezamelijk Europa steeds op de voorgrond wordt geplaatst ! De europese gedachte is een mooie gedachte maar de praktijk is helaas anders. Dus ik zou zeggen; europese politici, aan de slag. Nu niet meer praten maar doen en met als start alle europese grensen in geheel de EU weer te openen !

 2. De logica is ver te zoeken, ik mag wel naar Hasselt en niet naar Eindhoven ?
  De grenstreek is verweven , met familieleden aan beide zijden van de grens.
  Brussel heeft gezien, het stilzwijgen ,blijkbaar andere prioriteiten dan de problemen van de grensbewoners.

 3. Dat ze in Brussel toch stikken met hun nepregering, burgemeesters van de grensgebieden moeten doen wat zij voor goed vinden en schijt hebben wat die randdebielen in Brussel ook zeggen. Want vanaf het begin tot heden hebben díe niets anders dan geblunderd op alle fronten, zo’n debielen kan men toch niet meer serieus nemen hè. Ik in ieder geval niet meer, ben een vrije mens met rechten en neem mijn leven in eigen handen en laat me niet voorschrijven wat ik mag of niet mag zolang het wettelijk verandwoord en rechtsgeldig is. Punt uit.

 4. @Zoike, 100% eens! Die ongekozen mafkezen in Brussel proberen zichzelf belangrijk te vinden maar dat zijn ze niet!

 5. 1 Europa, laat me niet lachen. 1 zootje zal er wel bedoeld worden en vwb de mensen die er werken 1 bende die in al die jaren niet 1 probleem heeft opgelost of 1 nuttig feit heeft neergezet. 1 ding moet mij van het hart, er is 1 land dat recent wel heel duidelijk heeft aangegeven zich (g)1 zak aan de trekken van haar bevolking (en die van de omringende landen) dat is België. Oh maar dat is niet 1 land en ook nog zonder 1 regering. Sterkte aan de bevolking met het aankomende faillissement.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *