Belgische regering kondigt nieuwe versoeplingsregels aan, maar de grens blijft dicht

Gisteren werden door de Belgische Federale Regering nieuwe regels aangekondigd die vanaf 18 mei zullen gelden. Zo mogen kappers, schoonheidsspecialisten en andere contactberoepen weer, onder voorwaarden, aan het werk, gaan markten weer open worden trainingen in de buitenlucht hervat. Maar over de grens was er nog geen bericht, zodat gemeld kan worden dat deze nog niet geopend zal worden. Ondertussen lopen hierover de gemoederen in onze regio hoog op.

Afgelopen weekeinde was er veel commotie rondom de grens, mede vanwege Moederdag. Vele inwoners van de grensstreek zaten daarom gespannen naar de persconferentie te kijken, die gisteren werd gehouden. Maar met geen woord werd over versoepeling gesproken, terwijl eerder al telkens meer uitzonderingen gemaakt werden om de grens wel te passeren.

Musea mogen weer worden geopend evenals dierentuinen en culturele bijeenkomsten, mits ze werken met een vooraf reserveringssysteem. Bibliotheken mogen hun deuren weer openen, huwelijken en begrafenissen mogen in een groter gezelschap plaatsvinden. Het zijn enkele regels waarvan gisteren werd aangekondigd, die vanaf 18 mei versoepeld worden. Maar over de grens werd niets gemeld.

Zoals het er nu naar uit ziet blijven de grenzen in België tot 8 juni gesloten. Dan vindt de volgende afbouwfase plaats. Uitzonderingen worden gemaakt voor mensen in cruciale beroepen, grensarbeiders, scholieren, mensen die hun lief willen bezoeken en bezoekers voor mantelzorgers.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

4 reacties op “Belgische regering kondigt nieuwe versoeplingsregels aan, maar de grens blijft dicht”

  1. Volgens de Belgische overheid is de grens niet gesloten. Er wordt alleen gecontroleerd volgens Pieter de Crem. Er wordt wel niet bij verteld dat de controles worden uitgevoerd door politie agenten die als het ware vrijspel hebben bij de interpretatie en beoordeling of een oversteek wel of niet essentieel is. Aan de grens wordt er van tijd tot tijd zo streng gecontroleerd dat mijn herinneringen aan een schoolreis naar Berlijn weer bijna levendig worden. De herinneringen aan de strenge Check Point Charlie post tussen oost naar west Berlijn. Het lijkt wel of het Schengen akkoord gewoon overboord is gegaan en alleen de mensen met de juiste papieren de grensovergang mogen passeren zonder terug te worden gestuurd al dan niet met een boete of proces-verbaal op zak. Iedereen wil de vrijheid terug, iedereen kent de huidige omgangsvormen, maar de politici blijven maar van mening dat ze Covid-19 buiten de landsgrens houden door mensen aan de grensovergangen te controleren en tegen te houden. Zoals het er nu uitziet, denk ik niet dat 8 juni géén grenscontroles meer zullen zijn maar dat de maatregel nog lang zal blijven bestaan. Als is het maar om zoveel mogelijk mensen in eigen land te houden om economische reden.

  2. Met de komst van Covid-19 werd het ‘ieder land voor zich’. De grensregio en alles wat daar uit voortvloeit leek niet meer te bestaan. Laat staan de Europese Unie.
    Ons mam woont in WZC Zorgvlied in Molenbeersel, als dochter draag ik zorg voor haar appartement in Maaseik, dat wij aanhouden voor eigen verblijf als wij haar bezoeken. Ik ben er sedert 1 maart niet meer geweest en ook de post ligt daar dus al 2.5 maand. We gaan niet 200 km aanrijden en dan aan de grens te horen krijgen dat wij niet door mogen. Mijn zus moest voor werk in Maastricht zijn en dacht het bij de brug in Maaseik te proberen. In Zorgvlied mag je in de entreehal iets achter laten voor je familielid. Dat zou voor onze moeder ook leuk geweest zijn. Pakketjes die we stuurden komen namelijk retour, worden door BE Postdienst niet bezorgd. Nee, niet essentieel, geen sprake van dat ze even door mocht rijden. Stel je voor zeg, dat ze ook nog zou zijn gaan tanken bij Gabriels, oei, oei. Ik sluit mij aan bij Raymond, het is totale willekeur, gebrek aan begrip. Lange leve de BeNeLux!

  3. Ik zie dat er toch wel rebelse Belgen zijn. Er zijn er die over de akkers toch Nederland binnen komen als ik vanuit het dorp naar de Itterse hei wandel. Ook bij de visvijver zie ik auto’s staan met BE kenteken. Dus andersom is blijkbaar minder problematisch voor de Belgische handhavers.

  4. Benelux , weg ermee…….stop die onzin van de grenssluiting in belgie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.