Benelux-Parlement gaat zich met openstelling Belgische grens bemoeien

Het Benelux Parlement, een parlementair instituut van de Benelux zonder beslissingsbevoegdheid, is zich met de sluiting van de Belgische grens aan het bemoeien. De insteek is dat inwoners van de grensregio uitzicht moeten krijgen om de grens weer regulier over te steken. Hierover heeft het Parlement 8 mei jl. overleg gevoerd.

De leden van het Comité hebben hun bezorgdheid geuit over de Belgische grens-maatregelen, die vooral voor mensen die om professionele redenen dagelijks de grens moeten oversteken, ernstige overlast veroorzaken.

Het Benelux Parlement zal zich in de volgende weken buigen over het bieden van een perspectief aan de bevolking wat de opening van de grenzen tussen de drie landen betreft. Een gecoördineerde aanpak en wederzijds vertrouwen moeten daarin centraal staan.

Tijdens de vergadering van de verenigde commissies op 5 juni 2020 zal een aanbeveling voor de bevoegde ministers worden voorbereid.

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Philippe Goffin, laat weten dat hij het nog te vroeg vindt, de grenzen al te openen. Hij laat weten dat dit ten vroegste 8 juni kan gebeuren. De burgemeesters van Maaseik en Echt-Susteren voerden eerder al actie om de grenzen open te stellen.

Het Benelux Parlement laat desgevraagd weten het wenselijk te vinden in de toekomst zulk soort maatregelen onderling af te stemmen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

97 reacties op “Benelux-Parlement gaat zich met openstelling Belgische grens bemoeien”

 1. Op zijn vroegst 8 juni. Zijn er nog mensen in België met gevoel? Ik zie en hoor ze niet. Een apenland is het.

 2. MIjn God wat een politiek getreuzel, kom toch eens in actie ! Grenzen gesloten houden is nergens voor nodig !

 3. Ik wil mijn opa van 94 graag nog eens levend terug zien in NL, dus open aub die grens! Jullie weten niet in wat voor angst ik leef & niet om de Corona…

 4. Belachelijk dat die grenzen nog dicht zijn, een politiek spelletje. De Belgische regering kijkt de kat uit de boom. Als horeca in Nederland open gaat en er zijn daarna meer besmettingen dan kunnen ze zeggen kijk wat wij voor jullie gedaan hebben grenzen dicht om jullie te beschermen.
  Maar aan alle burgervaders jullie hoeven hier geen slapeloze nachten van te hebben. Als de terrassen en restaurants open gaan in Nederland zul je tocht eerst moeten reserveren ook daar moet men zich aan de maatregelen houden dus vanwaar die angst aangegeven door de burgemeester van Maaseik in een programma op L1.

 5. Wat zijn dat voor apen in Brussel…de Crem en konsorten?
  Luxembourg en Nederland is veiliger als België…eigenlijk moeten die landen de grenzen dichtdoen en geen eigen mensen naar België laten.
  Mensen kunnen ook over de grens mondkapjes krijgen..???

 6. Graag de grenzen open ook voor ons grensbewoners lees net dat men wel een regeling voor de tweede verblijvers wil maken maar wij worden weer vergeten

 7. Ik zie de discussie over een ” een verenigd Limburg” voor mij gevoerd door de voormalige Gouverneurs van Belgisch Limburg Steve Stevaert zaliger en Leon Frissen ! Na de discussie is geen politieke actie meer ondernomen. Dus over een Europa gesproken.

 8. De grens dicht is een paniek reactie die niet meer past in het Europa van 2020. De giftigheid en het fanatisme dat blijkt uit de manier waarop de grenzen zijn dichtgemaakt en de hoogte van de boetes die gekozen zijn geven de Belgen een bijzonder onaangenaam imago.
  Te weten dat het Europees parlement in België is gehuisvest maakt deze actie ongepast en onverteerbaar.
  Ik heb een tweede huis in België, betaal daar ook belasting maar begrijp nu hoe verguisde volken in de oorlog zich hebben gevoeld.
  Een land dat zich graag voor laat staan op hun beschaafdheid zou zich moeten schamen.

 9. Harteloos!!! Ik heb mijn ouders nu al 3 maanden niet gezien. De kinderen willen hun grootouders zien. Dit is te gek voor woorden. Ik heb letterlijk geen bubbel dus ik zie niemand behalve mijn gezin. Dit weegt. Voor vele ook erg zwaar op het metale welzijn. Grenzen open!!!

 10. Belgisch Limburg past beter bij Nederland dan bij de Vlamingen!

 11. Ik mag wel gaan werken in België om de Belgische staatskas te spijzen maar mijn familie mag ik niet zien???

 12. werken in België mag om de Belgische staatskas te spijzen maar mijn familie zien niet???

 13. Open de grens zodat ik na mijn vriendin in Deurne kan , ook al maanden niet meer in het echt gezien ,
  Er is wel oplossing laat Vlaanderen gewoon bij Nederland hoor probleem opgelost .
  Mis C ontzettend .

 14. Open de grens zodat ik na mijn vriendin in Deurne kan , ook al maanden niet meer in het echt gezien ,
  Er is wel oplossing laat Vlaanderen gewoon bij Nederland horen probleem opgelost .
  Mis C ontzettend .

 15. Wij willen graag naar ons 2e verblijf aan de Belgische kust.
  Betalen gewoon gemeentebelastingen daar en wij zijn zelfvoorzienend met eigen sanitair enz,
  WANNEER GAAN DE GRENZEN OPEN?

 16. Leg het mij eens uit: wij wonen in Stein,
  Belgen shoppen hier in ons winkelcentrum
  en wij mogen de grens niet over!

 17. Is gewoon mensen pesten grenzen met Nl ,waarom provincie grenzen dan niet dicht ? ,wat je ook doet een virus stopt niet bij de grens ,Europa of Benelux zijn dieven van ministers, en asociaal het moest hun familie maar is zijn ,500 m over de grens ! En gevangen ??

 18. Zogenaamde verantwoordelijke politici, hoeveel??? Aantallen en korte lontjes zoals in een bananen republiek!! Geïrriteerd omdat Nederland met hetzelfde resultaat de crisis democratischer heeft aangepakt dan die “slimme” Belgen. Het is wat dat minderwaardigheidscomplex, ik heb als grensbewoner en belastingbetaler géén familie mogen bezoeken in NL en onze buren mogen het hele land door naar familie omdat daar onderweg GEEN controle is!! Europa heeft voor dit soort familie problemen geen enkele oplossing en waarde en de oude “Benelux” nog minder. We willen echt niet naar onze familie over de grens om Corona op te halen, politici gebruik eens het boerenverstand en kom uit die ivoren toren ?

 19. Ik zou beter een lief zoeken in NL want dan mag ik er wel heen.. Naar mijn bloed eigen moeder mag ik niet! Dit is gewoon pure discriminatie..

 20. We zijn actie aan het ondernemen. We zijn nog in begin..maar iedereen is welkom die hetzelfde standpunt inneemt. Het feit dat dit genegeerd en doodgezwegen wordt door Brussel, ondanks duidelijke oproepen van een aantal burgemeesters, kan niet meer.

  Facebook grensfamilies België- Nederland

 21. @Mariska, is deze facebook groep openbaar? Kan het niet vinden. Wat is de link?

 22. Als ik ’t zo lees, zijn wij allen “domme Belgen”, onverantwoordelijk, “past beter bij…” , “harteloos”, enzovoort…. Maar dan BLIJF TOCH LEKKER DAAR!! GRENZEN DICHT!

 23. Open de grenzen…wij hebben een stacaravan in Zeeland en zouden graag er terug naar toe gaan.
  Het heeft lang genoeg geduurd.
  Open de grenzen!!!!!!

 24. Hoop dat de grens open gaat, woon je 20 min van enigste dochter met enigste kleinkind…. Nu al 11 weken geen contact meer.
  Alle grenzen dicht of open in 1 Europe.
  Schandalig voor woorden.

 25. Open de grenzen zodat we terug naar ons stekje in Cadzand kunnen uitrusten !

 26. Alexander , ik zou de Belgen nooit dom noemen . Dat zegt meer over jou dan over de Belgen . Ben liever daar dan hier .

 27. Het is inderdaad belachelijk, ditpolitiek spel over de Belgische grenzen. Belgi zou Europees meten zijn , met al zijn Eurpese instituten in Brussel. Niet te verstaan, ik schaam me een Belg te zijn . Voeg Vlaanderen bij Nedrland, efficiënt beheer, minder vaste kosten en belastingen. probleem opgelost!!!

 28. Maak die grens open mijn moeder is 94 en ik ben enigst kind en heb haar nu dus al 3maanden niet gezien mijn moeder en ik huilen tranen met tuiten als we elkaar eens kunnen zien via Whapp. Open die grens onmiddelijk

 29. Open die grenzen. Onze enigste dochter woont in België. Woont daar alleen en geen familie daar. Kunnen haar al tijden niet zien. Verenigd Europa , nou daar merken we zo niets van. Open die grens !!!!

 30. Ik verwacht dat er komend jaar en hoop huizen te koop komen te staan langs de grens. En dat ook bedrijven minder interesse zullen hebben in grensarbeiders. Nog niet eerder werd de instabiele fundering van de EU zichtbaar. Extra grappig met Brussel als hoofdstad van de EU.

 31. Deze wel zou er duidelijkheid verwacht worden over de grenzen!? Waar is die duidelijkheid dan nu?! Zelfs niet eens 1 verdere versoepeling betreffende de grenzen. Wij blijven hangen in de maatregelen zoals ze waren tijdens de piek van de Coronaslachtoffers, lijkt me niet dat dit nu nog enkel gaat over de gezondheidsveiligheid (lees: hypocriet communistisch politiek spel).
  Ze houden ons aan t lijntje tot 8 juni (en misschien nog wel langer) en blijven t doodzwijgen…de grensinwoners worden behandeld als naïeve manionettenpoppen.

 32. Naaktstrand Bredene dicht, waar nu in België? Wil naar Nederlandse naaktstrand en kunnen gaan!!! Open die grenzen ook voor andere mensen die familie, buitenverblijf hebben daar. ???

 33. Grenzen OPEN!! Ik heb mijn ouders en schoonouders al 3 maanden niet gezien!! Kids missen hun grootouders!! Belachelijk voor woorden!

 34. Hoe zou het zijn met ons huisje in de Ardennen….
  Wij houden als Nederlander van het Belgische volk en hun mentaliteit!
  Kom op België, niet zo bang zijn! Gooi die grenzen open!

 35. Gewoon erg dat ik mijn vrienden en familie niet kan zien.. ik vind coronaregels terecht maar de grenzen helemaal dicht echt absurd!

 36. Open die grens. Benzine en tabac zijn in den Belgiek veel goedkoper.
  Moet je eens kijken wat ze daar aan accijns missen, ze geven er niets om,laten de Belgen gewoon meer belasting betalen.

 37. Eenmaking van Europa! Nog een hele weg te gaan. Hoe makkelijk zou het zijn om politieke beslissingen ivm oa corona onmiddellijk door de politieke leiders van de Benelux in gezamenlijk overleg te nemen. Eigenlijk zouden in 2020 tussen deze landen de grenzen niet meer moeten bestaan. Enkel op papier! Jawel heren politici Go for it!

 38. Grens met België dicht a.u.b. De politiek is daar dusdanig verrot dat het mogelijk besmettelijk is voor de rest van Europa. Zes regeringen met dito aantal ministers is totaal onbestuurbaar geworden blijkt nu wel in deze crisis.

 39. Onhoudbare grenssituatie belg-lux. De Lux-bewoners aan de B-grens worden gejaagd door de B-politie als in oorlogstijden. De Belgen die in Lux werken en daar ook inkopen en tanken krijgen van de L-regering gratis mondkapjes. De Luxemburgers die de snelle weg van noord-L naar de hoofdstad via de N4 rijden en daardoor 45 min reistijd sparen, worden zwar beboet. De stoerheid van de B-regering richt veel schade aan bij de grensbevolking. De Belgen, ca. 50K, die in L werken schamen zich kapot en de Luxemburgers hebben geen trek meer na grensopening nog in B te gaan shoppen. De grens Bel-Lux moet onmiddelijk voor de Luxemburger grensbewoners worden geopend! De Duitsers hebben het begrepen en de D-L grens allang geopend.

 40. Gooi die grens toch open, ik zie in Maastricht zoveel Belgische kentekens bij supermarkten, bouw markten onze milieuperrons tuincentra en ik mag mijn vriendin 10 minuten over de grens niet opzoeken. Waar ik overigens op ruim 1,5 meter afstand kan zitten.

 41. Beste politici en virologen,
  Het is echt mijn gewoonte niet om te reageren in “maatschappelijke” aangelegenheden. Woorden dienen eveneens gewikt te worden, net als beslissingen die een invloed, hetzijn postief danwel negatief een invloed hebben op het dagelijkse leven van de brave burgers.
  Waar blijft de Benelux ? De EU is een goed betaalde praatbarak, ok, men heeft ooit goede beslissingen genomen, maar momenteel in het “la douce France” en “de Europese grootmacht Deutschland” die de situatie trachten (!), ik herhaal “trachten” te beheren, al of niet in eigen voordeel. De Vlamingen mogen wel naar de dierentuin in Antwerpen om bepaalde zoogdieren te mogen ‘aanschouwen’ omdat zij, zogezegd, hun soortgenoten misten…verwondert het jullie, geachte heren en dames beleidsmakers” dat mensen niet meer weten wat mag en/of niet meer mag ? Nemen jullie beslissingen onder druk van bepaalde organisaties ??? Of vrezen jullie dat bepaalde wetteksten, die niet “comme-il-faut” geschreven zijn voor discussie vatbaar zijn ??? Waarom mogen twee verblijvers wel naar de kust ? Waarom mogen mensen in de grensstreek België/Nederland/Duitsland niet de grens oversteken om hun naaste (ik bedoel niet een verre nicht of neef, maar wel eigen dochter en/of zoon die terplaatse werkt en woont, niet mogen bezoeken ? En als ik mijn op mijn domicilie-adres houdt aan de wettelijke verplichtingen, dan doe ik dat toch ook op het adres waar mijn naasten wonen, of niet soms ? Het is toch in ons aller belang. Ja, woorden wikken en wegen, alsook beslissingen, maar het vertrouwen krijgt een stevige deuk in de beleidsmakers. En als onze heer BDW (Bart De Wever) van N-VA Vlaanderen wil koppelen aan de locomotief van de Duitse/Nederlandse economie, wel, waarom dan wachten ? Maastricht, Zuid-Limburg en ook Nordrhein-Westfalen maken deel uit, onze basis van onze geschiedenis,, niet onze regering moet zich spiegelen aan president Macron van “la douche France”…maar rekening houden met de wensen van de eigen bevolking. En de mensen zijn genoeg volwassen om de maatregelen inzake bescherming van het virus na te leven. De uitzonderingen die denken zich in een betere positie te bevinden van het “gewone” deel, de gewone burgers van het land die de maatregelen wel adequaat opvolgen wel ter harte nemen, menen dat wetten niet voor hen gemaakt zijn, wel, laat ze doen. Alleen is het jammer dat beslissingen die genomen worden op basis van statistieken, met negatieve spiraal, ten koste gaan van de mensen die wel de corona-maatregelen serieus nemen. Verwondert het de heren/dames politici dat de mensen niet altijd de besluiten van deze heren/dames kunnen onderschrijven ? Begrijp heel goed dat niet voor iedereen, op maat, een besluit kan genomen worden, maar laat aub het gezond verstand de bovenhand houden. Veel gelul en mooie woorden in de pers brengen geen aarde aan de dijk. Als iedereen zich aan de regels houdt, én – vooral als dit Belgische apenland – zorg gedragen wordt inzake fiscale en sociale gelijkheid, zonder al die achterpoortjes, waaraan politici gretig meewerken, dan zou het – wellicht – een klein paradijs zijn van 11 miljoen inwoners. Maar het zal een utopie blijven, jammer, maar het is wat het is…intussen kan ik/kunnen wij onze “naasten” – en nogmaals in bedoel geen verre aanverwante nicht of neef – in het nabuurland niet bezoeken, maar we mogen wel naar de apen gaan kijken, ze voelden zich niet goed. Amen, over en uit.

 42. Beste politici en virologen,
  Het is echt mijn gewoonte niet om te reageren op “maatschappelijke” aangelegenheden. Woorden dienen eveneens gewikt te worden, net als beslissingen die een invloed, hetzij postief danwel negatief, een invloed hebben op het dagelijkse leven van de brave burgers.
  Waar blijft de Benelux ? De EU is een goed betaalde praatbarak, ok, men heeft ooit goede beslissingen genomen, maar momenteel isn het “la douce France” en “de Europese grootmacht Deutschland” die de situatie trachten (!), ik herhaal “trachten”, te beheren, al of niet in eigen voordeel. De Vlamingen mogen wel naar de dierentuin in Antwerpen om bepaalde zoogdieren te mogen ‘aanschouwen’ omdat zij, zogezegd, hun soortgenoten misten…verwondert het jullie, geachte heren en dames beleidsmakers” dat mensen niet meer weten wat mag en/of niet meer mag ? Nemen jullie beslissingen onder druk van bepaalde organisaties ??? Of vrezen jullie dat bepaalde wetteksten, die niet “comme-il-faut” geschreven zijn, voor discussie vatbaar zijn ??? Waarom mogen tweeverblijvers wel naar de kust ? Waarom mogen mensen in de grensstreek België/Nederland/Duitsland niet de grens oversteken om hun naaste (ik bedoel niet een verre nicht of neef, maar wel eigen dochter en/of zoon die terplaatse werkt en woont), niet mogen bezoeken ? En als ik mij op mijn domicilie-adres houd aan de wettelijke verplichtingen, dan doe ik dat toch ook op het adres waar mijn naasten wonen, of niet soms ? Het is toch in ons aller belang. Ja, woorden wikken en wegen, alsook beslissingen, maar het vertrouwen krijgt een stevige deuk in de beleidsmakers. En als onze heer BDW (Bart De Wever) van N-VA Vlaanderen wil koppelen aan de locomotief van de Duitse/Nederlandse economie, wel, waarom dan wachten ? Maastricht, Zuid-Limburg en ook Nordrhein-Westfalen maken deel uit van onze geschiedenis, onze basis. Niet onze regering moet zich spiegelen aan president Macron van “la douche France”…maar rekening houden met de wensen van de eigen bevolking. En de mensen zijn genoeg volwassen om de maatregelen inzake bescherming van het virus na te leven. De uitzonderingen die denken zich in een betere positie te bevinden van het “gewone” deel, de gewone burgers van het land die de maatregelen wel adequaat opvolgen, wel ter harte nemen, menen dat wetten niet voor hen gemaakt zijn, wel, laat ze doen. Alleen is het jammer dat beslissingen die genomen worden op basis van statistieken, met negatieve spiraal, ten koste gaan van de mensen die wel de corona-maatregelen serieus nemen. Verwondert het de heren/dames politici dat de mensen niet altijd de besluiten van deze heren/dames kunnen onderschrijven ? Begrijp heel goed dat niet voor iedereen, op maat, een besluit kan genomen worden, maar laat aub het gezond verstand de bovenhand houden. Veel gelul en mooie woorden in de pers brengen geen aarde aan de dijk. Als iedereen zich aan de regels houdt, én – vooral als in dit Belgische apenland – zorg gedragen wordt inzake fiscale en sociale gelijkheid, zonder al die achterpoortjes, waaraan politici gretig meewerken, dan zou het – wellicht – een klein paradijs zijn van 11 miljoen inwoners. Maar het zal een utopie blijven, jammer, maar het is wat het is…intussen kan ik/kunnen wij onze “naasten” – en nogmaals in bedoel geen verre aanverwante nicht of neef – in het nabuurland niet bezoeken, maar we mogen wel naar de apen gaan kijken, ze voelden zich niet goed. Amen, over en uit.

 43. Grenzen open voor alle verplaatsingen! Nu zijn het de tweedeverblijvers (mannen met geld!) die mogen genieten in eigen land en wij mogen niet eens een dagje naar Nederland. Ze houden liever zo lang mgl “de centen” in Belgie. Politiekers denk ook eens aan de minder rijken! Wij weten en beseffen beter dan de rijkeluizen dan we de regels van social disting en mondmaskers moeten respecteren

 44. Kan het zijn dat het C-Virus ook de hersens aantasten en het denkvermogen van onze bestuurders in de war heeft gebracht. De aap krijgt bezoek en de mens is de aap! Hopelijk niet, anders staat ons nog wat te wachten!

 45. Vele van ons willen graag terug naar hun tweede verblijf in Nederland waar wij sinds 16 maart 2020 niet meer geweest zijn. Het is toch niet normaal dat wij zelfs niet kunnen gaan kijken of alles er nog in orde is.

 46. Mijn zoon en schoondochter helpen mee de kennis in België te verhogen door wetenschappelijk onderzoek aan de universiteiten van Brussel en Leuven. Maar ze worden gegijzeld, hun dochtertje kan opa en oma niet bezoeken, en opa en oma mogen hun kinderen en kleinkind niet zien.
  Schandalig

 47. Waarom de Belgen wel in Nederland mogen shoppen gezien meer Belgen in de bouwmarkt dan Nederlanders maar wij als Nederlander mogen niet naar ons tweede verblijf maar wel de toeristen belasting innen

 48. hartverscheurend om mijn dochter en kleinzoontjes niet te zien, nu al bijna 3 maanden wat een gemis 🙁 de jongste kan dadelijk al lopen als het zo door gaat. Ik ben wel heel blij dat het Benelux-parlement hier zich mee aan het bemoeien is. Daarmee hoop ik op een snelle opening van de grens. in iedergeval voor familiebezoeken over de grens. zo staat het ook in de wet!

 49. Mijn sterke vermoeden dat het weinig uithaalt om hierin onze stem te laten horen, veel kans dat hier totaal geen aandacht aan wordt gegeven. De burgemeesters in de regio aan de grenzen die hun stem zoals ze zeggen hierin ook laten horen( hoop dat dat waar is, heb hier ik ook mn twijfels over ) laat staan dat er naar hen geluisterd wordt.
  Verder nog de verdeeldheid in de politiek.
  maar niks doen is het makkelijkste.
  veel items hierboven waar ik het mee eens ben: o.a met Jolanda item 32 , Benny item 33, Frank item 34 : OPEN DIE GRENS !!

 50. Vandaag grens Maasmechelen gewoon door kunnen rijden vanuit nederland !? Waarom geen idd.

 51. Ik zie wel buitenlandse auto’s in Nederland, maar wij mogen nog steeds niet de grens over. Wij hebben een 2e huis in België en zijn bezig met een bouwvergunning, maar we kunnen niets en weten niet hoe ons huis er aan toe is. Wij hebben alles tot onze beschikking daar, dus hoeven we niet eens de winkel in, behalve tanken. Het is gewoon belachelijk dat die grens dichtblijft. Ze zijn daar het niet eens met hoe Nederland het allemaal doen dus laten ze ons gewoon zitten.

 52. Het lost niks op de grenzen dicht houden. De mensen die naar hun ouders willen of opa en oma. Onmenselijk is dat.

 53. wij zijn belgen hebben een chalet in Stavenisse(zeeland nederland) 50km van Belgische grens.
  sinds de lock down zitten wij hier in Nederland,konden niet terug,wij wonen bij onze oudste dochter
  schoonzoon had coronaverschijnselen,onze huisarts mailde ons attest dat wij daar moesten blijven
  voor de gemeente Tholen,wij konden van de gemeente in onze chalet blijven! gelukkig maar.
  we moeten naar onze huisarts voor medicijnen, gaat niet!! dan kunnen we niet meer terug de grens over,ONGELOFELIJK IS DIT !!! WAT EEN APELAND IS BELGIE, hebben al bijna 3maanden onze kinderen niet gezien! en zij kunnen niet naar ons komen,we hebben samen hard gewerkt ik en mijn vrouw,zijn
  sinds 5 jaar op pensioen om te genieten van ons chalet……WIJ DENKEN ER OVER NA ONS IN STAVENISSE VAST TE WONEN WIJ ZIJN HET BEU

 54. @Grensgevalleke: eerste video bekeken. De moeite! Spread the word!

 55. @edwin: Hoop dat meer mensen hier een steentje aan willen bijdragen, alleen ben je nergens. Mensen worden gek en waarom?

 56. Het is echt heel bijzonder. Kliksigaretten halen in Luxemburg (Met zo’n menthol knijp balletje) die in Europa verboden zijn. Via Duitsland naar Luxemburg want België is dicht. Tussendoor uit eten in Duitsland want restaurants zijn gewoon open. Mondkapjes verplicht in de Duitse supermarkt en sjaal mag ook, niet in het restaurant mondkapjes hoor pff 🙂 Winkelwagentjes maken ze niet schoon in Duitsland. In Nederland wel, maar daar is een mondkapje dan weer niet verplicht. Voor de terugreis mag ik dan wel door België omdat ik aan kan tonen in Nederland woonachtig te zijn. Voor diegene die van cijfers houden, Nederland heeft de afgelopen week 200 sterfgevallen minder dan vorige jaar in dezelfde week. Tot slot, uit tests van diverse landen is gebleken dat Corona patiënten een zeer laag vitamine D gehalte hebben. Over het algemeen mensen die zeer weinig buiten komen. Een tweede golf in september kan op basis van dit feit worden voorkomen door met zijn allen naar buiten te gaan lijkt mij. Iedereen sterkte in de strijd gewenst!!

 57. Onze camping in zeeland is open en de nederlanders en duitsers zitten daar al. Alleen wij belgen worden gevangen gehouden en moeten onze vaste stek laten verwilderen. Wat een achterlijke regering hebben wij hier in feite…….

 58. typisch België,
  Marokkanen gaan ze per vliegtuig terug uit Marokko halen,
  een Vlaamse arbeider, die door omstandigheden in Nederland woont en werkt,
  mag zijn eigen land niet in.

 59. Onze zoon verjaart vandaag en we kunnen er niet naartoe. We hebben onze kinderen en kleinkinderen al 3 maanden niet gezien. België gooi de grens open voor familiebezoek en tweede verblijven. Dit is mensonwaardig!

 60. Ik blijf bezig met inreis attesten te vragen voor mijn bezoek aan ziekenhuis voor controles

 61. Beste mede-grensbewoners,
  Jammer genoeg heeft de Belgische regering zeer weinig vertrouwen in haar bevolking en denkt de Belgische regering dat haar bevolking niet in staat is om zelf het gezonde verstand te gebruiken om besmetting te voorkomen, daarom moet de Belgische bevolking als een klein kind behandeld worden en daarom treedt de Belgische regering op als een dictatuur en heeft zij grenscontroles ingesteld.
  Het geeft mij, zeeuws vlaming, het gevoel dat de dodendraad uit 1914-1918 weer is opgericht en dat de jacht op grensbewoners is geopend om te voorkomen dat de grensbewoners hun families kunnen bezoeken.
  Aan de Vlamingen, als jullie willen dat de grens opent gaat, ga de heer de Crem thuis opzoeken in Aalter en laat hem horen dat wij grensbewoners de grens open willen.

 62. Wij bezitten n caravan in Zeeuws Vlaanderen. Ik denk dat wij daar ‘vriliger’ zitten in onze tuin met zicht op n groot meer dan alle 2e verblijvers aan de Belgische kust! Het is gewoon belachelijk en oneerlijk dat wij daar niet naartoe mogen. Het kost ons wel veel staangeld en we hebben er niets aan. Wij zijn 2 gepensioneerde en dat kost ons veel geld voor niets.

 63. Ik ben Nederlandse en woon in belgie. Als ik deze reacties allemaal lees komt er toch een glimlach en ook wel triest. Het was goed dat ze grenzen gingen sluiten,anders had het anders uitgezien. Ik ben ook een vd Nederlanders die in nederland werkt en ook buiten mijn werktijd nog even naar de winkels. Dit houdt niet in dat ik het stiekem vind en dat ik me soms een kleine crimineel vind als ik de grens passeer. Ook wij hebben kinderen en kleinkinderen in Nederland en familie…..niet te vergeten. Wij zijn hier ook gaan wonen in Belgie omdat het hier mooi wonen is. Ik respecteer …de Belgische overheid en het is ook niet makkelijk. Nederland heeft zijn duo Rutte en de Jong en zij vullen elkaar goed aan en chapeau v Rutte hij is duidelijk communiceert goed en zegt het ook van zijn hart. Maar Nederland gaat ook te ver…stranden overvol winkekcentra geen distance..ik of wij houden het nog even vol tot de grenzen open gaan.

 64. In België zitten we opgescheept met een “zogezegde” regering die voor ons beslissingen neemt terwijl ze zelf niet uit het gehele regeringsgedoe raken. Een groep kleuters samen is slimmer dan deze regering. Kleuters kunnen tenminste samenwerken. Durf eens fatsoenlijke beslissingen te nemen waar alle belgen iets aan hebben. Deze situatie heeft lang genoeg geduurd. We worden hier opgesloten alsof het een oorlogssituatie is. GRENZEN OPEN NU!!! Iedereen terug aan het werk, ook horeca.

 65. Wij hebben altijd het idee gehad in democratieën te leven, in tijden van crises blijken het dictaturen te zijn waarvan de bestuurders niet meer naar de burgers luisteren. Wie het idee heeft dat de bestuurders regeren heeft het ook mis, het zijn de medici die nu regeren…… de bestuurders verschuilen zich achter hun adviezen en volgen die vrijwel blindelings op uit angst. Ook de medici zijn bang om fouten te maken en beroepen zich op het gebrek aan kennis over Covid-19.
  Zo komt er niets meer in beweging en stijgen de kosten van de wegzakkende economie naar recordhoogten. Nog los van alle mentale ellende!

 66. Dit is geen democratie, nooit geweest maar een regelrechte dictatuur!!! Doe de belgen maar netjes in een rijtje lopen! De politici willen niks liever en zij zwaaien de plak. Stomme bende. Wat we wel hieruit geleerd hebben is dat we dringend anders moeten kiezen!!!! Deze denken niet aan ons heil maar aan hun portefeuille. Ze laten de warenhuizen maar de prijzen de hoogte in jagen (aldi, coluyt, …) terwijl over de Nederlandse grens alles beterkoop is. Weer eens centen verdienen voor de zakkenvullers! GRENZEN OPEN !!!!!!!

 67. @Grensgevalleke: ondertussen de 2e video ook bekeken.
  Het wordt tijd dat iedereen wakker wordt.
  Zorg dat de media dit oppikken!
  Anders gaat alles kapot. Ons sociaal weefsel, economie, vertrouwen/contact met een andere generatie… noem maar op.
  We willen toch niet ALLEN naar de Psych!
  mvg.
  Edwin

 68. Het is een belachelijk vertoning mensen die ziek zijn en vlak over de grens woont je familie die mag ze niet zien
  Terwijl je in België elkaar wel 4 personen mogen zien
  Discriminatie
  En we mogen elkaar in België wel op straat ontmoeten maar niet elkaar in veilige omgeving niet
  Alles gaat weer open wel op reservering
  Maar je familie nog steeds niet zien
  Mijn zoon woont in België dus ik mag naar hem toe maar ik moet wel een klein stukje door Nederland hoe gaan ze dat doen
  Zelfs door de woonplaats loopt de grens kris kras door Baarle hertog/ nassau
  Overal zijn maatregelen en als ieder zich er netjes aan houd is er geen probleem
  En Belgen mogen wel naar hun tweede huis
  Maar Nederlanders mogen in België niet naar hun 2e verblijf dit is pure discriminatie

 69. Ik ga geen oordeel vellen,…

  Maar van binnen, mis ik je.

  We hopen.

 70. Er is geen enkele reden om de grenzen gesloten te houden en zelfs beledigend naar een ieder die van buiten in Belgie iets te zoeken heeft. Alsof de niet in belgie wonenden besmettelijker zouden zijn of de regels niet zouden kunnen handhaven. Te belachelijk voor woorden gewoon en in dit land zetelt het europees parlement. Snel weghalen daar.

 71. De Crem gaat beslissen of grenzen met nederland open mogen voor familieleden. Hij ziet de kans dik zitten dat dat voor 8 juni is. Belachelijke clowns open gewoon de grenzen voor iedereen. Wij belgen gedragen ons echt niet als zotten! Pure discriminatie van de politici! Ons opsluiten in ons eigen land heeft echt geen zin. Het virus overleeft op papier, plastic, staal, …. en gaat met postpakjes de grenzen over! De economie doe je echt niet herleven want de online aankopen met andere landen gaan gewoon door. De politici betrappen ze gdv op lockdownfeestjes ed. De grenzen openen voor iedereen zou met gemak een pak stemmen met de verkiezingen kunnen opleveren maar tot zelfs daarvoor zijn ze te bangelijk om mis te gokken.

 72. Het is idd een schande, dat we zo lang aan het lijntje worden gehouden. Er zijn tal van Belgen, die een tweede verblijf hebben in Nl, boot,zomerhuisje, caravan…..zij kunnen er niet naartoe, noch voor onderhoud, noch om ervan te genieten en tot rust te komen na deze zware periode. Het is er nogthans veiliger, veiliger dan in een supermarkt, winkelstraat en op de Belgische stranden.
  Ook de Nederlanders met een tweede verblijf in België hebben dit probleem.
  Geef ons hoop en open de grenzen, de toeristische sectors al opnieuw opgang komen!

 73. Door zolang de mensen opgesloten te laten in eigen land, gaan ze zeker op afgerekend worden bij de volgende verkiezingen. Dit wordt niet vergeten……

 74. Misschien binnenkort verkiezingen en dan wordt de rekening opgemaakt.

 75. Doe open de grens ik kan dagelijks rond reizen naar Terneuzen en Zelzate op en neer om dat de grens helemaal open is niks geen controle dus open die grenzen het is genoeg geweest

 76. 82.freddy caslo
  83.Pol de Venter
  iedereen moet zo denken! Groot gelijk!!! Het MOET veranderen!

 77. ik zit sinds maart in eenzame opsluiting in Nederland ,althans dit is mijn gevoel , Ik ben Belg en alleenstaande gepensioneerde , kocht een klein huis omdat de huis prijzen veel lager liggen dan in België , omdat ik met mijn klein pensioen na 46 jaar full- time werken geen huis kan huren in België
  ik woon net over de grens met Zelzate heb 1 dochter en 1 kleindochter die 10 min rijden verwijderd zijn van mij , ik mag de grens niet over om hen te bezoeken en omgekeerd ook niet , begrijp dat er maatregels zijn en leef die ook na , maar dit gaat voor mij toch echt te ver , ik betwijfel dan ook of deze toestand enkel met corona te maken heeft of er politieke spellen worden gespeeld op de rug van de gewone burger . Ik heb mijn huis daar nu verkocht en hoop zo vlug mogelijk terug te verhuizen dichter bij mijn dochter en kleindochter , ik wil dit niet meer meemaken want dit is verschrikkelijk , weet niet waar ik banger moet van zijn van de corona of de depressie waar ik in beland .

 78. Grenzen dringend open aub! Ik woon in Zwitserland en heb tweede verblijf in België en wil nu eindelijk mijn ouders terug zien.

 79. Hoop dat ik snel weer naar men stacaravan kan in Tholen sta er al 40 jaar,ben dat gezeik van onze politieke onbekwamen kotsbeu.

 80. DOE DIE GRENZEN OPEN EN WEL NU!!!!! IS ECHT GENOEG GEWEEST. Heb mijn ouders al 11 weken niet kunnen zien. Tjonge tjonge.
  Ze willen zolang mogelijk iedereen in het gareel laten lopen.
  Die verkiezingen kunnen jullie wel op jullie buik schrijven. Gaat niks worden want jullie hebben je weer bewezen hahah

 81. Ik ben Nederlander mijn zoon werkt en woont in Antwerpen heb hem al 9 maanden niet gezien hij werkt in de zorg dus altijd druk hij zou in maart komen en toen gingen de grens en dicht ik ben 69 en zou hem heel graag willen zien dus aub gooi de grensen open

 82. Wij hebben al 17 jaar een 2e huis in de Ardennen, midden in een bos, tjonge wat een besmettingsgevaar!! Ondertussen incasseert de gemeente het volle pond aan belastingen (net zoveel als de vaste inwoners). Wat treffen wij aan als we er weer heen kunnen? Is er ondertussen ingebroken? Er komt toch maandenlang niemand, dus vakantiehuizen zijn een paradijs voor inbrekers

 83. Ik werk in België maar kan met mijn maaltijd cheques geen boodschappen doen.

 84. Vrijheid en mensenrechten , democratie , woorden die wij allen geleerd hebben .
  Verdeeldheid , geen rechten , en onzekerheid , en angst zijn de woorden die in 2020 normaal beginnen te worden !
  Zelf wil ik als Europese burger het woord democratie vrijheid rechten nooit verliezen , dit is waar onze ouders grootouders voor hebben gevochten , de vraag die ik hier stel mag een regering mensen verbieden o.a naar hun tweede verblijf af te reizen , of is de vrijheid die onze voorouders hard voor hebben moeten vechten in 2020 ten einde ! Dat er door de onzekerheid maatregelen getroffen moeten worden staat hier buiten , wat nodig is nodig !
  Maar mag een wet voor de een burger anders zijn dan voor de andere , zijn wij niet allen een Europa ??

 85. Vrijheid en mensenrechten , democratie , woorden die wij allen geleerd hebben .
  Verdeeldheid , geen rechten , en onzekerheid , en angst zijn de woorden die in 2020 normaal beginnen te worden !
  Zelf wil ik als Europese burger het woord democratie vrijheid rechten nooit verliezen , dit is waar onze ouders grootouders voor hebben gevochten , de vraag die ik hier stel mag een regering mensen verbieden o.a naar hun tweede verblijf af te reizen , of is de vrijheid die onze voorouders hard voor hebben moeten vechten in 2020 ten einde ! Dat er door de onzekerheid maatregelen getroffen moeten worden staat hier buiten , wat nodig is nodig !
  Maar mag een wet voor de een burger anders zijn dan voor de andere , zijn wij niet allen een Europa ??

 86. Wij hebben een huis in Zeeuws Vlaanderen, net over de grens. Een klein gehucht, waar er geen enkele besmetting is vastgesteld. Het respecteren van de social distance is daar absoluut geen probleem. De maatregelen in Zeeland (www.zeelandveilig.nl) zijn trouwens zeer goed uitgewerkt en vergelijkbaar met deze in België. Het is veiliger om van de Zeeuwse polders en kustlijn te genieten, dan op een dijk aan de Belgische kust te gaan lopen….. Zeeuws Vlaanderen leunt dichter aan bij België dan bij Nederland, de Zeeuwen noemen zichzelf al lachend trouwens ‘reserve Belgen’….. Het is jammer dus dat er zo weinig overleg is tussen verschillende buurlanden. Het dagelijks leven lijdt er ook onder, veel mensen die over de grens werken, kinderen die over de grens naar school gaan, dus een beter overleg tussen beleidsmensen zou welkom zijn. Men vraagt aan burgers (terecht) om het gezond verstand te gebruiken, waar blijft het gezond verstand van beleidsmensen? Wij hopen dat er bij een volgende gelijkaardige situatie (liefst gebeurt dit niet!) een betere samenwerking, alsook solidariteit zal zijn tussen buurlanden.

 87. Regionaal:
  Ik ben het helemaal met Arno Senden eens: zelfbeschikkingsrecht, “Controle -APP”, verplichte inentingen … ik moet er niet aan denken!! Hoogbejaarde ouders die nog geen (gehandschoende) hand meer mogen krijgen … en niet bezocht konden worden. Niet eens op de “aapjes kijken” manier. Ophokplicht met felle agenten, Pardon??!!

  Boetes van ongekende hoogten (€345 boete voor een paar in NL gekochte plantjes… of boodschappen). Waar gaat dat geld en die boodschappen naar toe? En die hoogtes, zijn gebaseerd op … ehhh????

  Ik heb ook geprobeerd te begrijpen, wat er gebeurd is met en bij de NL/B grenzen. In de hoek Valkenswaard / Achel zijn “Road blocks” opgeworpen die mij aan GAZA deden denken.

  Europese Unie (nou ja, van Unie …kunnen we niet spreken):
  Jaren en miljoenen belasting Euros zijn overboord gegooid voor alle Brexit gesprekken. In maart 2020, voordat we het met zijn allen in de gaten hadden, werd Schengen “in a heartbeat” overboord gegooid. Zonder uitleg, zonder uitzicht noch inzicht. Ik werk(te) normaliter op de Europese Rivieren en geniet/genoot met gasten uit de hele wereld van ons Europa, heb altijd en overal in Europa gewoond en gewerkt en nu … nu heb ik een gebroken EU hart.

  België:
  Wat er in België (en andere EU landen) onder het mom van “Corona” plotseling mag en kan is angstwekkend. Zo ernstig is een Nederlandse buurvrouw ervan geschrokken, dat ze haar kinderen en klein-kinderen niet meer mocht zien, dat ze serieus overweegt te verhuizen. 25 KM verderop …

  Nu ik toch tijd genoeg heb, zou ik HEEL erg graag een actieve burger willen worden. Nog nooit heb ik in politiek geloofd, maar nu weet ik dat ik me MOET bemoeien om niet nog verder “bemoederd” te worden voor MIJN gezondheid en weet ik wat nog. Hele enge periode hebben we achter de rug, hoop ik.

  Laat de dialoog zegevieren!
  In de reiswereld is les #1: Spreek MET de mensen, niet TOT of OVER hen!
  Het gesprek over en weer: NL en B. Vooral ook in en voor Belgie. De Belgische politiek moet inzien, dat dit geen land is. Sorry! De grenzen liggen rond federale regio’s die elkaar niet verdragen. Geen doel met elkaar lijken te hebben en een systeem wat echt op de schop moet. Droevig en achterhaald: we leven in 2020.

  Veel succes!

 88. @ Adriana Louwers :

  U hebt helemaal gelijk.
  Echter waarom lees ik geen reacties/antwoorden van Europese verantwoordelijk politici op deze website ? Ik ken een uitdrukking die misschien van toepassing is op het huidige EU : Horen, zien en zwijgen ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.