Brussel zwijgt vooralsnog over de grenzen maar inwoners worden inventief

“Als het voor mensen met een tweede woonst aan de Kust was, gaven ze wel bij, er werd beloofd woensdag met een mededeling over de grens te komen, maar die blijft vooralsnog uit!” Het is één van de vele reacties die via diverse sociale mediakanalen te lezen is. In de regio heeft men geen goed woord over voor de federale regering in Brussel die onlangs in allerijl een Ministerieel Besluit doorsluisde om mensen met een tweede woning voor Hemelvaart de kans gaven daar naartoe te gaan en nu de boot afhoudt. Maar inwoners in de regio worden inventiever.

Ondertussen wordt de sfeer grimmiger. Onlangs werden al spandoeken opgehangen bij een grenspost in Hamont-Achel en op een andere plek troffen familieleden zich aan de grens op een sfeervolle manier, mèt inachtname van de Corona-maatregelen. Daarnaast is er al een petitie gaande met vele sympathisanten en is er vanuit de Euregio Maas-Rijn ook druk gezet om de grenzen te openen.

Het was minister Pieter De Crem, die afgelopen zondag meldde dat hij dinsdag een mededeling van de GEES verwachtte, waarbij grensverkeer voor 8 juni mogelijk zou zijn. Die zou vervolgens vandaag gepresenteerd worden, maar het blijft over dit onderwerp vooralsnog stil in Brussel. Dit tot groot ongenoegen van velen in de grensregio.

Het zal dus nog even duren voordat er witte rook uit Brussel te verwachten is.

Foto: Politiezone Kempen-NO

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

51 reacties op “Brussel zwijgt vooralsnog over de grenzen maar inwoners worden inventief”

 1. Onnodig , sociaal ontwrichtend , onverantwoord , lockdowndictatuur , incompetent.
  De volgende crisis dient zich reeds aan en als we een beetje nadenken de daaropvolgende ook al.
  ’s Lands bestuur is ook verantwoordelijk voor de toekomst.
  Laten we hen persoonlijk daarop blijven aanspreken en houden.

 2. Ongelooflijk hoe dit mooie land in zo’n korte tijd nog erger dan een bananenrepubliek werd en in een gebied zonder grenzen zulke absolute grenzen zijn opgeworpen. Ik verlies mijn geduld en ik denk dat ik niet de enige ben.

 3. Tijd voor burgerlijke ongehoorzaamheid. Er zijn geen valide argumenten meer om een gesloten grens nog langer in stand te houden. Ga gewoon de grens over en respecteer uiteraard wel de regels voor ‘social distance’. Wie kan ons nog wat maken?

 4. Respect voor onze zuiderburen die elke dag weer met zo’n belachelijke regering moet leven.

 5. Incompetente De Crem vind het blijkbaar niet belangrijk is aan het bubbelen met zijn naaste?? volgende argument om die grenzen nog langer dicht te houden ‘de Nederlanders komen uit een ander systeem’ verkondigd op L1 door de Burgemeester Raf Terlingen van Maasmechelen.
  Wie geloofd nu nog die bulshit?????

 6. Stilzwijgen. Niets meer sinds zondag? families gescheiden houden dat deden de Duitsers in de 2e wereldoorlog ook. Dit kan echt niet meer het is een grof schandaal.

 7. Mis zo de echte nederlanders en mijn familie, mij man is bijna vier jaar geleden overleden onverwacht, Heb geen kinderen, vlak voor corona moest mijn hond ook nog inslapen en nog veel emotionele sterfgevallen., binnen mijn familie. Kan niet even de grens oversteken naar mijn lieve familie. Leef hier in mijn eentje, en laten we eerlijk zijn als rasechte Brabander als weduwvrouw alleen heb je hier niet veel.
  Je krijgt heimwee, en veel Belgen accepteren de Nederlanders nog steeds niet, is hier weinig begrip voor. Alleen hun eigen egoïsme is hier belangrijk. Maar een beetje zorgen bij alleenstaande buitenlanders is hier absoluut niet. Daarom wegwezen in dit land.

 8. Jammer dat je hier zo weinig geaccepteerd wordt. Ben nu alleen, mijn man is hier vier jaar geleden geleden onverwacht gestoven.
  Heb geen kinderen, en nog diverse sterfgevallen binnen de familie.
  Mijn hond ook nog in geslapen net voor corona. Zit nu hier al elf weken opgesloten in België. Heb heel veel heimwee naar Brabant.
  Is daar toch gezelliger dan hier, spontane gezellige medelevende mensen, waar je altijd kunt praten en een beetje warmte. Dit is gevoel is nu heel sterk alleen en Brussel die hard is en geen reactie geeft.
  Het is zo emotioneel, wat ze daar niet begrijpen ,wat dit met een mens doet.

 9. We zijn 11 jaar geleden in België komen wonen. Nooit gedacht dat we in zo’n situatie zouden kunnen geraken. De regering van dit land is een regelrechte aanfluiting. Virologen die publiciteit geil zijn en zichzelf tegen praten. Ik ben er helemaal klaar mee! Jammer dat onze kinderen hier al hun vrienden hebben, anders vertrokken we na deze crisis meteen terug naar Nederland.

 10. Incomplete zakkenvullers we zouden hun eens 3 maanden van hun familie moeten scheiden

 11. Wat denken jullie bv massaal de grensbrug over zaterdag of zondag te voet ,auto of fiets met ons allemaal?
  Bv 1200 uur.????????

 12. Incomplete niets nutten die nog niet hun eigen mensen kunnen aansturen maar die staan te zuipen aan de grens we zouden hun eens 3 maanden van hun familie moeten scheiden

 13. Geen witte rook uit Brussel?
  Dan maar zwarte rook bij de grensposten!

  Steek die banden maar aan, te beginnen met de (inmiddels met afval gevulde containers) onbemande grensblokkades. Haal het nieuws, dit is voor (te) velen nog een ver-van-mijn-bed show zowel in BE als in NL

  Beetje mopperen op social media gaat niet helpen, dat moge dyidelijk zijn!

 14. Logisch dat België geregeerd wordt door de virologen omdat er geen daadkrachtige regering(en) is/zijn. “In het land der blinden is ……….” is hier duidelijk van toepassing.

 15. Als ’t hier in België toch zo slecht is, MAAR BLIJF DAN TOCH ALLEMAAL GINDER!!!

 16. Cynisch: lekker weer de oude tijden beginnen te herleven. Vijandige de sfeer tussen Belgie en Nederland. Ik voorspel dat we dat weer gaan meemaken. Zal mij benieuwen wanneer we de eerste echte confrontaties gaan krijgen. En dat allemaal dankzij die besluitelozen.

 17. @Nick Niet schreeuwen Nick! Ik ben van ginder en blijf daar ook, maar verbaas mij wel.

 18. @Nick:

  …land zou rap weer leeg zijn…. :-))
  Nee gast, als NL-er in Belgie blijf je altijd “die ‘Ollander”, maar dat is nou eenmaal zo en dat mag best wel eens gezegd worden in een land wat zelf intern al zo verdeeld is tussen ‘Walen’ en ‘Vlamingen’, daar kom je nog als Nederlander of Duitser of Fransman niet tussen. Maar we zullen het toch samen met zijn allen moeten rooien.

  Dus gooi open die grenzen, voor Nick (en hij zal niet alleen staan) zijn nationalistische gevoelens en voor de normale Belgen en normale Nederlanders die wel normaal contact hebben met elkaar en kunnen lachen met de verschillen en overeenkomsten.

 19. Belgische burgemeesters in de grensregio: bouw gewoon jullie grenscontroleposten af. Toon lef en laat jullie agenten andere bezigheden doen. Het is echt genoeg geweest nu met dit absurde doorgeschoten beleid!

 20. Ongelofelijk dat de eigen regering mensen wederom in onnodige spanning laat zitten, eigen toezeggingen niet nakomt en niet eens het fatsoen heeft om te melden dat om die en die reden het antwoord er nog niet is. Wat een arrogantie richting lokale bestuurders en vele burgers.
  Dit is naast uiterst respectloos handelen een bewijs van serieuze onbekwaamheid. Het geeft een heel onrustig gevoel en totaal geen vertrouwen om te beseffen dat deze mensen het land besturen en met nog veel ernstigere en grotere kwesties te maken hebben.

 21. Helemaal eens David Vermaat. Als je er een politiestaat van maakt en geen enkel gehoor geeft aan de oproep van burgers kun je erop wachten dat de protesten heviger gaan worden. Maar waar de meeste pijn zit, dat zijn de ouders en grootouders en die zie ik niet zo snel dit soort acties gaan doen. Gefrustreerd, verdrietig, boos en vol ongeloof over deze onmenselijke maatregel om families gescheiden te houden zoals in de oorlog, zullen we waarschijnlijk gewoon gelaten afwachten tot 8 juni ??wat nu weer de volgende datum zou kunnen zijn. En misschien wordt het wel 15 juni ????????? Dat grote zwijgen in Brussel geeft ons nog meer het gevoel 2e rangs burgers te zijn. We zijn allochtonen hè.? Gevangenen hebben hier nog meer rechten ?vanavond weer vol spanning het nieuws afwachten. ?

 22. Politieke spelletjes spelen daar zijn ze goed in De Crem is een lid van CD&V de grootste criminele politieke bende in Vlaanderen veel beloven en weinig geven dat doet het volk in de grensregio niet meer in vreugde leven.Van die praktijken worden we kotsmisselijk!

 23. He Nick..als dat je echte naam is…Belgen doen graag stiekem
  JIJ SNAPT ER NIETS VAN !
  LA BELGIQUE is niet bestaande ,

 24. Tja, die Maggi… Die hoeft er ook helemaal niets voor te doen om anderen op anderhalve meter afstand te houden…

 25. Volgens mij is dit georganiseerde terrorisering die in Brussel hebben allang alles afgesproken zowel Belgische regering als ook de eu niets doen voor 15 juni daar zal het wel op uitdraaien en dan alles op de economie zetten maar voor de gewone burger niks.

 26. Man .man,wat een gedoe.geduld is een schone deugd.ons .het is in Nederland ni beter,anders zouden jullie ni zo hevig zijn naar België te komen.anders moeten is naar meneer ruthe luisteren,die wilt ook de grenzen ni open.ik ga ook graag naar Nederland op vakantie,en heb niks tegen Nederlanders,maar dit is er toch over waar jullie nu mee bezig zijn.e’ je weet als je in een ander land gaat wonen,dat de regels van daar tellen.en schieten op mensen,is gemakkelijk.en nee,ben ook ni’ altijd akkoord met onze regering.ma onze virologen zijn wel super mensen,die kan je niet zomaar aanvallen.,ik hoop dat wanneer mensen zo wreed gaan zeggen,om alles af te breken aan de grenzen,ze opgepakt worden en gestraft worden.nog een fijne dag

 27. @L:
  Beste L, het gaat om aan beide kanten van de grens familie te mogen bezoeken. Vaak zijn het schrijnende gevallen van ernstig zieke familie waarvoor geen uitzondering kan worden gemaakt. De strengheid zit aan Belgische kant en daar mag gerust op gewezen worden, tenzij België sinds kort geen democratie meer is.

 28. Nu wil Prof Vlieghe nog de regel van vier gaan aanpassen weer eigen volk eerst en wij?

 29. Dat is precies het laatste “argument” om de grens voorlopig gesloten te houden. Dus snel opheffen, die hele “regel van 4”. Is toch niet te handhaven en vrijwel niemand houdt er zich dus ook echt aan.

 30. Mijn dochter en man met kinderen wonen in België. sinds de lockdown hebben wij als ouders, grootouders ze niet meer life kunnen zien. elke week blijven we hopen dat de grens eerder open gaat dan 8 juni. Maar ja, het lijkt erop dat Belgische regering geen beslissingen durft te nemen. Ze zouden woensdag een beslissing nemen, helaas nog niets vernomen. Vanuit Duitsland komen mensen ook gewoon de grens met NL over, ook zelfs voor vakantie. Alle landen nemen allemaal andere maatregelen. Ik zou graag mijn dochter, man en onze kleinkinderen na ruim twee maanden weer eens willen zien. Wij zijn kerngezond, zij ook. Geen symptomen. Dus ja je houdt gezonden mensen vast. Vreemd toch hoor.

 31. Beste wanneer krijgen we nu t verlossende antwoord ivm grensopening voor familie. Ik kan niet meer wachten om m’n ouders in Nederland te gaan bezoeken,

  België komt aub eens tot een besluit

 32. Er word meer vergaderd, rechtzaken gepland, nieuws verteld en geld uitgegeven aan een onnozel 23 jarig studentje dat meent een katje uit Peru te redden door dat illegaal naar ons land te halen, dan dat er daadwerkelijk voor mensenrechten word gevochten.
  Laat staan dat mevr ali ook straks maar een boete of wat dan ook gaat krijgen. Wat iemand die hier de grens wil overgaan niet bang voor hoeft te zijn, die worden direct beboet.
  Maar de gewone werkende mens die het land draaiende houd mag geen familie 2 km over de grens bezoeken. En dan vinden ze het gek dat mensen straks mentaal erdoorheen zitten.
  En dan gaan die ministers (die zelf naar lockdownfeestjes gaan of door hun partner georganiseerd worden, met moederdag op foto gaan zonder social distance en noem maar op) het straks ook nog gek vinden dat vlaams belang als (hopelijk) alleenheerser de verkiezingen gaan winnen.
  Weg met deze farce en deze regering!!

 33. ik woon bijna 16 jaar en belgie en ben wr steeds meer van overtuigd dat er geen grotere discriminerende groep is als de belgen net name als het om ollanders gaat. Je bent wel goed om helasting betalen en verder je mond houden.
  Achtelijk volk

 34. Mijn ouders wonen in Maastricht, wij in Zutendaal. Dat is nog geen 15km. Wij hebben ons altijd netjes aan de maatregelen gehouden, hoe zwaar ze ook zijn. We hebben een bubbel met onze 2 uitwonende dochters en 1 schoonzoon….voor de rest met niemand!!! Dan zie je op veel plekken om je heen de Belgen met meer dan 4 personen een bubbel maken, moederdag vieren, etc….het zijn wel meerdere bubbels!!!!!!! Sorry, mr dan mogen wij toch zeker van op veilige afstand (buiten) eens een babbeltje/bezoekje gaan brengen aan de oude mensen die anders helemaal gaan verpieteren…..met inachtneming vd veilige maatregelen!!!!???? Ik vind dit niet kunnen om ons zolang tegen te houden!? Gewoon onmenselijk……

 35. Als Belg ben ik, meer dan 25 jaar geleden, i.v.m. mijn werk naar Nederland verhuisd. Ik woon alleen en al mijn familie woont in België. Normaal bezoek ik mijn familie alle 6 à 8 weken. De laatste keer was medio januari en medio maart zou ik weer gaan. Maar toen werden door de Belgische overheid de grenzen van het ene moment op het andere gesloten. Enigszins begrijpelijk toen want ook in België mochten familieleden elkaar destijds niet bezoeken. Inmiddels zijn we maanden verder en is de situatie (gelukkig) ten goede gekeerd, zowel in Nederland als in België. Uiteraard moeten we voorzichtig blijven en regels als ‘social distancing’ handhaven. Maar dat de Belgische overheid zó meedogenloos (en discriminerend) zou omgaan met de mensen, zélfs met haar eigen burgers, had ik niet verwacht! Ik heb mijn moeder van 87 inmiddels bijna 5 maanden niet gezien en videobellen zit er bij veel mensen van die leeftijd niet in. En nee, ik woon niet ‘net over de grens in Nederland’. Dus ik hoop echt dat ze straks (en a.j.b. zo snel mogelijk!!!), wanneer ze de grens weer openstellen voor familiebezoek, verder kijken dan hun neus lang is en niet alleen naar familieleden die in de grensstreek zelf wonen… Want dit wordt zo stilaan een echt schrijnende situatie voor veel mensen…

 36. De grenzen zullen wss toch niet open gaan voor de grensbewoners, politiecontroles blijven. Vraag zo snel mogelijk een attest aan bij de huisarts in Nederland. Iemand van 87 mag men toch als een kwetsbaar persoon beschouwen? Bel de huisarts, leg de situatie uit en vraag om dit attest met de nodige handtekeningen en stempels per email te verzenden. Dit gaat vlugger dan te blijven wachten op het moment dat het “prikkeldraad” om België verwijderd wordt.

 37. Noord-Korea, Oost-Berlijn? Nee toch? Graag die grens open en snel een beetje aub!

 38. ja jammer dat zo moet gaan ik denk dat 8 juni weer de grens open gaat dan kunnen we weer nl en be genieten van elkaars gezelschap .laten we daar naar uitzien nog een weekje?

 39. Hier word meer tijd en energie gestoken in een kat , dan in het openen van de grens.Stomme politiekers.
  Ik zie op mijn camera de duitsers en nederlanders op de camping in zeeland voorbij mijn caravan gaan,die mogen daar al zijn.Bij ons staat het te verwilderen.Ik vraag me af wat het volgende gaat zijn,het water staat al 2 maand open in de leidingen die stilstand is goed voor salmonella……..

 40. Beste Freddy,
  Ja niet leuk,bij ons hebben wij al alles afgesloten ,eind okt 2019
  meestal gaan wij pas open in Maart maar toen mochten wij niet meer de grens over,dus al bijna 8 mnd
  onbeheerd dus hoe ligt dat erbij .
  schande hoe ze ons aan t lijntje houden

 41. @Lia:
  Komen nog een paar weekjes bij denk ik. Zal pas na 15 juni zijn want dan loopt de termijn af die Europa heeft opgelegd en daar luisteren ze wel naar.

 42. Beste Koos,
  Nou dat hopen wij niet ,hebben ook de kinderen en kleinkinderen al 4 mnd niet meer gezien
  Ook heb ik al div. keren naar de burgemeester gemaild, krijg wel steeds antwoord wij leven met jullie mee en zijn er druk mee bezig,en dit was 1 maand geleden.ook over moederdag eerst mocht wel en s middags weer niet om gek van te worden.
  Het helpt allemaal niet ook de petitie s getekend .
  Brussel heeft Schijt aan de Vlamingen.
  Heb hoop op wat ze 3 juni te vertellen hebben.
  En anders illegaal de grens over ik trek dit niet meer.

 43. Dat men met ons meeleeft en begrip heeft voor de situatie ? Allemaal mooie woorden die niets betekenen voor ons.
  Blijkbaar krijgen, apen in de zoo, katten en wolven méér aandacht…Nee, ik heb niets tegen dieren…
  Ik vraag geen medelijden, enkel begrip…
  Iedere politieker komt graag in de belangstelling….woorden…it’s only words…
  Begrijp ook dat er voor niet iedereen een afzonderlijke maatregel kan genomen worden, maar ik ben er tenvolle van overtuigd als ik “in mijn eigen kot/bubbel” me aan de regels houd, waarom – en dit in het belang van het allerhoogste goed, nl. gezondheid – zou ik me dan niet houden als naaste familie (dochter) op bezoek komt, of wij naar haar toe gaan in Bonn (135 km van onze woonplaats) aan dezelfde veiligheidsvoorschriften… Ik begrijp dat mensen zich niet meer aan bepaalde voorschriften kunnen of willen houden…te veel is soms echt te veel.
  Het is niet mijn gewoonte om ongepaste woorden gebruiken, maar dat ze naar……. lopen.

 44. Da’s waar maar ik denk dat ik nog meer geduld zal mogen hebben want mijn verloofde woont in Marokko die sins 15febr niet meer heb gezien. In febr ben ik terug gekomen naar België en zou weer in maart vertrekken naar Marokko maar ja dat ging niet meer grenzen gesloten ik denk dat we gewoon moeten geduld hebben want in Brussel luisteren ze naar de kleine man alleen de economie en de rijken worden gehoord maar de kleine man is gewoon goed voor vadertje staat zijn zakken te vullen het is tijd dat ze ook eens mensen kijken de depressief worden omdat ze hun geliefde of familie niet kunnen zien

 45. Ze kunnen hier nog geen regering vormen in twee jaar tijd. Wat verwachten jullie????

 46. Ik ben in België een tweederangs burger. Dat weet ik allang, ik stem hier ook niet. Ik doe dat in Nederland, in allebei mag niet. Ik wil een Belgisch paspoort maar dat mag niet zonder mijn Nederlandse op te geven, (dat mogen enkel Turken en Marokkanen) dat doe ik niet dus ben en blijf ik een tweederangs burger in België. Maar ik laat me door die Belgen NIET opsluiten.

 47. Ben ik ff blij dat ik eind 2018 na 28(!)jaar teruggekeerd ben naar Nederland.
  Sterkte voor jullie allen daar aan de Maas(brug).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.