Burgemeesters Kinrooi en Maaseik krijgen een punthoofd van grens-chaos

Grenspaal grens Maas

Zowel Jo Brouns, burgemeester van de gemeente Kinrooi als Johan Tollenaere van Maaseik zijn helemaal klaar met het aan hun opgelegde beleid rondom het openen en sluiten van de landsgrenzen. “Ik doe er vooralsnog niets mee”, aldus Jo Brouns als reactie op het zojuist bekend gemaakte bericht dat de grenzen voor bezoek uit Nederland toch niet open mogen.

Gisteren werd de loftrompet geblazen en kondigden beide burgemeesters trots aan dat het beleid om vier personen bij elk huishouden toe te laten ook voor mensen van over de grens gold. Dit werd 12 uur later door de minister ingetrokken als reactie op de uitspraak van de waarnemend gouverneur hieromtrent.

“Als er geen nieuw Ministerieel Besluit komt (wat al een minimum van wetgeving is op zich, en FAQ’s hebben al helemaal geen enkele juridische waarde) dan gaan morgen ‘mijn’ inwoners over de grens om bijvoorbeeld hun mama te gaan bezoeken of mogen enkele buitenlanders hier bijvoorbeeld hun mama bezoeken. Uiteraard met de beperking en een duidelijke keuze want ik wil ook geen opflakkering”, zo reageert de burgemeester van Maaseik.

“Ik heb geen bevoegdheid op dit moment maar ga dit wel vragen aan onze lokale politie om op die manier te werken. Zij moeten wetten toepassen die duidelijk zijn en die in het Staatsblad staan en geen ‘veelgestelde vragen’ of ‘interne nota’s’. We leven in een rechtsstaat”, aldus een gefrustreerde Johan Tollenaere.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

18 reacties op “Burgemeesters Kinrooi en Maaseik krijgen een punthoofd van grens-chaos”

 1. Wat een gestuntel, dit kan alleen maar in België. Geef inwoners, eindelijk gewoon het recht om op vertoon van hun paspoort, en binnen de gestelde voorwaarden, hun dierbare familie over en weer van de grens te bezoeken. Denk in oplossingen, in plaats van beperkingen. Ook ik krijg er als NL ingezetene, (met de familie in Nederland), een punthoofd van. Behandel uw bevolking op een gelijke wijze, en stop eindelijk eens met onzinnige discussies en machtsspelletjes in deze moeilijke tijd.

 2. Binnen de zogenoemde “bubbel” speelt de afstand van de reis geen spel. Deze reis wordt gezien als essentiële verplaatsing. Zo staat het omschreven in staatsblad. Dus met een essentiële verplaatsing mag je de grens over. Dat is vanaf het begin al zo geweest. Dus Minister…..u spreekt nu zelf uw begrip “essentiële” verplaatsing tegen door ons niet het “Moederdag” cadeau van reizen binnen de bubbel te geven. Als gezin van 6 personen en het uitgangspunt “gemiddeld” gezin bestaat uit4 personen en dat als norm te nemen was al een doorn in het oog. Maar nu…..😖. Wordt eens wakker uw land wordt omringd door 3 landen, met menig “grens” familie aan beide kanten van de landsgrens.

 3. Als een Belg misschien zegt, bedoeld hij eigenlijk nee. Onduidelijkheid hoort bij Belgie. De regering vertrouwd hun eigen mensen niet en daarom handelen die mensen daarnaar. Daarom moet je hier overal een attest voor hebben. Het wordt afgeraden om zelf na te denken want overal zijn regeltjes voor.

 4. Maak de grenzen terug open,wat heeft het nu zin om die zolang toe te houden.Iemand die b.v alleen woont zoals ik,die kan gemakkelijk voor zijn eigen beslissen of die wel echt de grens over moet naar nederland of niet,denk even na of het echt moet en zo niet blijf dan thuis…moederdag gaan vieren van en naar Nederland of Belgie hoeft niet concreet op moederdag zelf zijn…kan evengoed een paar weken later,we moeten ook eens stoppen met hokjesdenken..ik moet op kerstmis..ik moet op nieuwjaar ..ik moet op moederdag…nee helemaal niet dan kan best op een latere datum…maar doe de grenzen terug open dat geeft psygisch al een vrijer gevoel ook al zou je er niet moeten zijn over de grens…dat zou al een geruster gevoel geven de gedachten van “ik kan als het echt niet anders kan” MAAR….mits handelen met gezond verstand.

 5. Als Nederbelg woon ik met mijn NL. echtgenote 15 km zuid van Breda.
  We snakken er naar om onze kinderen en kleinkinderen die in NL.wonen eIndelijk weer eens te zien, maar mogen de grens niet over.
  Vraag: zijn alle bestuurders van de autos met de gele nummerborden die ik dagelijks in Belgie zie, bezig met essentiele verplaatsingen?
  Hetzelfde geldt voor de wit/rode nummerplaten die dagelijks op de E19 de grens met NL.
  passeren.
  Belgische autoriteiten; Gooi A.U.B. OPEN DIE GRENS MET NEDERLAND.

 6. OK, ik woon in Kinrooi maar hoe kan ik aantonen dat ik naar mijn moeder in NL ga??

 7. Misschien de keizer in AAlter,maar elders een pedant,autoritair kind.liefhebber van de regel en nog het liefst zijn eigen regels.m

 8. Pure pesterij naar de Nederbelgen toe. Maatregelen zijn vanaf maandag vergelijkbaar. De cijfers minstens even goed. Erger me dood aan de stupide regeltjes van de Belgische regering. Maar ja, wij zijn als electoraat niet belangrijk dus hoef je er niets voor te doen.

 9. Grenzen dicht, veilig voor iedereen,zou anders weer misbruik van gemaakt worden.corona is nog niet weg,en alle betweters,het is voor iedereen moeilijk,wanneer Corona weer erger zal worden ,zijn die ,mensen die nu commentaar leveren op alles,de eerste om dan weer te zeggen dat het niet goed loopt in belgië.anders moeten jullie is een maand gaan meedraaien op intensieve covid afdeling, misschien gaan jullie ogen dan open,en zwijgen jullie

 10. Ik vind het belachelijk dat de grenzen gesloten zijn. De meesten zijn in staat om zich te houden aan de voorschriften. Zowel hier in België als over de grens. Dan de mensen eerst een worst voor houden en vervolgens weer terug nemen. Breng zulke berichten in de wereld als ze definitief goedgekeurd zijn. En zwijg anders.

 11. Nou Linda krijg jij morgen wel bezoek? Mijn vader heeft op 3 jan een bypass gehad mijn moeder is slecht ter been maar volgens burgemeester geen reden voor naar Nederland te reizen, ga maar als geen controle is! Zijn met 5 kinderen 1 woont in Enschede , 1 heeft ms , een zus werkt in zorg, en 2 wonen in Belgie. Op 10 km afstand en ze niet kunnen helpen leve Belgie

 12. Linda, als je dat echt meent zou je zeggen dat alle Belgen in hun kot moeten blijven. Maar Belgen mogen wel hun ouders zien, maar Nederlanders die in België wonen niet. Of iedereen niet of iedereen wel, maar geen onderscheid maken. Lijkt wel de DDR in oude tijden.

 13. Wat een gestuntel….beleidsmakers….sorry maar……deze onduidelijkheden…tegenstellingen…..warboel…chaos…kan echt niet meer….het Goede Doel …beschreef België als een heerlijkheidsland….nou…ik wil het liever het land van onduidelijkheden noemen….triest…..hoe is het mogelijk dat de federale overheid zo’n chaos veroorzaakt?????

 14. Ongelooooflijk ….. zoooo ontzettend blij vanochtend dat mijn ma van 93 in Nederland vanachter een raam haar zo gemiste twee achterkleindochtertjes zou mogen zien na 8 weken, waardoor ik als dochter hoopte dat zij weer enigszins wat hoop gaat krijgen, omdat ze nu wegkwijnt van ellende, niet eet van verdriet met alle gevolgen van dien … en dan …. mag het niet meer….. de hoop op een lichtpuntje naar de toekomst voor mijn ma wordt weer de bodem ingeslagen … en dat omdat mijn dochter toevallig in België net over de grens woont met haar Belgische echtgenoot en kinderen. Ieder heeft zo zijn redenen, vele moeders verheugden zich al op een mooi cadeau aan reacties te zien…. In Voeren gaan maandag (waarom niet zondag) 2 grensovergangen wel open …. ik snap het hele beleid van hogerhand niet in België. Ik denk dat de burgemeesters van de grenssteden ook het beste met hun burgers voor hebben en meedenken over menselijke situaties. Zij willen geen onverstandige beslissingen nemen, maar overzien wel waar behoefte aan is met name in de bewoners van die grenssteden. In beide landen komt het toch aan op het gezonde verstand van de burgers, dat heeft in deze fase naar mijn idee al helemaal niets meer te maken met die grens die ertussen zit…… Onze regering vertrouwde op ons gezonde verstand, heeft ons nimmer verboden naar België of Duitsland te gaan, maar heeft altijd duidelijk uitgelegd en geadviseerd indien niet noodzakelijk dit te beperken en ook de reden waarom. Waarom kan de Belgische regering niet net zo veel op het gezonde verstand van hun burgers rekenen? 🙁

 15. Hoi Rikie,

  Ik woon in België en als Nederlander merk ik:
  De Belg wantrouwt de overheid.
  De overheid wantrouwt de burger.
  En dan krijg je DDR praktijken.

 16. Het is gewoon een groot politiek spelletje geworden niet meer dan dat. Wij zijn de beleidsmensen van het land en jullie doen wat wij zeggen. Want ze zijn met veel in de regering en willen allen hun zeggenschap hebben. Maar houden zij wel aan de opgelegde regels, worden zij wel gecontroleerd, al die interviews her en der zijn dat essentieele verplaatsingen dat kan toch ook via videocall!!! Maarja wat hebben wij te zeggen.

 17. Onvolwassen democratie,
  Land van twijfel, althans de politiek. Ik heb ervaring aan beide kanten, heel erg veel.
  Maar ik houd wel van beide landen

 18. Belgen uit Baarle-Hertog mogen vanaf 11 mei weer winkelen in nederland Belgen weten niet wat ze willen wat een regering of beter gezegd ze hebben al jaren geen regering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *