Familiebezoek over de grens vanaf morgen toegestaan

Kessenich grens

Als je familie aan de andere zijde van de grens hebt, mag je daar vanaf zaterdag 30 mei naartoe. Dat heeft minister Pieter De Crem zojuist bekend gemaakt.

Er was veel commotie rondom de grensproblematiek. Nu deze heuvel genomen is, rest nog de definitieve opening van de grens.

Minister Pieter De Crem: “Op vrijdag 20 maart 2020 besliste ik namens de Belgische regering over te gaan tot het invoeren van inreis- en uitreiscontroles op niet-essentiële verplaatsingen van en naar België. Het Coronavirus dwong ons op dat moment maatregelen te treffen die ons beter in staat zouden stellen de nationaal geldende veiligheidsmaatregelen kordaat af te dwingen. De wetenschappelijke informatie waarover ik toen beschikte bevestigde mij in mijn overtuiging dat die beslissing noodzakelijk en gegrond was. Ik was toen en ben mij ook vandaag bewust van de impact die deze beslissing had op landgenoten met familieleden in onze buurlanden.”

De afgelopen dagen werd er steeds harder geprotesteerd tegen de minimale berichtgeving vanuit Brussel. “De voorbije drie weken heb ik mij dan ook volop geëngageerd om tot een oplossing te komen. Het was daarbij cruciaal om drie verschillende elementen met elkaar in evenwicht te brengen: het advies van de GEES over de epidemiologische toestand in ons land, bilaterale contacten met de bevoegde ministers uit onze buurlanden en overleg op Europees niveau voor wat betreft een heropstart van de persoonsmobiliteit in de Schengenzone”, aldus de minister.

“Vandaag kan ik mijn recente belofte aan tal van landgenoten nakomen: vanaf morgen is familiebezoek in onze buurlanden opnieuw mogelijk. Landgenoten met familie in één van onze buurlanden zullen vanaf morgen die mensen dus opnieuw kunnen bezoeken. De Belgische politiediensten worden op de hoogte gebracht van dit nieuwe feit. Het spreekt daarenboven voor zich dat landgenoten die de grenzen oversteken zich moeten houden aan de (Corona)-bepalingen die in onze buurlanden van toepassing zijn. Het Ministerieel Besluit dat grensoverschrijdend familiebezoek opnieuw toelaat wordt morgen gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad”, zo vervolgt minister De Crem.

De minister heeft nog een slotwoord: “Ik wil nog benadrukken dat voor al het overige grensoverschrijdend verkeer (met uitzondering dus van het bezoek van familie, vrij verkeer van goederen en essentiële verplaatsingen) ons land zich aansluit bij de overige Europese landen die een heropstart van het volledige verkeer binnen de Europese Unie en de Schengenzone uiterlijk op 15 juni willen realiseren.”

Wel blijft de regel gelden om verantwoordelijk om te gaan binnen de gestelde eisen die reeds golden.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

40 reacties op “Familiebezoek over de grens vanaf morgen toegestaan”

 1. Hehehehe. Moest dit nou echt zo lang duren!? Ongelofelijk, maar goed, die grens gaat nu dus eindelijk weer een beetje open…

 2. Helaas woon ik in Nederland en mijn moeder in België. Ik zie nergens staan dat ik op familiebezoek mag in België.

 3. En de VRT meldt helemaal niets. Wat een nationalistische zender is dat. Eindelijk kunnen we de familie weer zien, maar waarom nu pas?

 4. @Iwein; dat mag wel. De Crem zegt op zijn facebook dat het wederkerig is. Dus ook vanuit Nederland naar België.

 5. Ik woon in Nederland; mijn zoon met partner en dochtertje in België. Mag ik nu vanaf morgen 30 mei naar België om hun te bezoeken?

 6. Hoe bewijs je dan bij de grens aande politie dat je familie over de grens hebt wonen of geloven ze je op je blauwe ogen?

 7. @Hanneke; Dat gaat dus zooooooo onuitvoerbaar worden, dat ze misschien wel gelijk helemaal kappen met die controles.

  @Iwein; dat werkt twee kanten op, zoals Etienne ook al schreef.

 8. Heel leuk voor iemand die er familie heeft wonen natuurlijk
  Alleen zijn wij die in Nederland eigendom hebben mogen niet gaan
  Ze maken er een potje van

 9. Ik heb familie in Duitsland wonen mag ik gaan zonder beboet te worden in Duitsland?

 10. Allen bedankt, ik heb gelukkig al maanden een attest van het woonzorgcentrum waar mijn moeder verblijft en kan dus ook aantonen dat ik er familie heb.

  Iwein

 11. Pffff mensen denk een logisch na. Ja je mag nu als Nederlander ook op bezoek bij familie in België. DUH!!!!! BELGIË is het enige land dat moeilijk doet. Nederland Duitsland Luxemburg en Frankrijk doen niet moeilijk.

 12. @Iwein; dat attest is ook maar waard wat de dienstdoende agent er van maakt, is al gebleken in soortgelijke gevallen. Dus change gehad, meer niet, het is je gegund hoor 🙂

 13. Mag je ook vanuit Nederland naar België komen op familie bezoek ????

 14. Mag ik familie bezoeken in Duitsland vanuit België

 15. Ik woon in nederland mijn vriendin ook mag mijn vriendin mee naar mijn familie in belgie? Of alleen als we daadwerkelijk getrouwd zijn?

 16. Aan iedereen: je mag vanuit België naar Nederland, Duitsland, Luxemburg, Frankrijk en ook UK ( met de trein). En ook vanuit die landen naar België, als het maar aantoonbaar familiebezoek is. Aantoonbaar? Kopie paspoorten, kopie trouwboekje, kopie van jezelf? Ik weet het niet, maar achteraf is ook alles aantoonbaar. Bijvoorbeeld DNA en dan maar hopen dat je vader je vader is.

 17. @Vince, ik zou zeggen van wel. Woon je samen onder één dak. Iemand in België mag ook zijn partner in Nederland bezoeken. Dus ik zou zeggen, ja. Maar ik ben Nederlander en weet niet hoe een Belg denkt, want de laatste tijd blijkt dat dit geheel anders is.

 18. Myn vriend zyn neefje woont in belgie en wy willen er graag op bezoek gaan vanuit nederland moeten wy dan bepaalde documenten hebben buiten het legitimatie ?????????

 19. Weer een beetje Belgisch om halsoverkop zoiets aan te kondigen zonder details over uitvoering. Welk bewijs van familiebezoek wordt gevraagd, welke grensovergangen kunnen gebruikt worden etc. Ik zou vanuit België naar Terneuzen willen ….

 20. Alleen zijn wij die in Nederland eigendom hebben mogen niet gaan.

  Ik zou zeggen: betoogt dat u gescheiden woont, de een in België en de ander in Nederland, en dat u samen reist om het aantal bewegingen te beperken, want anders moet u twee maal zo vaak de grens passeren en dezelfde weg afleggen…

 21. “Gezond verstand”
  Als u eenmaal bij uw familie in het buitenland bent, mag u samen gaan winkelen als dat noodzakelijk is. Samen een daguitstap maken, kan niet. “We rekenen op het gezond verstand. Dat betekent dat je het bezoek zo kort mogelijk moet houden en afstand moet bewaren.”

  Jazeker, ge moogt maar 5 minuutjes bij uw familie zijn… En daar gaan we ons uiteraard keurig aan houden. Net zoals bij bezoek aan uw lief: snel wippen en weer wegwezen.

 22. Hallo beste mensen de beste manier om aan te tonen dat je als Nederlander naar je familie wil gaan (-zoals ik!!) İş doormiddel van sociaal media. Dat gebruikt de politie namelijk ook. (-Heb ik zelf ondervonden.) In de trein is WiFi !!!!! Ik zeg maak daar grettig gebruik van mits je plannen hebt om te gaan. Vergeet je verplichte mondkapje niet!! Voor die maar 6 mensen die je kan besmetten of zij jou in elke wagon. Want er mogen maar 6 tot 8 mensen in 1 wagon zitten. Bij deze hier mijn informatie aan jullie en doe er je voordeel mee. Monika M.

 23. Het is mij niet zo duidelijk…
  ik woon met mijn partner in Engeland. Mag ik dan vanaf heden mijn mama in België gaan bezoeken en terug keren naar Engeland?
  Uiteraard met eigen auto op de trein
  Alvast bedankt voor een antwoord

 24. Dan hoop ik ook dat Belgen binnenkort naar hun tweede verblijf in Nederland kunnen…
  Iemand een vermoeden? Wij hoopten 8 juni?

 25. Kan ik als Nederlander naar mijn 2de verblijf in België?

 26. Geachte,
  Mijn zoon woont met zijn gezin in het zuiden aan de kust Engeland. Welke formulieren zijn nodig voor 3/4 dagen bezoek naar ginder zonder het risico te lopen dat wij worden vastgehouden door verkeerde administratie onderweg. Het is al minstens 6 uur rijden naargelang overzet met boot of eurotunnel. Ik las dat het moet met Eurostar. Waarom eerst naar Londen om te eindigen in de buurt van Porstmouth. Kort bezoek van één dag is onmogelijk.

 27. Winkelen over de grens vanaf vandaag ineens mogelijk. Typisch..

 28. we worden massaal teruggestuurd door de franse politie met een boete er bovenop familiebezoek mn kloten ja

 29. @Yvan. Dat was natuurlijk te verwachten, de Belgische regering heeft het niet door gecommuniceerd met de buurlanden. Net zo plots als de grenzen werden dichtgegooid gaan ze weer open..

 30. Het was alleen , Nederlandse en Duitse grenzen en die van Luxembourg die open zijn.Voor al de kritiek hier , mischien beter luisteren, Frankrijk sluit en grenzen nog tot 15 juni,En naar Engeland mag helemaal niet.Erg telkens er weer iets mag,is het weer niet goed.Geef een vinger,en ze nemen een arm.Als iedereen al overal naartoe mag,zitten we binnen de kortste keren terug in Lockdown,wegens nieuwe besmettingen,dan nodig ik jullie uit,om bij ons op dienst te komen helpen in ziekenhuis.Wij zijn ook moe,om mensen te moeten helpen,die alle regels aan hun laars lappen

 31. S heeft een punt vind ik. We moeten tevreden zijn met wat we nu kunnen. En niet meteen alles weer willen. En woe weet hebben de Belgen het wel gecommuniceerd naar de buurlanden. Maar mss op laatste moment. Enfin, over 1 maand zal er weer meer kunnen

 32. @Rob, die S heeft helemaal geen punt. De Crem heeft gezegd dat familiaal bezoek naar Nederland, Duitsland, Luxemburg, Frankrijk en UK weer mogelijk is en wederkerig. Dan mag je als burger ervan uitgaan dat hij dit met deze landen heeft vastgelegd in een bilaterale overeenkomst. UK en frankrijk hebben grenzen gesloten dus communicatie is niet voldoende, er moet een overeenkomst zijn tussen landen.Maar nee hoor, hij besluit op vrijdag avond en gaat ervan uit dat landen het weten want heeft wekelijks overleg met hen. En de dag erna dit ook nog uitbreiden met winkelen en daar wist niemand wat van. Overleg hebben en tot een akkoord komen zijn twee verschillende zaken. Maar dat is met alles hier, ‘s avonds besluiten nemen, powerpoint presentaties die niemand begrijpt, besluiten terugdraaien, virologen die kennelijk hier alles bepalen of individuele ministers die denken alles alleen te kunnen.

 33. Mijn beste vriend en zijn partner kwamen voor de corona wekelijks bij ons op bezoek in Nederland. Met mijn familie heb ik al jaren geen contact meer (die wonen wel in belgie). Kan ik toestemming krijgen om in plaats daarvan mijn vrienden te bezoeken of moet ik gewoon wachten tot alles voorbij is?

 34. Karel1961: men kan blijven foeteren o hetgeen niet goed gaat. Je kan het ook omdraaien. Op veel plekken gaat het slechter;)

 35. @Rob; welke andere plekken? En ik woon en leef hier en niet op andere plekken.

 36. Hallo mijn vrouw (Griekse) en ik (Nederlands) en onze dochter (Half Grieks en Half Nederlands) willen onze neef, vriend en peetvader (Griek) vanuit Nederland in Brussel bezoeken.

  Moeten we op een papiertje schrijven wie we waar en waarom bezoeken?

 37. Ik woon in Nederland Ik wil mijn moeder op bezoek in België moet ik papier komen halen en hoe warm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.