Fotowedstrijd GrensPark Kempen~Broek

Kempenbroek St.Maartensheide de Luysen

Het Regionaal Landschap Kempen en Maasland is bezig met de aanvraag om het Kempen~Broek door UNESCO te laten erkennen als Mens en Biosfeer-gebied. Een belangrijke voorwaarde van UNESCO voor die erkenning is dat we naast het samenwerken met de gemeenten, provincies en lokale organisaties ook inwoners betrekken om met hen samen na te denken over de toekomst van de streek. Zo werd er al samengewerkt met onderzoekers van Dear Landscape die, door een maand ter plaatse in een container te gaan wonen, peilden naar hoe mensen denken over het Kempen~Broek, er werd een website voor info en ideeën opgericht, er werden infofolders ontworpen, er werden overlegmomenten georganiseerd…

Een andere manier om een beeld te krijgen van hoe mensen het gebied (letterlijk en figuurlijk) zien zijn foto’s en bijgevolg een fotowedstrijd! Leuker dan een vragenlijst en het perfecte excuus om op pad te gaan met camera of smartphone. We willen weten wat de bevolking en bezoekers aantrekt in het gebied, wat ze mooi vinden of wat hen stoort. Waar ze verbeteringsmogelijkheden zien en misschien zelfs voorstellen voor oplossingen hebben.

Met deze kennis kunnen we aan de slag om het aanvraagdossier inhoudelijk nog meer te stofferen en om acties uit te werken om het gebied nog mooier en de samenwerking nog duurzamer te maken.

Mensen mogen tot eind november hun foto’s en korte beschrijving indienen via de Facebook-pagina, Instagram of e-mail. Het is namelijk de bedoeling dat mensen ook beschrijven wat hen in het gebied aantrekt of wat hen juist stoort en waarom ze de foto hebben gemaakt om dit te illustreren. Enkel foto’s met tekst worden weerhouden! Prijzen zijn een ballontocht, chocoladeworkshop, etentje, …

Meer info en het reglement op www.kempenbroekunesco.eu.

De erkenning zorgt voor een ‘sterk merk’ waarvan de streek en zijn bewoners kunnen profiteren. Dit kan bijvoorbeeld door het aantrekken van meer toeristen of het verkopen van streekproducten. De streek wordt bovendien deel van een wereldwijd netwerk met toegang tot kennis, oplossingen voor globale uitdagingen en nog veel meer. De erkenning verbindt ook mensen van over de hele wereld die dezelfde waarden delen. Bovendien ontstaat er verbondenheid tussen de mensen onderling en met hun streek door samen na te denken over de toekomst van de streek.

Grenspark Kempen~Broek is een samenwerking die het Regionaal Landschap Kempen en Maasland coördineert in de gemeenten Bocholt, Bree, Kinrooi, Maaseik, Nederweert, Cranendonck, Weert. Het gebied ligt dus in de beide provincies Limburg en Noord-Brabant. Er wordt met een oppervlakte van ruim 25.000 ha, een enorme soortenrijkdom en een grote verscheidenheid aan landschappen, grensoverschrijdend samengewerkt door heel wat partners uit Nederland en België.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *