GREENYARD Maaseik haalt een tweede Iraanse international …

Een speler van 2m09? Aha, een middenman, denk je dan automatisch. Nietes: Amir Hossein Esfandiar is wel degelijk een receptie-hoekspeler, en niet de eerste de beste. Hij zal de gelederen bij volleybalclub GREENYARD Maaseik komen versterken.

Amir Hossein Esfandiar (ook wel in één woord geschreven, als Amirhossein) werd op 24 januari 1999 geboren in Amul, een historische stad in het noorden van Iran, 20 km van de Kaspische Zee en een kleine 200 km van de hoofdstad Teheran. De voorbije vijf jaar speelde hij vooral in eigen stad, bij topclub Kalleh Mazandaran (waar ook ex-Maaseikspeler en globetrotter Nico Freriks nog passeerde). Alleen in seizoen 2018-19 (het jaar ná Simon Van de Voorde) hielp hij het mooie weer te maken bij Paykan Teheran, samen met … Javad Karimi die we je onlangs al hebben voorgesteld.

Wie eerder al het bericht bij Grensland Actueel las, weet dat je het Iraanse volleybal niet mag onderschatten: 8e op de FIVB-ranking, tussen landen als Frankrijk, Italië, Canada of Servië, terwijl België 19e staat. Amir werd in 2018 voor het eerst opgeroepen voor die sterke nationale selectie, met het oog op de Asian Volleyball Cup waar Iran zilver behaalde (en waar zijn ploegmaat Javad Karimi werd uitgeroepen tot beste spelverdeler van het toernooi).

De nieuwe reus Amir Hossein Esfandiar wist zelf ook al wat individuele trofeeën te verzamelen. Oké, als je in 2014 (als 15-jarige!) op de Aziatische U18-kampioenschappen tot ‘beste hoekaanvaller’ wordt uitgeroepen, kan dat te maken hebben met uitzonderlijk vroeg volgroeid zijn. Maar als je dat nog eens overdoet in 2016 (Aziatisch Kampioenschap U20) én in 2017 (WK U19), is er allicht méér aan de hand dan ‘een kop groter dan de rest’. Relevanter lijken ons trouwens de drie opeenvolgende MVP-bekroningen (op het WK U19 in 2017, het Aziatisch Kampioenschap U20 in 2018 en het WK U21 in 2019).

We zijn nog maar half mei: nog heel wat geduld vereist voordat de fans mogen kennismaken met het atletisch getinte Iraanse volleybal, via de inbreng van de twee Iraanse dubbele meters …

Foto: vc GREENYARD Maaseik

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *