Grensburgemeesters vrezen juridische maatregelen wanneer grens nog langer gesloten blijft

In Nederland zijn door het kabinet dinsdag 19 mei verdere versoepelingen aangekondigd rondom het intelligente lockdown die daar enkele weken geleden werd ingevoerd. De nieuwe versoepelingen gaan 1 juni aanstaande in. In de grensregio blijft dit de gemoederen bezig houden en wordt de roep om de grenzen te openen voor niet-essentiële verplaatsingen om familie en bekenden te bezoeken steeds groter. Eén van de pleiters om de grenzen te openen is Johan Tollenaere, burgemeester van de Stad Maaseik.

“Ik krijg meer en meer reacties van mensen die op het punt staan om juridische acties te ondernemen. Dat zijn mensen die spreken van discriminatie tegen Europese burgers. Brussel zou er dus goed aan doen om bezoek over de grens al minimaal toe te laten”, zo vertelt Johan Tollenaere bij de VRT. De Maaseiker burgemeester is niet de enige bestuurder die vindt dat er soepeler omgegaan dient te worden met de grens.

Sinds enkele weken wordt er niet meer constant gecontroleerd aan de grensovergangen. Er wordt weliswaar niet veelvuldig de grens overgegaan daar men op de terugweg wel de kans loopt alsnog een boete te moeten incasseren.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

21 reacties op “Grensburgemeesters vrezen juridische maatregelen wanneer grens nog langer gesloten blijft”

 1. Het is in begrijpelijk dat de Zeeuws VLAMINGEN in de huidige situatie verboden wordt De Belgische/Nederlandse grens Frank en vrij zonder restricties te kunnen passeren!
  Ondanks alles proef ik rancune van
  Vooral De Belgische kant.
  De Burgemeester van Knokke Heist is
  door zijn mentaliteit en totaal achterhaalde instelingen een bijzonder negatief voorbeeld!
  Knokkenaren ,hoe kunnen jullie deze dictatoriale onhebbelijkheden nog langer toelaten ‼️‼️

 2. Ik mag wel gaan werken in België maar niet mijn familie zien ???

 3. Op een gegeven moment nemen we wel het recht in eigen hand. Duurt veel te lang. Ik mag wel naar de andere kant van België rijden en niet 10 km in Nederland. Stop de nonsens.

 4. Gooi die grens toch open, wil ook graag mijn oude moeder zien en mijn dochter. Inderdaad mag je het hele land door kruisen maar een km over de Nederlandse grens mag niet. Zo krom allemaal. Zorg dan in ieder geval dat alleen de grens gemeente bewoners de grens over mogen.

 5. Jazeker, gooi die grenzen open. Kom morgen maar eens kijken in Roermond en in Venlo waar wij weer op grote getale duitsers getracteerd worden. Door deze flauwe regels kan ik elke dag 22 km omrijden naar mijn werk omdat er geen essentiële verplaatsingen mogen plaatsvinden terwijl ik niet eens uit mijn auto kom. De complete grenssluiting is nu ondertussen achterhaald. Nu pas blijkt waar we staan als 1 Europa, een ieder voor zich zul je bedoelen. Kom op open de grenzen!

 6. Je mag blijkbaar wel naar de dierentuin om aapjes te kijken, maar naar je eigen dochter die net over de grens woont niet!!! En dat virus weet van ho hier is de grens daar moet ik stoppen ? we zijn volwassen mensen die heus wel weten wat ie aan t doen is

 7. Je loopt eerder kans besmet te worden in de supermarkt, dan familie te bezoeken in Nederland. Hoe hooghartig kun je zijn als overheid om de burgers van België maandenlang te gijzelen en hun vrijheid af te nemen zonder strafrechtelijke feiten.
  Als Nederlander voel ik mij dan ook danig gediscrimineerd. Alle Belgen mogen hun familie zien zelfs in het verzorgingshuis. Maar ik ben enkel goed om mijn hard verdient geld af te dragen aan belastingen en verder geen rechten daar aan te claimen.
  Dus doe eens iets nuttigs met jullie politieke spelletjes en kijk eens naar burgers. Ze zijn slimmer dan jullie denken. In plaats van uit hogerhand opkeggen van maatregelen en er op voorhand al van uitgaand dat de Belg toch dwars gaat zijn. Zoals de waard is vertrouwd hij zijn gasten.

 8. Het wordt écht tijd dat die grens terug opengaat.

  Zelf als Belg die in Nederland woont kan dit niet meer uitleggen laat staan begrijpen…

  Tijd voor actie!!

 9. Kom nou op en gooi die grenzen open. Ik heb al 10 weken mijn moeder en beste vriend niet gezien. Ik heb al die tijd niemand gezien en gesproken, behalve mijn buren van ruime afstand. Dat is knap vervelend als je ook je werk en inkomen verliest en vervolgens zowel Nederland als België zeggen dat je geen recht hebt op een werkloosheidsuitkering terwijl je daar wel altijd voor betaald hebt. Als er iemand een rechtszaak aanspant, doe ik graag mee.

  Ondertussen hier een petitie om de grens te openen:
  https://www.openpetition.eu/be/petition/online/afschaffing-van-het-uitreisverbod-en-het-inreisverbod-voor-inwoners-van-belgie

 10. Zijn de grenzen weer open of zo ?
  Of alleen Belgen naar Nederland maar andersom niet ?
  Zit hier op de kruising Stramproy, half uur, 45 auto’s richting België, waarvan 12 uit de richting van de Jumbo. 48 auto’s vanuit België waar ook twee personen inzitten (jonger en ouder persoon) dus dat kan nooit met woon/werk verkeer te maken hebben. Van de 48 auto’s buigen er 36 richting de Jumbo. Jullie maken er wel een potje van hoor.
  Of helemaal open die grenzen of weer controleren en handhaven.

  Stay Safe

 11. We zijn actie aan het ondernemen. We zijn nog in begin..maar iedereen is welkom die hetzelfde standpunt inneemt. Het feit dat dit genegeerd en doodgezwegen wordt door Brussel, ondanks duidelijke oproepen van een aantal burgemeesters, kan niet meer.

  Facebook grensfamilies België- Nederland

 12. De tweedeverbijvers dreigden met gerechtelijke procedure een dat heeft gewerkt. Nog dezelfde dag de toelating om naar hun tweede verblijven te gaan. Hetzelfde kan met het openen van de grens. Dreigen met de rechtbank. Dat werkt.

 13. Ik heb een nieuwe caravan staan op een huurkavel op een camping in Nederland.
  De camping is open onder strikte voorwaarden zoals eigen wc… afstand houden… Duitsers en Nederlanders zijn er aanwezig maar ik als Europeaan (Belg ) mag er niet naar toe want mag de Belgische grens niet over ??? Hopelijk staat hij er nog en is niet leeggeroofd.
  Schandalig je mag wel naar een pretpark of fietsen met 20 man maar niet de grens over.

  2deverblijf bezoeken mag maar alleen binnen België schandalig.
  OPEN DE GRENZEN

 14. Heb vriendin niet meer gezien sinds 16 maart.
  Woont in Lebbeke.
  Ikzelf in Breskens.
  Waarom mogen personen met een latrelatie de grens niet over, schandalig.
  Is dit 1 Europa, laat me niet lachen.

 15. De grenzen moeten echt open. Al maanden geen familiebezoek.mogelijk, voor ouderen is dit onmenselijk.

 16. @Patrick
  Inderdaad schandalig dat we niet naar Nederland kunnen?
  Als het dan toch om af stand bewaren gaat dan is Zeeland sowieso vele malen idealer dan de Belgische kust!!

 17. De uitleg van de Crem om de grenzen (nog) niet open te stellen (dit op verzoek van diverse grensgemeenten en het gouvernement) was gebaseerd op grond van “gezondheidsredenen”. Dit werd hem ingefluisterd door een batterij betweterige epidemiologen. Het overschrijden van de grens naar Nederland, Luxemburg en Duitsland visa versa door grensbewoners zou te gevaarlijk zijn voor onze gezondheid. Met andere woorden wordt door de Crem en zijn epidemiologen keihard aangenomen dat de situatie rondom Covid-19 in onze buurlanden slechter is dan in Belgie en “daar moeten de inwoners tegen beschermd worden!!” Een zelfde opvatting had ook Maggy de Block in het begin van de crisis. “De aanpak van Nederland is laks en gevaarlijk” was haar ongenuanceerde stelling. Een klap in het gezicht van onze buurlanden die er ook alles aan doen om dit grote probleem aan te pakken en op te lossen. Zonder er een wedstrijd van te maken “De cijfers spreken voor zich!!” De grenzen dicht houden om gezondheidsredenen is geen plausibel argument. Van Kelmis naar de Panne zou geen probleem zijn, maar van Voeren naar Nederlands Eijsden blijkbaar wel. In Nederland wordt elk laag van de bevolking betrokken bij het zoeken naar (toekomstgerichte) oplossingen. Rutte heeft de Nederlandse jeugd aangespoord om mee te helpen bijvoorbeeld. In Belgie is zoiets ondenkbaar. Hier wordt de bevolking in toom gehouden met knalharde maatregelen. “blijf in je kot, boetes en verboden” zijn de leuzen die in Belgie gehanteerd worden. Hoe kan het ook anders in een totaal verdeeld (prachtig) land dat de allergrootste moeite heeft zijn eigen binnenlandse frustraties op te lossen. Verdeeldheid in plaats van eensgezindheid heeft desastreuze gevolgen. En dat geldt ook over de landsgrenzen heen. Vandaar Europa, vandaar Schengen, vandaar Benelux. Samenwerken en niet tegenwerken. Hopelijk wordt het op tijd ingezien in Belgie. Ik vrees..

 18. Beste mensen,

  Waar zijn de reacties van verantwoordelijke bestuurders in België en de Europese Unie ?
  We kunnen allen als europese burgers onze ergernissen schrijven op deze (limburgse) website.
  Zolang politici onze meningen/ervaringen met betrekking tot de gesloten belgische landsgrens voor niet inwoners van België onze informatie niet lezen en direct geen actie ondernemen voor ons europese burgers gebeurt er volgens mij niets.

 19. Voor de belastingen te betalen zijn de Limburgers GOED in Brussel gooi de grenzen terug open in wat voor apeland leven wij momenteel

 20. Ik begin wel zin te krijgen om het te laten voorkomen.

  Volgens de ministerieel besluiten:
  (Zie https://crisiscentrum.be/nl/news/crisisbeheer/coronavirus-de-antwoorden-op-al-je-vragen)
  Art 7. Niet essentiële reizen vanuit en naar België zijn verboden.
  Art 8. Maakt mogelijk een uitzondering op Art7. Het is echter niet duidelijk uit de teksten.

  Dus ofwel bevinden we ons in een enorme rechtsonzekerheid, en word “essentiële” ingevuld naar zin.
  Of art8 is van toepassingen en dan mogen we eigenlijk wel de grens over voor alles wat in België ook mag.

 21. Dat is wat ik al 10 weken zei wat de regering in België gewoon wat aan baggeren bekijk nu de scholen eerst dit na een goede week kan alles de minister van verkeer vroeger gaat het nu even regelen met de scholen
  Eerst geen mondmaskers daarna wel mondmaskers
  6 ministers gingen over de mondmaskers en wat komt uit de de bus de meeste mensen hebben het zelf gemaakt
  Dan mogen we de bejaarden bezoeken dan weer niet noem maar op het is gewoon een baggerland
  Het enige wat goed werkt is dat we ons blauw belasting betalen mogen we trots op zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *