Johan Tollenaere: ‘Brussel discrimineert de inwoners aan de grens’

De Maaseiker burgervader, Johan Tollenaere is niet mals: “De grensproblematiek, en in het bijzonder de Limburgse, waar we echt één volk zijn over de grens, leeft duidelijk niet in Brussel en helaas zelfs niet bij heel wat Limburgse parlementsleden en ministers.” Tollenaere heeft geen goed woord over voor de laatste versoepelingen rondom de lock-down in België.

“We gaan de kant op van ‘failed state’”, aldus burgemeester Tollenaere van Maaseik. Dagelijks krijg ik vragen, waarvan verschillende schrijnende over bezoeken over de grens. Maar in de laatste publicatie van het Staatsblad, die tenauwernood gisteravond laat nog uitgegeven werd om de tweedeverblijvers te verblijden, wordt niets gemeld over de grensproblematiek”, aldus burgemeester Tollenaere. “Dus je mag van Maaseik naar de kust rijden om dan daar in je appartement vrienden en familie te ontvangen, maar je mag hier niet de grens over, slechts enkele honderden meter voor hetzelfde. Hoe pijnlijk is dat voor die vele tienduizenden inwoners met linken over de grens?”, zo vervolgt Johan Tollenaere.

Tollenaere uitte al meerdere malen zijn frustraties rondom versoepelingen waarbij de grensproblematiek telkens ontweken werd. Het lijkt wel of men in Brussel niet wil horen en zien wat er speelt in deze regio. “Laat me heel duidelijk zijn, als verschillenden ministers en politici binnen de regering de situatie waarin we hier zitten eens heel duidelijk zouden maakten, dan was dit al lang opgelost. Verwijzen naar de virologen en de GEES is niet meer op zijn plaats”, aldus Johan Tollenaere.

Vooralsnog kunnen mensen die een tweede woonst hebben hiervan genieten in dit verlengde Hemelvaartsweekeinde en mogen de mensen in onze regio de grens niet over als niet-essentiële verplaatsing. Het is afwachten hoe lang het duurt voordat de bevolking in opstand gaat komen.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

10 reacties op “Johan Tollenaere: ‘Brussel discrimineert de inwoners aan de grens’”

 1. Beste burgemeester van Maaseik, bedankt voor u inzet. U bent een van de weinigen in de politiek die alle mensen in België, ongeacht nationaliteit, gelijk wil behandelen. Helaas mis ik dat de laatste maanden in België en zeker in deze situatie komt de ware Mens naar boven. Ik hoop echt dat u iets voor ons kan betekenen en daar zullen duizenden Nederlanders, Duitsers en ook Belgen met familie over de grens u erkentelijk voor zijn.

 2. Helemaal mee eens met de burgemeester van Maaseik
  Waarom is deze situatie nog niet opgelost ????
  Ik woon in Nederland en heb de hele familie in België wonen .

 3. Beste burgemeester. Dank voor uw oprechte menselijke uitspraken. Helaas constateer ik dat een aantal andere burgemeesters, sinds het debacle rondom moederdag, terug in hun schulp zijn gekropen en alleen nog maar, voor hun, leuke berichtjes via social media verspreiden.

 4. Hallo burgemeester ,
  Het is belachelijk dat Belgie de grens niet open doet met Nederland,
  Als de mensen zich houden aan de regels van het land dan moet dat toch geen probleem zijn.

 5. De burgemeester heeft het bij het rechte eind. Het wordt steeds moeilijker om redelijk te blijven als je onredelijk behandeld wordt. Wij hebben als burgers ook macht. Als we ons als burgers verenigen en op een nette manier aangeven dat we dit niet meer accepteren (bijvoorbeeld door middel ondertekenen van een petitie) dan kan de Belgische politiek daar eigenlijk niet omheen. Negeren ze ons dan nog, dan kan je altijd nog tot echte actie overgaan.

  Misschien al gedeeld maar hier nog niet gezien:
  https://www.openpetition.eu/be/petition/online/afschaffing-van-het-uitreisverbod-en-het-inreisverbod-voor-inwoners-van-belgie

  Uiteraard heb ik al ondertekend, net als ruim 7400 anderen.

 6. De uitleg van de Crem om de grenzen (nog) niet open te stellen (dit op verzoek van diverse grensgemeenten en het gouvernement) was gebaseerd op grond van “gezondheidsredenen”. Dit werd hem ingefluisterd door een batterij betweterige epidemiologen. Het overschrijden van de grens naar Nederland, Luxemburg en Duitsland visa versa door grensbewoners zou te gevaarlijk zijn voor onze gezondheid. Met andere woorden wordt door de Crem en zijn epidemiologen keihard aangenomen dat de situatie rondom Covid-19 in onze buurlanden slechter is dan in Belgie en “daar moeten de inwoners tegen beschermd worden!!” Een zelfde opvatting had ook Maggy de Block in het begin van de crisis. “De aanpak van Nederland is laks en gevaarlijk” was haar ongenuanceerde stelling. Een klap in het gezicht van onze buurlanden die er ook alles aan doen om dit grote probleem aan te pakken en op te lossen. Zonder er een wedstrijd van te maken “De cijfers spreken voor zich!!” De grenzen dicht houden om gezondheidsredenen is geen plausibel argument. Van Kelmis naar de Panne zou geen probleem zijn, maar van Voeren naar Nederlands Eijsden blijkbaar wel. In Nederland wordt elke laag van de bevolking betrokken bij het zoeken naar (toekomstgerichte) oplossingen. Rutte heeft de Nederlandse jeugd aangespoord om mee te helpen bijvoorbeeld. In Belgie is zoiets ondenkbaar. Hier wordt de bevolking in toom gehouden met knalharde maatregelen. “blijf in je kot, boetes en verboden” zijn de leuzen die in Belgie gehanteerd worden. Hoe kan het ook anders in een totaal verdeeld (prachtig) land dat de allergrootste moeite heeft zijn eigen binnenlandse frustraties op te lossen. Verdeeldheid in plaats van eensgezindheid heeft desastreuze gevolgen. En dat geldt ook over de landsgrenzen heen. Vandaar Europa, vandaar Schengen, vandaar Benelux. Samenwerken en niet tegenwerken. Hopelijk wordt het op tijd ingezien in Belgie. Ik vrees..

 7. Wat maakt de mensen aan de grens zieker? Covid-19 of nu de belgische grens-dwangbuis?

 8. Meteen na ingang lockdown kreeg ik van mijn NL werkgever een werkgeversverklaring. Kort daarna kreeg ik van de huisarts in NL een mantelzorgverklaring om mijn moeder te kunnen helpen in NL. Toch benauwde het mij ieder keer als ik brug in Maaseik moest oversteken met die politiecontroles. Ze zijn fysiek niet meer aanwezig maar toch voel ik mij nu zo beklemd als NL in België. Het leven hier wordt stapsgewijs weer opgepakt, maar bij ons wordt het gemis tussen oma en kleinkinderen steeds groter. Ik had mijn bubbel met mijn moeder, dat kan in deze omstandigheden niet anders, mijn kinderen zouden hier graag deel van willen uitmaken. Deze situatie geeft verwarring, ook onder de grensarbeiders de afgelopen maanden. Angst dat het NL beleid minder beschermend zou zijn dan in België. Reacties vol onbegrip en zelfs agitatie heen en weer tussen NL en België. Een oproep bij deze om als buurlanden vooral samen, eensgezind op te trekken in de strijd tegen corona!!

 9. Ik vind het onbegrijpelijk dat vanuit Nederlands limburg nog niet de grens over mag naar belgie, terwijl in andere landen zoals duitsland met frankrijk of zwitserland wel kan. Ook als we aan de regels zouden houden mag dat niet Ik ben bang dat dit tot opstand komt. Zijn we nog vrienden met belgie of vijand ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *