Nuance in nieuwe versoepeling: Familiebezoek kan, vrienden bezoeken echter niet

Je moet kunnen aantonen dat je familie bezoekt, dat is de insteek van het vrijdagavond 29 mei aangekondigde Ministerieel Besluit dat het mogelijk maakt een verplaatsing over de grens te kunnen doen. “Bezoek aan vrienden over de grens blijft vooralsnog verboden”, aldus minister Pieter De Crem van Binnenlandse Zaken die de regeling zelf bekend maakte en tussen neus en lippen de verdere versoepeling van 8 juni uitstelde naar 15 juni.

“Je moet kunnen bewijzen dat het om een familiebezoek gaat en dat je een aantoonbare band hebt”, benadrukt De Crem. Vrienden in een van onze buurlanden bezoeken, blijft verboden. Over de wijze waarop men moet aantonen hoe de familieband in elkaar zit, blijft het angstvallig stil.

Volop vreugdevuur in de grensstreek nadat vrijdagavond na 19.30 uur bekend gemaakt werd dat familiebezoek over de grens mogelijk is. Het werd aangekondigd als zijnde dat Belgen de grens met bijvoorbeeld Nederland over mogen om hun familie te bezoeken, minister De Crem liet via zijn Facebookpagina weten dat het vice versa is, dus ook Nederlanders kunnen hun familie in België bezoeken. Toch zit er een bijsmaak aan de mededeling van deze minister die prima de kunst verstaat van mensen blij te maken met een dode mus. Het normale grensverkeer dat bijvoorbeeld Nederland en de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen nooit tegengehouden hebben blijft mogelijk zelfs tot 15 juni verboden, eerder was sprake van 8 juni. Die verschuiving van de datum wordt in het bericht van De Crem tussen neus en lippen door gemeld en wordt wellicht niet opgemerkt door de vreugde van velen in deze streek. Het is de minsiter zelf die op Facebook op reacties als volgt reageert: “Voor het overige grensoverschrijdend verkeer is het de bedoeling tegen 15 juni met een oplossing te komen.”

Terug naar het sprankeltje vreugde, want er zijn wel aandachtspunten: Eenmaal bij familie in het buitenland, mag men samen gaan winkelen, enkel indien dat noodzakelijk is, luidt de insteek die minister De Crem via de VRT liet optekenen. Samen een daguitstap maken, kan niet. De minister gaf aan dat gerekend blijft worden op het gezond verstand van mensen. Dat betekent dat men een bezoek zo kort mogelijk dient te houden en er ook afstand in acht genomen moet worden.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

8 reacties op “Nuance in nieuwe versoepeling: Familiebezoek kan, vrienden bezoeken echter niet”

 1. Blijft een soap, geweldig dat familie elkaar weer kan zien!! Echter Nederlanders met een vakantiewoning in de Ardennen of Belgen die een boot hebben liggen in Nederland moet nu ineens nog een week langer wachten?!?! En de jongeren die sporten bij een sportvereniging over de grens?! Zij lijken nu gestraft te worden door deze ‘nieuwe versoepeling’.

 2. mensen kijk uit ik heb net de politie maaseik gebeld. ik wou wat vragen over het familiebezoek en de politie agent zei dat het nog niet mag en wist ook niet wanneer wel. Hij zei ook dat ik dan een boete zou krijgen.

 3. @Suzanne: ja, je moet ze ook niet gaan attenderen op allerlei dingen hé
  Het is nog altijd de agent aan de grens die bepaald wat-hoe/en-of
  Zolang het nog niet in het Belgisch Staatsblad staat, is het nog -NIET- officieel van kracht.
  Onofficieel kan men er echter wel naar handelen, maar als je er recht-naar-gaat vragen, ga je natuurlijk het officiële verhaal horen.

  Voor de rest wordt 15-Juni wel een duidelijk verhaal na het lezen van R.S. zijn comment:
  https://grenslandactueel.com/2020/04/18/bezoeken-van-je-lief-in-buitenland-is-essentiele-verplaatsing/#comment-3242

  Dan is het gewoon de-max die De Crem heeft kunnen gebruiken qua tijdspanne.

  Overigens wil ik even opmerken dat alle landen het hebben over 15 Juni voor -NIET- Europees grensverkeer, en niet over de binnengrenzen van EU. De Crem daarintegen kiest er voor om zich achter de schouders van de Fransen Duitsers en Nederlanders te verstoppen met zijn’…wij gaan mee met het buitenlands beleid…’ (zolang het in zijn straatje past….)

  Volgende keer toch even opletten bij wij je het vinkje zet als je gaat stemmen hé, die staatsruifvreters zal het niet uitmaken of het geld uit de vestzak of broekzak zal komen, blijft toch overheidsgeld voor ze, ereloon of uitkering….
  Hebben zichzelf allemaal goed ingedekt.

 4. Zijn jullie eigenlijk ooit is content.En Frankrijk en Spanje zetten ook pas hun deuren open vanaf 15 juni voor EU landen.In Spanje zijn trouwens opnieuw meer Corona besmettingen.En iedereen weet dat er van zal geprofiteerd worden nu.en niet iedereen z’n gezond verstand zal gebruiken.

 5. Maar kom, je kan verwachten dat het in een golf beweging gaat, dus zo’n punt heeft L niet.
  Bovendien hebben andere landen het ook over de buitengrenzen van de EU
  Daarnaast heb je ook nog altijd de BeNeLux naast het Schengen verdrag.
  Dus die binnengrens tussen BE en NL, die naar verluid gekomen is ná geroep van de (nu klagende) burgemeesters zelf omdat ze niet konden handhaven, had gewoon open kunnen blijven, zeker als iedereen normaal was blijven doen.

  Destijds in Zwartsluis (NL) annuleerden de Nederlanders de feestjes en bijeenkomsten, maar kwamen de Belgen juist de grens over om daar tóch op het terras te gaan zitten, dat was natuurlijk niet zo slim. Wel logisch, dat zijn nu eenmaal de geneugten van het grensleven, maar slim was anders.

  Wat mij bijzonder steekt is de agressiviteit en venijnigheid waarmee één en ander gebeurde, en hoe dat sommige mensen sterkten met hun wij-zij annex hunnie-zullie gedachtegoed.

  Gelijk “die ‘Ollanders komen hier alleen maar om te tanken” reacties maar niet vermelden (totdat de burgemeester van Lanaken het -wel- expliciet noemde) de Belgen graag in NL o.a. hun conserven goedkoper inkopen. We weten toch allemaal: dat is het leven in grensgebied, overhangende vruchten plukken maar niet zuur gaan worden als ‘de overkant’ op hun beurt hetzelfde doen van uw boom, komaan zeg.

  Met dergelijke onder-de-gordel steken gaan wij het niet redden, verdeel en heers, dat weet men in Brussel ook heel goed, laat ons niet verdelen!

  Europa is nog lang niet één, blijkt maar, en het gaat niet helpen dat wanneer je wat zegt, je gelijk een “…maar blijf dan toch ginder…” reactie of dergelijke krijgt.
  Problemen los je niet op, door er over te zwijgen.

 6. Ik ben het helemaal eens met David Vermaat, ik had het zelf niet beter kunnen verwoorden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *