Stadswaterput Weert komt weer ‘tot leven’

Op de Markt in Weert is tijdens werkzaamheden in 2016 een middeleeuwse waterput aangetroffen. De gemeenteraad van Weert heeft het college toen opgedragen om te bekijken hoe deze waterput opgenomen kan worden in het centrum. Op de locatie waar die waterput onder de grond zit, wordt daarom nu een symbolisch monument gerealiseerd. Maandag 11 mei beginnen de werkzaamheden daarvoor. Deze locatie wordt dan onderdeel van de provinciale ArcheoRoute, die onze geschiedenis ‘tot leven wekt’. De echte waterput blijft onaangetast en wordt goed beschermd in de grond bewaard.

Veel van onze geschiedenis zit verstopt in de bodem. Door archeologisch onderzoek naar sporen van die geschiedenis weten we veel over het leven van onze voorouders. Zo weten we inmiddels dat deze waterput in de tijd van Philips de Montmorency is aangelegd.

Op de hoek van de Hegstraat en de Markt wordt de locatie van de waterput nu met een markering zichtbaar gemaakt. In de bestrating op de Markt wordt de waterput gemarkeerd door in een andere kleur steen een cirkel te leggen, met een diameter van circa 2,5 meter. Daarnaast komt hier vlakbij, op de hoek van de Hegstraat en de Markt, een roestkleurige stalen tegel te liggen, die naar deze historische plek verwijst. De waterput wordt de zesde archeologische vindplaats van de ArcheoRoute in Weert. Wethouder Geert Gabriëls van cultuurhistorie is daar blij mee: “Weert is weer een educatieve plek rijker, waar we verhalen over onze stadswording weer levendig kunnen maken. Dat is belangrijk, zowel voor leerlingen als voor Weertenaren en bezoekers. Mooi dat we zoveel over de identiteit van onze stad kunnen terugvinden in de bodem.”

De waterput wordt opgenomen in de ArcheoRoute. Dit is een ketting van archeologische speerpunten door heel Limburg. Deze vindplaatsen worden gemarkeerd met een roestkleurige speer of tegel. Met behulp van je smartphone wordt ter plekke het cultuurhistorische verhaal verteld

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.