Voldoet een bewijs op erewoord dat je familie bent van een grensbewoner?

Voor wie dacht dat de grens-soap nu voorbij is, die moet teleurgesteld worden. De Belgische federale politiek wordt door dit gebeuren behoorlijk bevuild, want terwijl de gisteren aangekondigde familiebezoeken vanaf vandaag mogelijk zijn, is het nog wachten op het Ministerieel Besluit èn komt de vraag bij velen omhoog: ‘Op welke manier kun je bewijzen dat je familie over de grens hebt wonen?’

“We kennen noch regels noch wetgeving”, aldus burgemeester Johan Tollenaere van de Stad Maaseik. “Onze politiediensten moeten zaken die federaal zijn vastgelegd uitvoeren, maar we zijn nu nog in afwachting van van de regels. Men kan nu niet anders dan ‘op erewoord’ te werk gaan, maar het is wel raadzaam om ‘iets’ te verzamelen wat een familieband kan bewijzen”, zo vervolgt de Maaseiker burgemeester die zich wederom boos maakt op de manier hoe men vanuit Brussel zaken kenbaar maakt. “Tja wederom een boodschap die opnieuw de ‘politiek’ een beetje bevuilt en het sommige mensen opnieuw lastig zal maken”, aldus Tollenaere.

Ook het feit dat er nog geen Ministerieel Besluit is uitgevaardigd blijft de gemoederen bezig houden. Bij het besluit dat mensen met een tweede woning in België daar naartoe mochten, wist men in Brussel niet hoe snel een Ministerieel Besluit uitgevaardigd kon worden, dat blijft hier wederom wachten, terwijl minister Pieter De Crem van Binnenlandse Zaken dat wel beloofde.

De Maaseiker burgemeester heeft nog wel een nieuwtje: “Voor alle duidelijkheid het moet over familie gaan, een boezemvriend dus niet blijkbaar. Het zou zelfs ook niet over de bubbel gaan en je mag dus uitbreiden voor familie. Dat is op zich eigenlijk ook nieuws voor alle Belgen want om die niet te discrimineren moeten die dat dan ook mogen.”

Een online formulier, in dezelfde layout dan het formulier dat bij grenscontrole’s voor partnerbezoek gehanteerd werd, is uiteraard geen garantie om boete-vrij de grens over te komen, maar is beter dan niets.
Download het formulier hier.

UPDATE 30.5.2020 11.40 uur: Inmiddels is het Ministerieel Besluit gepubliceerd

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

15 reacties op “Voldoet een bewijs op erewoord dat je familie bent van een grensbewoner?”

 1. Boete’s altijd aanvechten; de regels waarop deze gebaseerd zijn hebben een basis als los zand en de kans dat je de boete uiteindelijk niet hoeft te voldoen of zelfs door het openbaar miserie ..sorry… openbaar ministerie geseponeerd gaat worden is behoorlijk groot.

 2. Er zit een keizer in Brussel blijkbaar, die roept iets en het is plots een wet!

 3. Nou, hij roep in HLN punt BE nog iets, kan helaas geen linkje plaatsen naar het artikel zelf dus maar pleur-en-sleur plakwerk:

  Ook winkelen in buurland vanaf vandaag weer mogelijk
  SVM 30 mei 2020 12u00 Bron: Belga

  Vanaf vandaag zijn familiebezoeken over de landsgrenzen weer mogelijk. Dat laat minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) weten. In het ministrieel besluit van zaterdag wordt ook verduidelijkt dat winkelen in het buitenland weer toegelaten is.

  “Op dit moment zijn alle voorwaarden vervuld om op een verantwoorde manier de toelating te geven om opnieuw familie te bezoeken over de landsgrens”, zei minister De Crem gisteren. Daardoor wordt het mogelijk om familieleden te bezoeken die in buurlanden wonen. Uit het ministrieel besluit blijkt vandaag dat het ook toegestaan is om boodschappen te doen in een buurland. Een uitstapje naar het buitenland mag nog steeds niet.
  Gesloten grenzen

  Familie bezoeken aan de andere kant van de landgrens was sinds 20 maart niet meer mogelijk. Ons land sloot toen de grenzen voor niet-essentiële verplaatsingen.

  Sinds 10 mei is het toegestaan om een beperkte groep van vier personen in eigen land te bezoeken. Over de grenzen heen kon dat echter nog niet. Om dat alsnog mogelijk te maken, vroeg minister De Crem hierover een advies aan de GEES, de expertengroep die de exitstrategie begeleidt. Hij voerde ook gesprekken met zijn collega’s in de buurlanden.

 4. Nu komt de aap uit de mouw. Iedereen mag de grens over. Nu vinden ze het opeens discriminatie als alleen mensen met familie het zouden mogen. Tijdens moederdag vonden die Belgen het geen discriminatie. Wat een land.

  En waar gaan ze dan nu wel nog op controleren? Haal die betonblokken dan ook weg! Hoef ik niet 40 km om te rijden.

 5. Winkelen mag, staat nu in DeMorgen punt Be, en vaste posten worden vervangen door mobiele controles om de noodzakelijkheid te kunnen blijvencontroleren/beboeten.

  Linkje plaatsen kan niet, even zelf zoeken dus

 6. Staat inmiddels in het staatsblad:

  Art. 2. Artikel 7 van het ministerieel besluit van 23 maart 2020
  houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het corona-
  virus COVID-19 te beperken, wordt vervangen als volgt:
  “Niet essentiële reizen vanuit en naar België zijn verboden.
  In afwijking van het eerste lid, is het toegelaten om familieleden die
  wonen in buurlanden te bezoeken, met naleving van de voorwaarden
  bepaald in artikel 5bis, paragrafen 2 en 3, evenals om te winkelen in een
  buurland.”

 7. Net vanuit Nederland via snelweg (file)naar Maasmechelen 14:30
  De Belgische politie is aan het controleren als de besten, blijkbaar is de houtskool en de wijn op.

 8. Hebben jullie echt niks anders te doen,dan alleen negatieve reacties te zetten,de wereld zou veel mooier zijn,moesten jullie eens normaal doen.proficiat,als in Nederland dan alles zoveel beter en mooier is,Snap dan niet waarom jullie zich zo druk maken over België, niemand heeft gezegd dat jullie hier moeten komen wonen he.

 9. @s en niemand heeft gezegd dat België een achterlijke regering heeft met nog meer onuitvoerbare regels. Hadden we dat geweten,………. en mag je daar niet over klagen? We zijn niet van die piepers die alleen maar roepen; “ de federale regering heeft dat besloten” en “regels zijn regels”. Daarmee verander je een land niet.

 10. @S: nee jij plaatst lekkere positieve reacties!
  Met je nationalistische ondertoon ben je meer oorzaak van het probleem dan deel van een oplossing!

 11. En wat zijn die vootwaarden:::::::
  met naleving van de voorwaarden
  bepaald in artikel 5bis, paragrafen 2 en 3 ?

 12. Hoe kom je dan aan die handtekening?? Zul je toch eerst de grens over moeten.

 13. Ik had keurig een ondertekend formulier bij me. Net bij Maaseik de grens over gekomen en natuurlijk geen politie aanwezig….

 14. Beste mensen,

  Schuld aan het gehele grenzen sluiten beleid door het Corona virus is uiteindelijk de verantwoordelijkheid van de Europese Unie die als zo vaak niet samen optrekt in beleid en zoals vaak geen uitleg geeft in de media naar alle europese burgers (waarom bepaald beleid vanuit de EU bedacht wordt). Ook regeringsleiders zoals Rutte, Macron, Merkel geven ook geen uitleg in de media waarom (weer) geen een europees beleid gevoerd wordt. Mensen worden nationaal per EU land door regeringen geïnformeerd over het coronavirus terwijl juist meer samengewerkt moet worden op europees vlak. We moeten ons als europese burgers samen pakken en elkaar steunen in Europa. We zijn allen europeanen. Politici veroorzaken vaak verschillen met name in wetgeving in het ” verenigde Europa” en zetten burgers tegen elkaar op. Dat is ook een probleem heb ik persoonlijk de indruk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.