Centrumwerken Bree van start

De volledige make-over van het centrum van Bree is een infrastructuurverhaal: Het stadsbestuur pakt de basis aan. Het verouderd rioleringsstelsel wordt volledig gemoderniseerd. Bij de heraanleg van het wegdek en de openbare ruimtes wordt rekening gehouden met de noden van een modern stadscentrum. Gezellige horeca en speciaalzaken zijn al aanwezig, knappe historische panden ook. Men wil de omkadering laten zoals ze is.

Deze operatie gebeurt in fases, waarbij telkens rekening gehouden wordt met de mobiliteit en bereikbaarheid van het centrum in de steigers. De doorlooptijd wordt geschat op 400 werkdagen. De totale afwerking en groenaanleg wordt voorzien in oktober 2021. Voor een gedetailleerde timing en updates tijdens de loop van project kan men steeds online terecht.

Het stadsbestuur informeert haar inwoners en andere belangstellenden over de volgorde waarin de straten heraangelegd worden. Ze vermelden de verwachte doorlooptijd per straat zo gedetailleerd mogelijk, zodat men een concreet beeld kan vormen van de aanpak. Dit is een benadering op basis van de informatie waarover men vandaag beschikt. Vandaar dat men meldt dat de planning telkens onder voorbehoud van weersomstandigheden en andere onvoorziene situaties is, zoals archeologische vondsten, stabiliteitsproblemen of Covid-19.

De eerste straat op de planning is de Meinestraat. Voor voetgangers blijft de doorgang tijdens deze werken steeds gewaarborgd. De toegangen tot de woningen worden aangelegd in begaanbaar puin. De Meinestraat zal tijdens de werken wel afgesloten worden voor gemotoriseerd verkeer vanaf de Augustijnerstraat. Parkeren in de straat is bijgevolg ook niet mogelijk.

Deze werken staan op de planning:

• In de week voor het bouwverlof, met name van 6 juli tot 10 juli, breekt aannemer Hoogmartens de stoepen op zodat de Watergroep in de daaropvolgende weken de waterleidingen kan laten vernieuwen.
• Tijdens het bouwverlof vernieuwt aannemer APK dan de bestaande waterleidingen in de Meinestraat. Eerst staat de kant met de even huisnummers op de planning, daarna de kant met de oneven huisnummers. Cementbuizen worden vervangen door PVC-leidingen. Na de vervanging worden alle huizen aangesloten op de nieuwe leidingen en moet het water gekeurd worden om te verzekeren dat het geschikt is voor consumptie. Deze werken duren tot 17 augustus.
• Aansluitend in augustus/september legt aannemer Hoogmartens de volledige nieuwe riolering in de straat.

Het afwerken van de Meinestraat is voorzien voor oktober 2020.

Wanneer parkeren onmogelijk wordt in hun eigen straat door de wegenwerken, dan biedt het stadsbestuur de inwoners graag een gratis tijdelijk abonnement aan in de ondergrondse centrumparking. Men kan dit abonnement aanvragen via parkeren@bree.be. Hou er rekening mee dat je hiervan uiteraard enkel gebruik kan maken zolang de werken in jouw straat plaatsvinden, en niet tijdens werkzaamheden in de omliggende straten.

Daarnaast raadt het stadsbestuur iedereen aan om zoveel mogelijk de parkings op de binnen- en buitenzijde van de kleine ring te gebruiken. Hier geldt een maximum parkeertijd van 2 uur, van maandag tot zaterdag van 10.00 u tot 18.00 u. Leg dus steeds je blauwe parkeerschijf! Er zijn heel wat wandelverbindingen vanaf die parkings, die toelaten om snel en vlot te voet in het centrum te geraken. Begeef je je toch met de auto binnen de kleine ring, let dan goed op de signalisatie in het straatbeeld die de tijdelijke omleidingen aanduidt. Deze ‘centrumroute’ zal meermaals wijzigen doorheen de periode van de werken.

Voor voetgangers blijft de doorgang in het centrum tijdens de ganse periode van het project steeds gewaarborgd. De toegangen tot de woningen, maar ook tot de handelspanden en openbare gebouwen worden aangelegd in begaanbaar puin.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *