Nederlandse grensburgemeesters schrijven brief naar Belgische minister over de grens

De problematiek aan de grens blijft de gemoederen bezig houden. Hoewel vorig weekeinde in België bekend werd dat over en weer familiebezoeken werden toegestaan kwam daar als complete verrassing het feit bij dat Belgen ook in Nederland mochten winkelen. Andersom zijn er nog onduidelijkheden, zeker nu gesteld is dat de grenzen op 15 juni pas helemaal open gaan. Daraom hebben diverse Nederlandse grensburgemeester een brief geschreven naar de Vlaamse minister van Binnenlandse Zaken, Pieter De Crem.

Nederlanders mogen nog niet door België rijden om naar een andere plek in Nederland te komen, ook al is dit tijdsbesparend. Het kwam als een verrassing dat bij de versoepeling aan de Belgische grens ook bekend gemaakt werd dat de Belgen weer mochten gaan winkelen in Nederland en daar is in enkele Nederlandse provincies verbaasd op gereageerd.

De grens met België is officieel dicht tot 15 juni. Dat zou eerst 8 juni zijn, maar dat is met één week uitgesteld. Inwoners van bijvoorbeeld Stramproy die in Susteren moeten zijn moeten nu omrijden, een rit die ongeveer 20 minuten langer duurt. Inmiddels zijn de meeste grenscontroles opgeheven, maar dat wil niet zeggen dat men niet kan worden aangehouden, omdat er incidenteel wel controles plaats vinden.

Dat de Belgen weer kwamen winkelen in Nederland kwam als een verrassing. Hoewel lokale supermarkten in Nederland aan de grens de Belgische vlag gingen uithangen om hun klanten na zoveel weken weer welkom te heten, was een mooi gebaar. Veel supermarkten in de grensstreek hebben Belgische klanten vanwege het prijsverschil. Afgelopen weekeinde kwamen vele Belgen naar Nederland om te winkelen wat zorgde dat de voorraden in de supermarkten snel aangevuld moest worden.

Inmiddels hebben diverse Nederlandse burgemeesters van verschillende grensgemeenten een brief geschreven aan de Vlaamse minister van Binnenlandse Zaken over de situatie. Ze willen dat de gesloten grens voor grensbewoners open gaat en dat mensen via België naar andere delen van Nederland moeten kunnen rijden.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

8 reacties op “Nederlandse grensburgemeesters schrijven brief naar Belgische minister over de grens”

 1. Weer een bewijs dat er geen een Europa is !
  Een grote fout naar mijn mening dat er door het Coronavirus geen een Europees Unie beleid is opgesteld geldend voor alle EU landen/regeringen/burgers !
  Waarom steeds nationaal beleid binnen een EU ?
  Ook vreemd dat een EU, een Europees Parlement geen uitleg geeft in de media waarom door de regeringen binnen de EU geen eenduidige beleid is bepaald.
  Ik zeg dit ook omdat ik mij Europeaan voel en een nationaliteit is voor mij relatief.
  De grenzen binnen de EU zijn niet weg dat wel veel burgers beweren. De grenscontroles waren weg maar zijn weer terug ingevoerd door o.a. de Belgische Federale Regering en volgens mij ook door de Franse Regering. Ik sluit af met mijn eindconclusie ; Politici hebben zo vaak voorheen verkondigd dat er een Europa is echter door het Corona virus is bewezen dat er helaas geen een Europa is !

 2. @ Huppert

  Je verward Europa met de EU. De EU is een belasting zuigende instelling. Europa is het mooiste continent op onze aarde.

 3. De EU is een woonzorgcentrum voor uitgerangeerde politici die nog vele jaren hun bankrekening kunnen aanvullen

 4. En dat is nog niet het enige. Er zijn behoorlijk wat Nederlanders die een tweede huis hebben in België. Al sinds maart mogen zij daar niet meer naar toe. Vaak zijn het huizen die ziet worden verhuurd en door henzelf vooral in de zomer worden bewoond. Men is eigenaar, betaalt belastingen maar we mogen er pas weer naar toe na 15 juni. Europa? Ik dacht het niet.

 5. Het is toch duidelijk dat die de Crem niet wet wat er leeft onder de grens gemeentes. Wij hebben ouders die we al drie mnd niet gezien hebben mijn schoonmoeder is in die periode 99 jaar geworden en dan krijg je als antwoord dat is toch niet belangenrijk. Denk dat ze niet in onze wereld leven maar alleen aan hun jobke denken. Maar dat is al jaren.

 6. Waarom mag de plus winkel in nl wel over de grens leveren naar belgie van budel naar hamont -achel

 7. @Emmers Nadine, dit is vervoer van goederen en dat is nooit verboden geweest. Als het maar door de bedrijven zelf wordt gedaan. Lekker makkelijk, heb ik ook gedaan vanaf moment dat grens dicht ging.

 8. Nederlanders zijn te braaf, die Belgische regels zijn zo streng omdat ze voor Belgen geschreven zijn, en die foefelen nogal wat af, daar is volgens mij vanaf begin al rekening mee gehouden, vandaar ook die fanatieke grenscontroles, die waren niet om de ‘Ollanders buiten te houden, maar de Belgen binnen.

  Als je in België bijvoorbeeld een weg afgezet ziet met een bord ‘uitsluitend bestemmingsverkeer’ of ‘doodlopend’, zie je een Belg gewoon doorrijden, een Nederlander zoekt een omweg er van uit gaande dat de weg dan ook wel ergens afgezet/onderbroken zal zijn (wat het vaak niet is, je kan echt gewoon doorrijden)

  Rijd die Belg vervolgens met dezelfde mentaliteit in Nederland zo’n weg in, dan haalt die de kranten omdat ‘er een Belg zich vastgereden heeft in wegwerkzaamheden terwijl dat duidelijk aangegeven stond’ en losgetrokken moet worden van een werf.

  Dat is niet omdat die Belg ‘dom’ is ofzo, maar gewoon omdat men dat in Belgie wat anders/losser aanpakt, ‘dat bord staat daar wel, maar ach…..’

  Mentaliteitsdingetje, zo je wilt.
  Gas op die lolly, gewoon gaan, natuurlijk ben je met een gele plaat snel de sjaak, maar dat is in Belgie al gauw dat ze dan op je bumper gaan kleven enzo, maar lekker in NL nog geen 70 gaan rijden op 80 wegen, dus ja, die zullen dan wel hetzelfde ervaren denk ik in NL. :-))

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.