Minister Zuhal Demir bezoekt grindontginningssite Elerweerd

Op donderdag 9 juli mocht Steengoed Projecten Vlaams minister van Omgeving, Justitie, Toerisme en Energie Zuhal Demir ontvangen op de site van Elerweerd. De nieuwe Limburgse locatie voor grindontginning stond die dag ook open voor de sectorgenoten van het overlegcomité OVO.

Steengoed Projecten organiseerde vorige week een boeiend bezoek aan het grindontginningsproject Elerweerd voor hun sectorgenoten en eregaste minister Zuhal Demir. “Gezien haar bevoegdheden brachten wij tijdens dit bezoek de vele opportuniteiten voor natuur en landschap én de duurzaamheidsdoelstellingen van de Verenigde Naties onder de aandacht”, aldus directeur Frank Liebens. “Daarnaast maakten wij van haar aanwezigheid gebruik om onze adviesnota aan de Vlaamse regering voor te stellen.”

De Vlaamse ontginningssector, verenigd in het Overlegcomité van de Vlaamse Ontginners (OVO, n.v.d.r.), vroeg daarbij om haar medewerking in het oplossen van enkele knelpunten die de sector momenteel bezighouden, zoals het wettelijk kader voor ontginningen, het archeologisch onderzoek, de boscompensatie en digitalisering. “Hiervoor hadden we concrete verbeteringsvoorstellen voorbereid”, licht Frank Liebens verder toe. “De minister heeft alvast haar begrip geuit voor onze standpunten en de medewerking van haar kabinet toegezegd. Een geslaagd contactmoment dus!”

“Wat me opviel tijdens het gesprek met meneer Liebens was de goede verstandhouding van Steengoed Projecten met zowel de buurtbewoners als de natuurverenigingen die in de buurt actief zijn”, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. “Economie, natuur en sociaal engagement kunnen perfect hand in hand gaan indien er bereidheid is tot dialoog en samenwerking. Ik ben blij dat Steengoed ook bereid is inspanningen te leveren op dat vlak om het draagvlak in de buurt staande te houden.”

Na een toespraak door Frank Liebens van Steengoed Projecten werd er met de bus vertrokken naar de gloednieuwe diepknijper. Deze installatie vormt het spilpunt van de grootschalige grindontginningsactiviteiten die hier deze zomer zijn opgestart. Verder werden ook de verwerkings- en beladingsinstallatie bezocht, terwijl er een woordje uitleg werd gegeven over het maatschappelijk belang van Elerweerd: “Dit project verhoogt de rivierveiligheid bij hoge debieten in de Maas en verbetert de unieke riviernatuur. Daarmee zal het de toeristische aantrekkingskracht van het gebied sterk vergroten.”

Concreet gaat het hier om de ontginning van zo’n 170 hectare grind en 64 hectare vulzand. Eens de ontginning ver genoeg gevorderd is, wordt gestart met de herinrichting als natuurgebied. Natuurpunt neemt het beheer dan voor haar rekening. Het verlies van 160 hectare landbouwgrond wordt gecompenseerd door een 7 kilometer lang irrigatienetwerk dat 550 hectare aangrenzende landbouwgrond van water zal voorzien. “Het project is dus een goede zaak voor mens, milieu en economie”, klinkt het bij Steengoed Projecten. “Onder andere biodiversiteit, tewerkstelling en educatie delen mee in de winst.”

Aangezien Steengoed Projecten in Elerweerd voluit kiest voor hernieuwbare energie in de aandrijving van haar technische installatie, kreeg de grindspecialist een belangrijke subsidie toegekend van voormalig Vlaams minister Bart Tommelein.

Zo werd eerder deze maand de vergunning afgeleverd voor een ambitieus drijvend zonnepark: “Dit zal de installaties gedurende de werkuren van energie voorzien. Tijdens de weekends en vakantieperiodes wordt de opgewekte stroom op het net gezet. Zo wordt de inzet van dieselgeneratoren of andere milieu-onvriendelijke energiebronnen vermeden”, vertelt Frank Liebens nog. Deze integrale aanpak met maximale meerwaarde mocht veel lof ontvangen van de aanwezigen.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *