Nieuwe lijvige roman over Maaseik van Piet Poell

Piet Poell heeft een achtste boek geschreven, ‘Prinsessen in het Prinsenhof’, een roman die zich afspeelt in de Stad Maaseik.

Een roman had Poell nog niet geschreven, dat is er nu dus wel gekomen. De 72-jarige Nederlander werkte vier jaar aan het boek. “Het Prinsenhof heeft daadwerkelijk bestaan in Maaseik. Het was, in de achttiende eeuw het paleis van prins-bisschop Theodoor van Beieren, die ook wel de paus van het noorden werd genoemd. Van Beieren bracht, na de Franse overheersing, een periode van rust en relatieve voorspoed in het stadje”, vertelt Poell.

Ook enkele andere figuren die in de roman opduiken, hebben echt bestaan. Maar de hoofdpersonages – drie vrouwen uit verschillende generaties van één familie – zijn, net als diverse gebeurtenissen in de roman, verzonnen. Poell dook in de geschiedenis van het voormalige Maaseikse paleis op verzoek van de Vlaamse arts Jeff Hoeyberghs, die een kliniek voor plastische chirurgie heeft in het Limburgse grensstadje. “De voordeur van zijn kliniek staat exact op de plek van de achterpoort van het toenmalige paleis, die de verlichte prins-bisschop toegang bood tot zijn rozentuin. Hoey Berghs raakte gefascineerd door de historie en verbaasde zich erover dat er in het huidige Maaseik nog maar zo weinig herinnert aan de tijd van Van Beieren. En dat is natuurlijk ook raar, want je moet je geschiedenis koesteren. Hij vroeg mij of ik een boek over het Prinsenhof wilde schrijven. Ik heb ingestemd, maar wel op voorwaarde dat ik er een roman van zou maken en geen geschiedkundige verhandeling. Ik ben geen historicus…”

Het lijvige ‘Prinsessen in het Prinsenhof’ is een roman van 536 pagina’s, uitgegeven bij TIC Uitgeverij in Maastricht en online verkrijgbaar.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *