Blauwalg op Heerenlaakplas

Het Vlaams Agentschap Zorg heeft geconstateerd dat op een gedeelte van de Heerenlaakplas in Maaseik blauwalg in het water zit. Hierdoor zijn enkele activiteiten voorlopig niet meer mogelijk. “Afgelopen maandag zijn stalen genomen. Hierop is te zien dat het water van de recreatieplas Heerenlaak een verdachte ernstige bloei van potentieel toxische cyanobacteriën is”, aldus burgemeester Johan Tollenaere van de Stad Maaseik.

Omdat de bloei in de recreatiezone ligt en er ernstige gezondheidsrisico’s zijn bij contact met de drijflaag of bij de inname van water waarin microcystines ,(toxines die vrijgezet worden bij het afsterven van de cyanobacteriën) aanwezig zijn, is besloten het zwemmen, surfen, duiken, waterskiën , … te verbieden. Ook bootje varen, roeien, zeilen, pedalo, wake-boarden, tubing, bootvissen en kajakken wordt ontraden omdat de recreanten bij deze activiteiten ook in contact kunnen komen met cyanobacteriën en hun toxines.

“Het is ook zo dat uiteraard een groot deel van onze plas veilig is, alleen zie je blijkbaar vaak laat of niet waar juist het gevaar zit. We volgen het iedere dag en als het terug okay lijkt doen we snel een nieuwe staalname”, aldus de burgemeester.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *