Stokkemse smokkelmarkt kijkt vooruit naar 2021

Het was allemaal zo goed voorbereid. Maandenlange vergaderingen en besprekingen zouden de smokkelmarkt van 2020 een volledig nieuw elan geven. Helaas was dit zonder spelbreker corona gerekend. Maar ieder nadeel heeft zijn voordeel. Duizenden fietsers en wandelaars ontdekten Stokkem als ideaal vertrekpunt voor het verkennen van het rivierpark Maasvallei. De Stokkemse smokkelmarkt is in de loop van de voorbije decennia uitgegroeid tot de zondagse ontmoetingsplaats voor jong en oud. Vooral in deze week van 15 augustus zorgde eerst de braderie en daarna de smokkelmarkt voor een massale volkstoeloop naar het kleine mandenvlechtersstadje.

Smokkelkoopjes, maar vooral gezelligheid en een zomers vakantiegevoel dichtbij huis waren de ingrediënten van het wekelijkse succes van de smokkelmarkt. Helaas heeft, zoals bij vele andere evenementen ook het coronavirus roet in het eten gegooid.

Vakantie dicht bij huis, smokkelen en ontmoeting, het waren nochtans elementen die dit jaar meer dan ooit een antwoord konden bieden op de sociale contactnood van velen onder ons.
Gesloten grenzen, uw lief niet kunnen bezoeken aan de andere kant van de Maas, wie had dit nog ooit voor mogelijk gehouden? In de voorbije coronamaanden is nogmaals gebleken hoe sterk de gemeentes aan beide kanten van de Maas met elkaar verweven zijn. Het veerpont gesloten houden was trouwens geen optie geweest voor onze regering. De echte Maaslanders kennen de plaatsen wel waar ze in deze droge zomer al pootjebadend de Maas en dus ook de grens kunnen oversteken.

De zomer van 2021 zal de grote toeristische doorbraak betekenen

Dit jaar geen huifkartochten, geen bierproeverijen of artiestenparades in de gezellige Stokkemse straten.
Toch zie je elke zondag en vaak zelfs op weekdagen de ruime Stokkemse parkings volstaan met wagens met fietsopleggers en mobilhomes. Fietsers en wandelaars hebben het in verbouwing zijde bezoekerscentrum ‘De Wissen’ ontdekt als ideaal vertrekpunt om het rivierpark Maasvallei te verkennen. Voor wie nog mocht twijfelen over de toeristische roeping van Stokkem en zijn Maasuiterwaarden zullen de cijfers binnenkort het bewijs leveren. Er kan een toename verwacht worden van meer dan 50% aan wandelaars en fietsers. Dit betekent dat we gaan naar meer dan 300.000 fietsers en meer dan 130.000 wandelaars op jaarbasis. De groei van B&B ’s in de nabijheid van de Maas is daar niet vreemd aan.
Verwacht mag worden dat ook in de winter de vele nieuwe bezoekers van de wandel- en fietspaden nog wel eens een kijkje komen nemen naar de steeds veranderende natuurpracht in de Maasuiterwaarden.

Voor 2021 ziet het er nog beter uit. Verwacht wordt dat tegen de zomer van volgend jaar het vakantiepark Terhils de deuren opent. Elke dag zullen een duizendtal mensen hier verblijven. Net zoals bij rivieren als de Rijn, de Moesel en de Donau zullen deze toeristen op zoek gaan naar de Maas. De smokkelmarkt zal voor velen een gezellige zondagochtend invulling worden en de Stokkemse horeca zal net zoals dat het geval was in Lommel en Peer een boost krijgen door de vele Centerparcstoeristen.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *