Archeologiedagen 2020 in Maaseik

De Musea Maaseik organiseren op 9, 10 en 11 oktober heel wat leuke activiteiten die het publiek laten kennismaken met archeologie. Zowel volwassenen, kinderen en zelfs kleuters komen dit jaar aan hun trekken. Maaseik beschikt als historische stad over een rijk verleden. In de hoedanigheid van Musea Maaseik beheert en ontsluit ze een gevarieerde archeologische collectie met regionale uitstraling. Met een origineel programma voor de Archeologiedagen willen de musea het draagvlak voor deze boeiende wetenschap versterken. Bovendien zijn de Musea Maaseik dan gratis toegankelijk voor alle bezoekers, mits reservering van een tijdslot.

Dit jaar konden heel wat Maaseikenaren in aanraking komen met archeologie naar aanleiding van het archeologisch onderzoek in de Monseigneur Koningsstraat in het kader van de heraanleg van de nabij gelegen Bleumerstraat. Het graafwerk is voorbij, maar nu is er de kans om al eens te proeven van deze resultaten en om de archeoloog aan het woord te laten. Wouter Yperman (Studiebureau Archeologie), die de opgraving leidde, geeft op zaterdag 10 oktober om 19.00h een voorsmaakje voor iedereen die erfgoed een warm hart toedraagt. Om af te wijken van het klassieke auditorium en een belevingsvolle setting te creëren, zal deze boeiende lezing plaatsvinden in de ambachtelijke koffiebranderij “Melk & Suiker” (Bleumerstraat 37), mét zicht op de Bleumerstraat en met een gratis verwarmend kopje koffie. Archaeology, what else?

Ook aan kleuters willen de Musea Maaseik een boeiende activiteit aanbieden. Voor deze doelgroep werd gewerkt met Narrata, die samen met de museummedewerkers een spannend verhaal op poten zetten. Wat doet een archeoloog precies? Waarom is hij/zij altijd zo vuil? Waar dienen die borsteltjes voor? Samen met Kato en handpop Flo zullen 4- tot 6-jarigen op een speelse wijze voor het eerst kennismaken met archeologie in het museum (Markt 45). Spanning en plezier verzekerd op zondag 11 oktober van 11.00-12.00h.

Ten slotte zetten de Musea Maaseik verder in op de virtuele museumtour die eerder al gelanceerd werd naar aanleiding van coronacrisis. Van 9 tot en met 11 oktober kunnen 10- tot 12-jarigen online deelnemen aan Museum Masterminds, een zoektocht doorheen dit digitale museum. Jonge archeologen die alle verstopte tips en vragen vinden kunnen de geheime code kraken en maken kans op mooie prijzen.

Voor de lezing op 10 oktober en de activiteit voor kleuters op 11 oktober is reservatie via mail verplicht. Voor de lezing reserveert men per bubbel gezien de veiligheidsvoorschriften inzake COVID-19.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *