Burgemeester Brouns: ‘Ik had de nieuwe maatregel niet zien aankomen’

De nieuwste maatregel die in België genomen is, roept in deze regio veel vraagtekens op. België heeft Nederlands-Limburg afgelopen donderdag aangeduid als een gebied met code oranje. “Ik had het niet zien aankomen”, aldus burgemeester Jo Brouns van de gemeente Kinrooi, die het bericht meteen nuanceert met het feit dat er geen grenscontroles zullen komen.

Het besluit leidde tot veel vragen voor mensen die in de grensregio wonen. Enkel essentiële verplaatsingen vanuit België naar Nederlands-Limburg zijn toegestaan. Waar de maatregel plotsklaps vandaan komt is geheel onduidelijk. Volgens de officiële cijfers van het Nederlandse RIVM waren er de afgelopen week in Nederlands-Limburg 14,6 bevestigde besmettingen per 100.000 inwoners. Dat het met controles aan de grens niet zo’n vaart zal lopen is een kreet die men vaak hoort.

Voor de inwoners van Belgisch-Limburg komt het idee weer snel te boven van een half jaar geleden, toen België plotseling de grensovergangen sloot. Minister Pieter De Crem heeft onlangs nog gemeld dat dit nooit meer zal gebeuren. “De grens gaat NOOIT meer dicht”, aldus een reactie van Johan Tollenaere, burgemeester van Maaseik, die ook overstelpt wordt met vragen van zijn inwoners.

Burgemeester Jo Brouns van Kinrooi werd verrast door het nieuws. “Om te werken, naar school te gaan of je bejaarde ouders te verzorgen mag de grens gepasseerd worden”, zo reageert hij. Ook in omgekeerde richting mag iedereen de grens oversteken vanuit Nederland naar België om te gaan werken of naar school te gaan.

De argumenten van het Belgische ministerie van Buitenlandse zaken voor het veranderen van de code naar ‘oranje’ zijn nog niet bekend. Wat wel bekend is, is het feit dat door deze maatregel veel mensen in deze regio een hogere bloeddruk krijgen.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

2 reacties op “Burgemeester Brouns: ‘Ik had de nieuwe maatregel niet zien aankomen’”

  1. We kunnen over 2 weken een herderpup ophalen wat ons veel geld gekost heeft 1x heen en 1x terug is dat mogelijk b.v.d.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *