Groen-politicus Johan Danen volgt Steengoed Projecten tijdens Voka-stage

Vlaams Volksvertegenwoordiger Johan Danen (Groen) verdiepte zijn politieke interesse in leefmilieu en ruimtelijke ordening met een leerrijke dagstage bij Steengoed Projecten. Dit via een Voka-initiatief om politici dichter bij het bedrijfsleven te brengen, tot grote tevredenheid van beide partijen: “Een beter begrip van de grindsector kan helpen om de beeldvorming en besluitvorming rond onze activiteiten aan te scherpen”, aldus Frank Liebens, directeur van Steengoed Projecten. “Want de grindsector is meer maatschappelijk betrokken dan ooit.”

Johan Danen was één van de 100 parlementariërs die er deze zomer voor koos om een dagje te proeven van het bedrijfsleven via de jaarlijkse Voka-stagedag. De keuze voor Steengoed Projecten was snel gemaakt, aldus Johan Danen: “Tien jaar geleden maakte ik al kennis met Steengoed Projecten. Gezien die ervaring en mijn functie in de commissie voor Leefmilieu, Natuur, Ruimtelijke Ordening en Energie wilde ik dan ook wel eens zien hoe de werking was geëvolueerd sinds mijn vorige bezoek.”

Een evolutie heeft zeker plaatsgevonden, besluit hij na zijn stage op 1 september. “In de loop der jaren is de sector duidelijk beter verenigd en zeer geprofessionaliseerd. Er is zichtbaar geïnvesteerd in nieuwe installaties zoals hier in Elerweerd maar ook in goede mensen, relaties en afspraken”, aldus Johan Danen. Hij kreeg meer te horen over hoe alle belanghebbenden vanaf het begin van het grindontginningsproject werden betrokken. Een nuttige visie om door te trekken naar andere ruimtelijke projecten.

“Limburgse dossiers liggen me nauw aan het hart, dus van dergelijke projecten binnen onze provincie valt veel te leren op het vlak van burgerlijke betrokkenheid. Alle stakeholders rond de tafel krijgen om te komen tot een gedragen project, daarin zijn ze hier duidelijk geslaagd en dat inspireert mij”, vertelt Johan Danen enthousiast. “Alleen via samenwerking kunnen we Limburg tot een hoger niveau tillen als voorbeeldregio qua maatschappelijke én landschappelijke meerwaarde. De ruimte voor grote projecten is schaars in Vlaanderen, dus een breed draagvlak bij omwonenden en stakeholders is van levensbelang. Veel onbegrip kan op die manier voorkomen worden.”

Bij Steengoed Projecten niets dan lof over het initiatief van Voka om politieke mandatarissen in contact te brengen met de bedrijfswereld. Het was voor de Limburgse grindwinner de tweede deelname aan het stageproject. Directeur Frank Liebens ontving Johan Danen aan de start van zijn stagedag op de site Elerweerd in Dilsen: “Met Johan kregen we een geboeide ‘stagiair’ over de vloer. Hij kende de grindsector weliswaar al wat uit het verleden, maar nu kon hij ook kennismaken met onze nieuwste site en installatie. Gezien zijn interesse en inzet voor duurzaamheid, milieu en landschappelijke winst is Johan een ideale gesprekspartner voor Steengoed Projecten.”

Ook Johan Danen gaat in de toekomst graag verder het gesprek aan met spelers uit de grindsector: “Elkaar eens in het echt zien in de plaats van via mail of in dossiers heeft wat mij betreft toch een toegevoegde waarde. Het informele contact – wat in deze tijden minder evident is – geeft veel meer context dan je puur uit een vergadering zal kunnen halen. Ik ga alleszins naar huis met meer kennis dan ik had toen ik hier vanochtend aankwam, en die kennis neem ik mee naar het Vlaams Parlement!”

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *