Carnaval slaat in de gemeente Kinrooi een jaartje over

Carnaval

De gezamenlijke carnavalsverenigingen van de gemeente Kinrooi hebben besloten de carnavalsactiviteiten voor het komende seizoen in de ijskast te zetten. “Wat zijn we er goed in, in het vieren van het leven. Het vieren van carnaval. Het samen genieten van folklore, lol en plezier. Helaas kan dat nu even niet. Althans niet zoals we dat graag doen: samen in volle zalen, gezellige cafés, langs drukke straten en op overvolle pleinen. Samen met elkaar. Covid-19 is in tegenstelling tot een carnavalist asociaal en gooit ons leven overhoop”, aldus ‘de Rabbedabbers’, de ‘Ertesjieters’, ‘de Gaaplepels’ en ‘de Zweitzökskes’ in een algemene verklaring.

Met pijn in het hart en met gezond verstand, hebben de vier carnavalsverenigingen van de gemeente Kinrooi besloten hun normale activiteiten van het seizoen 2020-2021 af te gelasten.

Concreet wil dat zeggen dat er in geen enkel kerkdorp een opening zal plaats vinden op de elfde van de elfde. Ook zullen er geen Jeugdprinsenzittingen en Prinsenzittingen/carnavalshappenings plaatsvinden in januari/februari en ook het Prinsenbal en het carnavalsbal worden een jaartje in de ijskast geplaatst.
Tenslotte zullen er het komend seizoen geen carnavalsoptochten uittrekken.

Besloten is dat alle regerende Prinsen(paren) de scepter blijven zwaaien over hun respectievelijke Vorstendom, zij het in de luwte en in stilte. “Een prinselijke vertegenwoordiger van het mooie volksfeest dat het carnaval is, zal onttroont worden met de juiste honneurs en in de juiste omstandigheden, of zal niet worden onttroont. Met andere woorden: hun regeerperiode eindigt pas in 2022”, aldus de gezamenlijke verenigingen.

Extra zuur is dit besluit voor de Kinrooise carnavalsvereniging ‘De Rabbedabbers’. Zij zouden dit seizoen immers hun 4xaa-jarig bestaan vieren. “Op 11 november 2020 bestaat onze vereniging 44 jaar. Het startsein van wat een bijzonder feestjaar moest zijn. Ook dat valt grotendeels in het water”, aldus vorst Mark Hoedemakers. Toch willen zij hun jubileum niet zomaar laten voorbij gaan, in de hoop dat tegen de geplande apotheose van dat feestjaar op zaterdag 8 mei 2020, het leven terug in een normale plooi ligt. Naar dat lichtpuntje willen ze voorzichtig toewerken, door enkele keren Radio Monza te ‘kapen’.

Op woensdag 11 november aanstaande is er van 10.00 tot 13.00 uur een carnavalsuitzending ter ere van de ‘opening’ van 4×11. Verder zal op zaterdag 9 januari, de dag van de Prinsenzitting, een extra carnavalsuitzending uitgezonden worden via de lokale zender van 20.00 tot 23.00 uur.

In de week voorafgaand aan het carnavalsweekend, verschijnt een bescheiden carnavalskrantje ‘De Rabbedabber’ in het thema 4×11. En op vrijdag 12 februari vindt de traditionele Dialectuitzending bij Radio Monza plaats van 16.00 tot 23.00 uur.

“Indien de omstandigheden het toelaten, vindt er misschien nog een kleinschalig pop-up luister- en lachevenementje plaats tijdens de carnavalsdagen. Dat is logischerwijs echter, op dit moment onder zwaar voorbehoud”, zo vervolgt vorst Hoedemakers.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *