Scherpere grenscontroles vanaf 1 december

Vanaf komende dinsdag, 1 december, zal men in België scherpere grenscontroles uitvoeren. Het gaat daarbij hoofdzakelijk om een striktere check van het Passagier Lokalisatie Formulier dat reizigers in moeten vullen voor ze in België aankomen. In onze regio wordt wisselend gereageerd.

In principe moet iedereen die naar België komt het formulier invullen. Je hoeft het alleen niet te doen als je korter dan 48 uur in België wil verblijven of minder dan 48 uur in het buitenland bent geweest voor je België weer in wil.

Een en ander is weer scherper in het nieuws gekomen naar aanleiding van de aankondiging die de Belgische regering gisteravond deed rondom de feestdagen.

Alle niet-noodzakelijke reizen van België naar Nederland en andersom worden nog steeds sterk afgeraden. Reizigers afkomstig uit België gaan na binnenkomst in Nederland tien dagen in (thuis)quarantaine.

Voor bepaalde groepen reizigers geldt een uitzondering, zoals grensmedewerkers en grensstudenten. Als zij voor hun werk of studie reizen, hoeven ze niet in thuisquarantaine tenzij zij klachten hebben. Ook hoeft men niet in thuisquarantaine te gaan wanneer men alleen door Belgische of Nederlandse regio’s rijdt zonder ergens te stoppen.

Burgemeester Johan Tollenaere van Maaseik sust het nieuws: “Er wordt niets verboden, niet-essentiële reizen worden gewoon streng afgeraden”, zo laat hij op Facebook weten.

De voorbije week werd er op enkele plekken tussen Nederland en België ook gecontroleerd. Burgemeester Jos Hessels van de Maaseikse buurgemeente Echt-Susteren reageert: “Nederland heeft het nooit verboden om de grens over te gaan, maar het is wel van belang dat mensen zich ècht afvragen of ze de weg op moeten, los van het feit os ze nu in het binnen- of buitenland moeten zijn.”

De Nederlandse politie voert zo nu en dan ook controles uit. “ Ze wijzen alleen op de ernstige oproep die de Nederlandse regering aan iedereen heeft gedaan: blijf thuis! Het is dan een kwestie van geweten en sociaal gevoel of je toch op pad gaat om te winkelen of te tanken. Bij een daadwerkelijk noodzakelijke verplaatsing is er niks aan de hand. Als we het virus de baas willen worden, zullen we die oproep toch echt serieus moeten nemen!”, aldus Jos Hessels, burgemeester van Echt-Susteren.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *