Speciale coronacommunicatie in Kinrooi

Levensloop 2017 kanker

Bijzondere tijden vragen om bijzondere maatregelen. Een traditionele informatieavond gaat vandaag de dag niet meer. Op het vlak van communicatie ontplooien zich vaker aangepaste initiatieven voor bepaalde doelgroepen, grotendeels een gevolg van Covid-19 of de maatregelen daaromtrent. Met digitale infosessies, opbelacties of specifieke mailings wil Kinrooi blijven communiceren en informeren.

Enkele praktijkvoorbeelden…

Burgemeester Jo Brouns: “Vanavond – donderdag 19 november – organiseert Afdeling Wegen en Verkeer (AWV) om 19u30 een tweede digitale infosessie over de geplande werken aan de N73 Breeërsteenweg tussen Kinrooi centrum en Bree. In normale omstandigheden zouden alle omwonenden en geïnteresseerden uitgenodigd worden op een traditionele infoavond waarbij we overheid, ontwerper en nutsmaatschappijen aan het woord laten. Maar een grote groep mensen verzamelen in een ruimte is not done. In samenwerking met AWV en hun bereikbaarheidsadviseur Frederik Bronkaerts (Amaril) organiseerden we gisteren de eerste digitale infosessie. Wie zich van tevoren inschreef, ontving een instructiemail met link om deel te nemen aan de sessie via Google Meet. Zo konden we gisteren een 70-tal geïnteresseerden over het project inlichten. Tussen 19u30 en 21u00 gaven de panelleden een toelichting aan de hand van een presentatie waarbij de uitvoeringsplannen, gescheiden riolering en onteigeningen allemaal aan bod kwamen. Nadien konden de aanwezigen ook nog vragen stellen via de chat die – net zoals bij een normale infoavond – zeer waardevolle reacties opleverden. Vanavond is een tweede gelijkaardige digitale infosessie gepland voor een 35-tal ingeschreven personen.”

Opbelactie in de Week van de ouderen
Schepen van sociale zaken Anita Meerten: “Alleenstaanden en alleenstaande ouderen kunnen tijdens deze Week van de Ouderen (16 – 22 november) opnieuw een telefoontje verwachten van een personeelslid van de gemeente of OCMW Kinrooi. Met deze actie wil Kinrooi tijdens deze tweede coronaperiode opnieuw polsen hoe het met hen gaat en onderzoeken of er bepaalde (zorg)noden zijn. We deden al een gelijkaardig initiatief begin april in de eerste coronaperiode en dat kon op veel goede reacties rekenen. De tweede semi-lockdown zorgt ervoor dat de opbelactie nu herhaald wordt.”

Een tiental personeelsleden van verschillende locaties – het Sociaal Huis, GC De Stegel zijn deze week gestart met telefoneren naar alleenstaande, vaak oudere, inwoners. De bedoeling is om zoveel mogelijk inwoners op een lijst van 900 namen te contacteren. De sociale dienst werkte een handleiding uit voor de telefoongesprekken. Daarop staan een aantal zaken die aan bod kunnen komen tijdens het gesprek. “In de eerste plaats zal er gewoon gevraagd worden hoe het gaat, zowel lichamelijk als psychisch, of men de dag goed ingevuld krijgt en of men nog contact – telefonisch of via social media – heeft met familie, kennissen en vrienden. De nadruk van de gesprekken ligt op het psychisch welzijn. De crisis duurt nu reeds verschillende maanden en de mentale veerkracht van ouderen wordt danig op de proef gesteld”, aldus Schepen Meerten.

De gemeente en OCMW willen zoveel mogelijk alleenstaanden en alleenstaande ouderen een luisterend oor aanbieden en een extra hart onder de riem steken onder het motto ‘We laten elkaar niet los’. “Als uit het telefoongesprek blijkt dat er diepere noden zijn, bijvoorbeeld op psychosociaal vlak of op het gebied van (geestelijke) gezondheidszorg, hebben de bellers ook de handvaten om daarop in te kunnen pikken. En als ze zelf ziek zouden worden en problemen ondervinden met winkelen of vervoer, mogen ze altijd terugbellen en zal er samen naar een oplossing gezocht worden”, zo vervolgt Anita Meerten.

Mailing naar de getroffen horeca- en handelszaken
Schepen van lokale economie Peter Nies: “Handel en horeca behoren bij de zwaarst getroffen sectoren in dit coronatijdperk. Alhoewel ze hoogstwaarschijnlijk de situatie zelf op de voet volgen, hebben onze diensten deze week een mailing uitgestuurd waarbij ze geinformeerd worden over de aangeboden steunmaatregelen en andere nuttige informatie.”

Zo is er het nieuw Vlaams Beschermingsmechanisme waarbij voor twee periodes – 1 oktober tot 15 november enerzijds en 16 november tot 31 december anderzijds – een aanvraag gedaan kan worden. “De aanvraag voor de tweede periode kan vanaf 4 januari voor zaken die verplicht gesloten werden of 60% omzetverlies leden tengevolge van de coronamaatregelen. Het steunbedrag is 10% van de omzet die de onderneming had in dezelfde periode in 2019”, aldus Schepen Nies.

Bedrijven met fysieke inrichting die moesten sluiten door coronamaatregelen en bedrijven uit de eventsector, die door de coronamaatregelen moeilijkheden ondervinden om hun handelshuur te betalen, kunnen een beroep doen op de handelshuurlening. Dat kon al sinds begin juli maar de Vlaamse Regering heeft recent de indieningstermijn verlengd tot 1 maart 2021.

“Een ander initiatief is het overbruggingsrecht voor zelfstandigen. Zelfstandigen in hoofd- en bijberoep die hun activiteit moeten onderbreken ten gevolge van het coronavirus, kunnen een (gedeeltelijke) uitkering van maximum 3.228,20 euro aanvragen”, zo vervolgt Peter Nies.

Tot slot geeft de dienst KMO nog enkele nuttige tips zoals de subsidiedatabank en de gratis webinars van VLAIO over eerste hulp bij online verkopen om indien mogelijk online sterk aanwezig te zijn om de schade te beperken in coronatijd. Om de take-away mogelijkheden in de eigen gemeente te promoten, kunnen handelaars zich aanmelden om hun info op te laten nemen.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *