Werkgroep Documentatie Maaseik gaat terug naar 1740

Maaseik is bekend als een stad met een rijke geschiedenis en de historische gebouwen hebben al jaar en dag een grote toeristische aantrekkingskracht. Het verleden lijkt vaak een vastliggend iets, zeker als het over architectuur gaat. De werkgroep Documentatie Maaseik brengt komende week een boek uit dat terug gaat naar 1740.

Dit boek, dat het resultaat is van een samenwerking tussen Stan Hendrickx en Johnny Coolen met medewerking van Chantal Dreessen, maakt duidelijk dat het verleden niet altijd een vastliggend feit is qua architectuur.

Toen tekenaar Jan de Beijer in de zomer van 1740 van Roermond naar Maastricht reisde, maakte hij drie zichttekeningen van Maaseik. Eén van de Roermonderpoort (nu Eikerpoort), één van de Maastrichterpoort (nu Hepperpoort) en één van de Markt. In dit boek worden deze drie tekeningen onder de loep genomen met als resultaat een aantal onthutsende inzichten. Vooral de tekening van de Markt, die zich in het Albertina museum in Wenen bevindt, is heel merkwaardig. Ze geeft letterlijk een andere kijk op de Markt dan het iconische beeld dat we kennen van het geschilderde stadszicht uit 1672, dat in het museum bewaard wordt.

Jan de Beijer stond met zijn tekengerei namelijk op de hoek met de Boomgaardstraat en geeft een verrassende kijk op onder andere het gewanthuis. Maar er is veel meer …

De tekeningen hebben alvast geleid tot een boeiende studie met een grote hoeveelheid aan historische informatie, Alles wordt eenvoudig uitgelegd en verduidelijkt met talloze illustraties. Het is zowel een lees- als een kijkboek geworden met een fraaie lay-out, die gemaakt is door Rita Westhovens, grafisch ontwerpster bij Studio Segers, die pro-deo deze heldere vormgeving verzorgde.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *