Het Twieëde Mezeiker Sprieëkwoeërdebook

Op vrijdag 11 december om 11.11 uur wordt de publicatie van het ‘Twieëde Mezeiker Sprieëkwoeërdebook’ officieel voorgesteld door d’Awt Prinse van Maaseik.

Het boek bevat een schat aan Maaseiker spreekwoorden en oneliners. In dit boek worden al deze taaljuweeltjes van het Maaseiker dialect verzameld en vastgelegd voor de toekomst.

Na het verschijnen van het eerste ‘Mezeiker Sprieëkwoeërdebook’ in november 2014 verzamelde Tony Van Wijck nóg eens bijna 1000 spreekwoorden en meer dan 200 oneliners. Een groot aantal daarvan werd gepubliceerd in het tijdschrift ‘De Maaseikenaar’. In elke uitgave werden ze geïllustreerd en opgevrolijkt door toepasselijke cartoons van de Maaseiker kunstenaar Gerard Segers. Het was een vurige wens van Tony dat ook deze verzameling én een aantal cartoons in boekvorm zou worden uitgebracht om ze op die manier voor het publiek toegankelijk te maken.

Helaas is Tony op 21 september 2020 overleden. Het boek was op dat moment in voorbereiding en het was de wens van zijn dochters Frieda, Alida en Gerda dat de publicatie zou doorgaan. Dit boek mag een eerbetoon zijn aan Tony als dank voor zijn enorme inzet voor het in stand houden van het Maaseiker dialect.

d’Awt Prinse van Het Heilig Wammes Maaseik 2×11
De Maaseiker vereniging d’Awt Prinse van het Heilig Wammes is met veel plezier ingegaan op de vraag van hun eminent lid, Awt Prins Tony I, om de realisatie van dit boekwerk op zich te nemen.

Het past in het streven van d’Awt Prinse om het Maaseiker dialect waar mogelijk te gebruiken en deze kleurrijke spreektaal te borgen voor de toekomstige generaties. De publicatie maakt tevens deel uit van de festiviteiten rond het 2×11 jarig jubileum van de vereniging in het Carnavalsseizoen 2020-2021.

Tony Van Wijck, Awt Prins Tony I (1958), Ieëre Vorst Tony, stond mee aan de wieg van d’Awt Prinse vereniging. Hun hoofddoelstelling is het samenbrengen van de oud Prinsen van het Vorstendom Maaseik en de ondersteuning van de Mezeiker Vastelaovend.

Na het overlijden van Tony heeft, Awt Prins Freddy I (2000), Ieëre Vorst Freddy Corstjens, de draad terug opgepakt en de verzameling spreekwoorden en oneliners wat het Maaseiker dialect betreft klaar gemaakt voor publicatie.

D’ Awt Prinse hopen dat vele dialectliefhebbers het boek zullen kopen om te genieten bij het lezen van de vele oude of jonge, maar vooral grappige taalvondsten. Indien de spreekwoorden ook actief zullen gebruikt worden bij allerhande gelegenheden zal het hoofddoel van dit boek bereikt zijn.

‘Hawt het Mezeikers in lieëve !’
Het boek is een ‘must’ voor elke Maaseikenaar en iedereen die geïnteresseerd is in het mooie Mezeiker dialect.
Voor wie het eerste Mezeiker Sprieëkwoeërdebook nog niet zou hebben kan ook deel 1 nog besteld worden.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *