Kinrooi vraagt mezen in de strijd tegen de eikenprocessierups

Afgelopen maandag 7 december 2020 werden er aan de Batvendijk en aan de Seesenweg in Kinrooi mezennestkastjes geplaatst. Alhoewel de overlast van de eikenprocessierups het voorbije jaar minimaal was, ondersteunt de gemeente Kinrooi het Europees LIFE-project Ecologisch beheer van de eikenprocessierups zonder gebruik van biociden. Naast kevers, sluipwespen en -vliegen rekent Kinrooi op mezen als natuurlijke bestrijders van dienst.

Om de overlast – vooral jeuk en last aan de ogen en luchtwegen – te voorkomen, wordt de eikenprocessierups al enkele jaren bestreden, onder andere met sproeimiddelen. Die zijn niet ideaal voor de gezondheid, het milieu en de biodiversiteit. Bovendien kost dat handenvol geld. Daarbij komt nog eens dat veel rupsen en -nesten zich in bos- en natuurgebieden bevinden waar sproeien of ook verbranden geen optie is. Daarom gingen zes partners op zoek naar andere, duurzame en ecologische, oplossingen. De komende vijf jaar zullen ze onderzoeken hoe de rups op een ecologische manier bestreden kan worden door natuurlijke vijanden in te schakelen. Verschillende technieken zullen getest worden waaronder deze met mezennestkastjes in Kinrooi.

Het officiële online startmoment is gepland op 9 december.

De zes hoofdpartners van dit internationale project zijn de provincies Limburg (B), Antwerpen (BE), Gelderland (NL), Noord-Brabant (NL), de gemeente Sittard-Geleen (NL) en INBO (BE). De Universiteiten UHasselt en UAntwerpen maken deel uit van de expertengroep.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *