Afgelopen maandag 7 december 2020 werden er aan de Batvendijk en aan de Seesenweg in Kinrooi mezennestkastjes geplaatst. Alhoewel de overlast van de eikenprocessierups het voorbije jaar minimaal was, ondersteunt de gemeente Kinrooi het Europees LIFE-project Ecologisch beheer van de eikenprocessierups zonder gebruik van biociden. Naast kevers, sluipwespen en -vliegen rekent Kinrooi op mezen als natuurlijke bestrijders van dienst.
Om de overlast – vooral jeuk en last aan de ogen en luchtwegen – te voorkomen, wordt de eikenprocessierups al enkele jaren bestreden, onder andere met sproeimiddelen. Die zijn niet ideaal voor de gezondheid, het milieu en de biodiversiteit. Bovendien kost dat handenvol geld. Daarbij komt nog eens dat veel rupsen en -nesten zich in bos- en natuurgebieden bevinden waar sproeien of ook verbranden geen optie is. Daarom gingen zes partners op zoek naar andere, duurzame en ecologische, oplossingen. De komende vijf jaar zullen ze onderzoeken hoe de rups op een ecologische manier bestreden kan worden door natuurlijke vijanden in te schakelen. Verschillende technieken zullen getest worden waaronder deze met mezennestkastjes in Kinrooi.
Het officiële online startmoment is gepland op 9 december.
De zes hoofdpartners van dit internationale project zijn de provincies Limburg (B), Antwerpen (BE), Gelderland (NL), Noord-Brabant (NL), de gemeente Sittard-Geleen (NL) en INBO (BE). De Universiteiten UHasselt en UAntwerpen maken deel uit van de expertengroep.