Nederlander moet negatieve test tonen voor reis naar België

Nederlanders en andere buitenlanders moeten met ingang van Kerstmis een negatieve uitslag van een coronatest laten zien als ze langer dan 48 uur naar België willen komen. De test mag niet ouder zijn dan twee dagen. Er komen controles aan de grens, hebben de Belgische autoriteiten vrijdag besloten.

België vreest een grote toestroom van Nederlanders die bij de zuiderburen willen winkelen. Ze wijken mogelijk uit nu de meeste winkels in Nederland hebben moeten sluiten.

Belgen die terugkomen uit een gebied dat vanwege het gevaar op een besmetting met het coronavirus als rood is gemarkeerd, Nederland en nagenoeg heel Europa bijvoorbeeld, moeten voortaan in principe zeven dagen in quarantaine. Alleen iemand die in totale afzondering heeft gekampeerd zou daaraan kunnen ontkomen.

Aan de grens en in luchthavens en stations gaat de politie controleren of reizigers het verplichte formulier hebben ingevuld waaruit blijkt hoeveel risico ze lopen het virus op te lopen of door te geven, zegt premier Alexander De Croo. De skipistes in de Ardennen moeten gesloten blijven en ski’s en ander wintersportgerei mogen ook niet worden verhuurd.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

8 reacties op “Nederlander moet negatieve test tonen voor reis naar België”

 1. Dit artikel klopt niet, je moet altijd een attest voorleggen als je belgie in komt vanaf 25 december..of je 1uur of 100uur er gaat verblijven…het attest mag niet ouder zijn dan 48uur!!

 2. citaat uit vrt.nieuws:
  Reizigers uit andere landen die naar hier komen en meer dan 48 uur zullen blijven,
  moeten bij vertrek in eigen land een recente negatieve coronatest kunnen voorleggen.
  Anders mogen ze niet naar ons land vertrekken.

  “Je kan moeilijk aan alle grensarbeiders vragen om om de twee dagen een test te kunnen tonen”,
  zegt premier Alexander De Croo (Open VLD).

 3. Reizen wordt ten stelligste afgeraden. Voor personen die wel reizen worden de regels aangescherpt. Iedereen die langer dan 48 uur in een rode zone verblijft, wordt beschouwd als een hoogrisicocontact.

  Bij terugkomst na een reis geldt een verplichte quarantaine van 7 dagen, met aansluitend negatief testresultaat. Deze quarantaine is niet verplicht wanneer uit het Passenger Location Form (PLF) van de reiziger zou blijken dat de kans op besmetting laag is omwille van zijn of haar gedrag. De berekening van deze risico-score op het PLF zal worden verstrengd.
  Begin 2021 zal er een nieuw PLF-systeem geïntroduceerd worden, waarbij er een onderscheid zal gemaakt worden tussen professionele en privéreizen. Zakenreizigers met een attest van de werkgever moeten dan niet langer in quarantaine indien uit hun PLF geen risico-gedrag blijkt. Alle andere reizigers moeten in alle omstandigheden wèl de quarantaine respecteren.
  Alle niet-inwoners die vanuit een rode zone naar België reizen moeten vanaf 25/12 verplicht een recent negatief testresultaat (48 uur) voorleggen.
  Daarnaast komt er ook een versterkte controle op het invullen van het PLF bij aankomst in België. Ook de naleving van de verplichte quarantaine wordt versterkt.

  Deze regeling geldt niet voor grensarbeiders. Zij moeten zich uiteraard aan de regels houden en desgevallend de nodige documenten kunnen voorleggen.

  Het lijkt me best dat u in het vervolg uw gegevens checkt vooraleer ze online te gooien.

 4. Als je niet langer dan 48 uur in belgie verblijft hoeft dit niet. Dit heeft jo brouns ook bevestigd.

 5. Beste mensen, beste Limburgers,

  Wat heeft de EU politiek geleerd wat betreft de (duidelijke) samenwerking binnen de EU wat Corona pandemie (door de mens zelf veroorzaakt) ? Volgens mij niets.

  Dat er helaas door Corona extra beleid bepaalt wordt, begrijp ik. Maar weer wordt er vanuit de EU geen eenduidig Corona beleid voor alle EU burgers bedacht. Is dit nou zo moeilijk vraag ik mij steeds af. Een grensregio in de EU is blijkbaar bij veel europese politici onbelangrijk.

  Ik heb familie wonen in Belgisch Limburg. Met oud op nieuw wil ik hen bezoeken. Ik wil op 31 December dus naar België en een dag later, 1 Januari 2021 weer terug naar Nederlands Limburg (zoals volgens mij vele andere Limburgers). Wat is nu het probleem. Moet ik mij nu eerst laten testen op Corona ? Wat een onduidelijk beleid steeds. Worden de komende week misschien weer de regels veranderd ? Sorry hoor, dit is geen een EU beleid.

  Ik wil eens weten wat de burgemeesters van Maaseik en Susteren hiervan vinden ? Ze hebben toch de EU hoog in het vaandel staan ?

  R. Huppertz

 6. Ik vind dit ook echt onzin en mijn ouders wonen in nederland. ik mag hier maar 1 persoon laten komen dus moet ik kiezen tussen mijn vader of moeder. Dit kan toch niet ik zie verder helemaal niemand en hou me goed aan de regels.
  Mag wel naar hun toe met kerst want in nederland mogen er drie mensen komen. ik vind dat ze hier ook 2 personen hadden moeten toestaan. Je kunt toch niet kiezen tussen je ouders.

 7. Ik vind dit ook echt onzin en mijn ouders wonen in nederland. ik mag hier maar 1 persoon laten komen dus moet ik kiezen tussen mijn vader of moeder. Dit kan toch niet ik zie verder helemaal niemand en hou me goed aan de regels.
  Mag wel naar hun toe met kerst want in nederland mogen er drie mensen komen. ik vind dat ze hier ook 2 personen hadden moeten toestaan. Je kunt toch niet kiezen tussen je ouders.

 8. Dus als ik ga tanken in België moet ik een bewijs hebben dat ik negatief ben wat zijn dit toch allemaal onduidelijke regels zeker voor mensen in de grensregio Burgemeester Brouns leg een uit wat we wel en niet mogen geef eens duidelijkheid want ik heb gelezen dat er zware boetes zijn voor niet essentiële
  reizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.