Wat heeft Nederlandse premier met Maaseiker Jan van Eyck?

Maandagavond 14 december keken vele personen naar de Nederlandse Minister-President Mark Rutte. De speech kwam vanuit het Torentje, de werkkamer van de premier. Wat voor kenners opviel, was een portret van Maaseikenaar Jan van Eyck.

Onder toeziend oog van ‘blauwe Thorbecke’ en de Maaseikenaar Jan van Eyck met de rode tulband sprak de premier maandagavond zijn landgenoten toe. De vraag die opkomt is wat Rutte met de Maaseiker schilder heeft.

Eerst over het portret. Een beroemd kunstwerk van Jan van Eyck, dat ook gebruikt is op flesjes bier en glazen uit de Belgische grensstad.

Dan over de relatie van Mark Rutte en Jan van Eyck. In 2018 ontving de Nederlandse premier de jubileumeditie van Herfsttij der Middeleeuwen, het bekendste werk van de historicus Johan Huizinga. Het eerste exemplaar werd door de Nederlandse premier Mark Rutte, historicus en alumnus van de Universiteit Leiden, in ontvangst genomen. Herfsttij der Middeleeuwen verscheen voor het eerst in 1919. Honderd jaar later geniet Herfsttij nog onverminderd populariteit. Het boek wordt gezien als een van de grootste en meeslependste klassieke geschiedwerken. Op de kaft het betreffende portret van Jan van Eyck.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.