Camerabewaking voor divers en vooral reactief gebruik in de gemeente Kinrooi

Camera bewaking veiligheid

Maandag 25 januari 2021 besloot de gemeenteraad van Kinrooi om een systeem van camerabewaking doorheen de gemeente aan te kopen. In de praktijk gaat het om de aankoop van zeventien nieuwe camera’s die op vaste plaatsen geïnstalleerd zullen worden. De bedoeling erachter is om reactief te kunnen optreden indien nodig.

Burgemeester Jo Brouns: “Camerabewaking is geen nieuw gegeven in Kinrooi. Al sinds oktober 2016 staan er twee vaste bewakingscamera’s op industriezone Leuerbroek. In het voorjaar van 2018 werden acht bewakingscamera’s in gebruik genomen in Agropolis Park aan de Maasplassen. Daarnaast werden in februari 2017 ook de ANPR-camera’s – ANPR staat voor Automatic Number Plate Recognition of automatische nummerplaat-herkenning – aan de grens in Molenbeersel (Weertersteenweg) en Kessenich (Venlosesteenweg) geïnstalleerd.”

Na de goedkeuring van het reglement voor GAS-boetes waren er verschillende pistes om bijkomende camera’s aan te schaffen. Na alle pro’s en contra’s af te wegen, besloot het schepencollege om 35.000 euro te investeren in 17 nieuwe camera’s en om bestaande toestellen van een upgrade te voorzien.

De camera’s krijgen een vaste plaats toegewezen die bepaald werd op basis van een aantal criteria zoals bijvoorbeeld hangjongeren of samenscholingen van diverse aard, sluikstorten, sluipverkeer, onnodig hard rijden of vluchtroutes. Alhoewel er in het gemeentehuis een centraal systeem komt voor weergave en opname, is het niet zo dat de beelden constant gemonitord zullen worden. De camera’s worden hoofzakelijk reactief gebruikt. Hiermee bedoelen we dat we na een melding of een vaststelling, beelden van een vermoedelijk tijdstip of periode kunnen bekijken.

De voorziene nieuwe locaties zijn:

– aan de bibliotheek met zicht op het Dorpsplein (Kinrooi) (1)
– aan Nelisveld Kinrooi (1)
– aan de rotonde in Kinrooi centrum (nummerplaatherkenning) (3)
– aan het surfstrand (2)
– in havengebied De Spaenjerd (2)
– aan GC De Stegel (2)
– aan sporthal De Dom (Kessenich)(1)
– bij het terrein bij Chiro Molenbeersel & voetbal HO Molenbeersel (2)
– aan Villa Pax (Molenbeersel) (2)
– aan het voormalig schooltje aan de Hees Kessenich (1)

Bij grotere evenementen op de betreffende locaties kunnen de camera’s indien gewenst ook gebruikt worden voor zogenaamde monitoring, bijvoorbeeld tijdens Pepelrock of het Bastionfestival. Vanaf eind februari zullen de eerste nieuwe camera’s geïnstalleerd worden. Het is de bedoeling om dit voorjaar alles operationeel te hebben.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.