Gemeenteraadsvoorzitter Jacques Leten stapt uit de actieve politiek

Jacques Leten (sp.a) stapt uit de actieve Breese politiek. Na 36 jaar vind hij dat het tijd wordt om zich op zijn familie te richten. Jordy Kunnen volgt hem op. Hiermee wordt hij de jongste gemeenteraadsvoorzitter in Vlaanderen. Leten neemt vanavond (11 januari) op een serene manier afscheid van de politiek bij de eerste gemeenteraad van het nieuwe jaar.

Leten deed 36 jaar actief aan politiek, waarvan 20 jaar in de gemeenteraad. Eerst in de oppositie, waar hij vanaf 2000 voor het kartel BROS in zetelde. Vanaf 2012 maakte hij deel uit van de meerderheid. “Iedereen, zowel vriend als vijand, zal erkennen dat hij altijd zeer gedreven was”, stelt Kunnen. “Ten eerste zeg ik de politiek voor alle duidelijkheid geen vaarwel. Ik blijf nog altijd actief meewerken achter de schermen”, verduidelijkt Leten. “Ik ben altijd voorstander geweest van kansen geven aan jonge mensen, zoals ik die in het verleden ook vaak gekregen heb. Ik ga me nu vooral in de eerste plaats focussen op mijn familie. Uiteraard werk ik ook nog voor de beste organisatie van Limburg: De Voorzorg!

“Verder ben ik altijd gedreven geweest door een groot maatschappelijk engagement”, vervolgt Leten. “Ik heb dit de voorbije decennia proberen te vertalen in het voeren van constructieve politiek. Ik kijk dan ook met een enorm tevreden gevoel terug.

Ik meen ook te mogen zeggen dat ik één van de grondleggers ben van een echte oppositie in Bree. Na 40 jaar van volstrekte meerderheden. Later ben ik beloond voor mijn harde werk, waardoor ik het nieuwe beleid na 36 jaar Gabriëls heb mogen helpen uittekenen. Daar ben ik stiekem toch wel een beetje trots op.”

Kunnen volgt Leten op als gemeenteraadslid, waarmee hij ook zijn functie als Voorzitter van de OCMW- en gemeenteraad overneemt, 22-jarige Jordy Kunnen wordt jongste gemeenteraadsvoorzitter van Vlaanderen.

“Dat is een hele eer!” zegt Kunnen. “Ik loop al een tijdje mee in de politiek. Mijn eerste stappen zette ik in de jongerenpolitiek. Het echte engagement begon wanneer ik in 2018 mee op de lijst stond van het toenmalige kartel BROS. Ik kreeg daarbij meteen het vertrouwen van de leden, waardoor ik plaats drie op de lijst toegewezen kreeg. Tijdens die campagneperiode heb ik zeer veel ervaring opgedaan.”

“Ik ben een sociaal en gedreven persoon en Door de Master Nationale Politiek die ik nu ga afronden, drink en adem ik al elke dag politiek letterlijk uit. Ik ben een enorme voorstander van constructieve politiek. Als gemeenteraadsvoorzitter zal ik mijn taak neutraal uitvoeren, zoals het hoort. Wel zal ik mijn spreekrecht opeisen, door af en toe een sociale tussenkomst te maken wanneer het kan, uiteraard altijd in overleg met onze bevriende meerderheidspartners.”

“Ik zie het als mijn taak om de politiek dichter bij de mensen te brengen. Vooral bij de jongeren”, zegt Kunnen. ”Ik heb het geluk om met mijn jonge leeftijd een behoorlijke groep van de Breeënaren te vertegenwoordigen die anders gewoon uit de boot valt. Als sociaal werker heb ik ook een groot hart voor mensen, vooral voor diegenen die het moeilijk hebben.”

Kunnen vervolgt: “Bree moet nog inclusiever worden. Dit is trouwens een strijdpunt van deze meerderheid. Iédereen zich goed moet kunnen voelen in onze Stad. Een warm, inclusief Bree is ook bezig met zijn woonomgeving. De Breeënaar zal mij daarom ook kennen voor mijn belangstelling voor milieu en natuur. Ook daar sta ik voor, uiteraard uitgaande van de socialistische gedachten. Milieu en sociaal beleid gaan samen. We moeten zorgen dat iedereen in een gezonde omgeving kan wonen zonder de energiefactuur op de gewone man en vrouw af te schuiven.”

“Ik wil Jacques oprecht bedanken voor de kans die ik krijg. Het is een jongensdroom om een stem te zijn voor de 16.160 inwoners van Bree. Maar trouwens ik weet zeker dat Jacques nooit helemaal zal verdwijnen uit het Breese beeld, daar is hij veel te geëngageerd voor!”

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *