Stad Bree en JAC Limburg slaan de handen in elkaar voor de opening van een nieuw JAC

In februari opent een achtste JAC in Limburg de deuren in het ontmoetingscentrum in Bree. Hulpverlener Lisa wordt het gezicht van de nieuwe vestiging. Elke woensdag kunnen jongeren tussen 12 en 25 jaar bij haar terecht met al hun welzijnsvragen.

Jongere zijn is niet altijd makkelijk. Er gaat veel in hun hoofd om. Soms raken ze er alleen uit of met de steun van hun omgeving. Maar er zijn ook momenten waarop niets lukt. In dat geval kunnen jongeren gratis, vertrouwelijk en vrijblijvend terecht bij JAC Bree. “We zijn ongelofelijk tevreden wanneer lokale besturen van jongerenwelzijn een prioriteit maken,” zegt Koen Albregts, coördinator van JAC Limburg. ‘Stad Bree koppelde aan die intenties ook middelen. Daardoor kunnen we samen een plek in de stad voorzien waar jongeren een gesprek met een professionele hulpverlener kunnen aanknopen.’

Face-to-face en online

‘Corona drukt ons met de neus op de feiten: hulpverlening on- en offline zijn belangrijk,’ zegt Koen Albregts. ‘Het virus en de maatregelen maken jongeren eenzaam, angstig en onzeker. We zagen globaal een stijging van liefst 31% van de hulpvragen ten opzichte van 2019 en bereikten 1600 jongeren. Tijdens de pandemie vinden ze vlot de weg naar de beveiligde chatomgeving op jac.be. Tegelijkertijd is het belangrijk om te investeren in plekken waar ze naartoe kunnen gaan voor hulp.’

“Met de opening van een nieuwe vestiging creëren we zo’n plek voor jongeren uit Bree en omgeving. Niet toevallig liggen de middelbare scholen SAB, TISM, het H.Hartinstituut en het GO! Atheneum op wandelafstand. Jongeren in onze regio hebben nood aan een plek waar ze op een heel toegankelijke manier terecht kunnen met al hun vragen of bezorgdheden. Dit is nu meer dan ooit zo belangrijk!”, vertelt Katja Verheyen, schepen van welzijn: “Ik ben dan ook erg blij dat we hier in Bree samen met het JAC de handen in elkaar hebben kunnen slaan.”

Mario Knippenberg, schepen van jeugd in Bree, situeert de nieuwe samenwerking met het JAC in het bestaand aanbod: “Onze Breese jeugddienst kent een lange traditie van werken op maat van jongeren. Sinds 2019 kwam het Huis van het Kind erbij, met een online portaal en een moderne ontmoetingsplaats voor alle Breese kinderen, jongeren en ouders. Het inloopmoment van het JAC in Bree, in het Ontmoetingscentrum, waar ook de jeugddienst gelegen is, zorgt ervoor dat we nog meer drempelverlagend kunnen werken en verder inzetten op psycho-sociaal welzijn.”

Hulpverlener Lisa bemant de nieuwe vestiging vanuit het ontmoetingscentrum waar ook andere stadsdiensten zoals de jeugddienst gehuisvestigd zijn. Jongeren zijn welkom elke woensdag van 9.00 tot 17.00 uur. Door de coronamaatregelen werkt Lisa voorlopig enkel op afspraak. Daarnaast kunnen jongeren elke werkdag bij het JAC terecht via mail, telefoon, beeldbellen en chat. Het JAC zal aan de Kloosterstraat 13 in Bree komen.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *