Verscherpte maatregelen om de grens over te gaan

De grens tussen Nederland en België kun je vanaf morgen niet zonder meer over. Niet zoals medio vorig jaar gaan de grenzen dicht, maar er gelden wel verscherpte maatregelen om de grens over te gaan.

Er geldt in België vanaf morgen een verbod op recreatief-toeristische reizen van en naar België. Alleen essentiële reizen zijn toegelaten. Het verbod geldt tot en met maandag 1 maart 2021.

Toeristische reizen naar een zogenaamde rode zone werden al geruime tijd ten sterkste afgeraden, maar vanaf morgen geldt er echt een verbod op dit soort reizen. Het reisverbod zal gecontroleerd worden, zowel voor het weg-, lucht-, zee- als voor het treinverkeer. Burgemeester Johan Tollenaere van Maaseik laat weten dat er geen controle’s aan de grens zullen plaatsvinden maar dat er wel in de gemeente gecontroleerd zal worden.

Ook burgemeester Jo Brouns van Kinrooi reageert met dezelfde strekking: “kHet bericht over controle’s klopr natuurlijk, maar er zal hier echt niet geverbaliseerd worden wanneer je braafjes vanuit bijvoorbeeld Geistingen even tot Thorn wandelt en terug hoor. Essentie is vanaf dag één dezelfde: Vermijd zoveel mogelijk contacten. Dus in je bubbel al wandelend even de grens over en terug zonder daar contacten te maken is geen enkel probleem”, aldus de Kinrooise burgervader.

Wie zich vanuit en naar België verplaatst, moet in het bezit zijn van een zogenaamde ‘verklaring op eer‘. Ondersteund met de nodige documenten moeten mensen kunnen aantonen dat ze daadwerkelijk een essentiële reis maken. Daarbij valt te denken aan bijvoorbeeld mensen die over de grens werken of noodzakelijke gezinshereniging. Een bakje koffie doen over de grens is dus niet essentieel, maar mantelzorg verlenen mag wel.

Voor inwoners die net over de grens in Nederland wonen betekent het nieuwe verbod dat goedkoop tanken of tabaksproducten in België halen vanaf 27 januari niet meer toegestaan is. Ook funshoppen of net even over de grens eten halen bij een horecagelegenheid is verboden én even een fiets- of wandeltocht maken over Belgisch grondgebied is ook niet meer toegestaan.

De maatregelen werken overigens twee kanten uit. De Belgen mogen vanaf morgen ook niet meer naar Nederland reizen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

5 reacties op “Verscherpte maatregelen om de grens over te gaan”

  1. De burgemeester van kinrooi kan zeggen wat hij wil als zaterdag aan DE grens EN in Maaseik aan de grens geen controle is…dan hebben ze vrije ingang naar maasmechelen om te betogen zelfde voor lanaken….en dan moet geen tekening bij gemaakt worden wat DE gevolgen zijn

  2. En dit staat op Weertdegekste*! Wie snapt het nu nog? Wat een tegenstrijdige en onduidelijke berichtgeving toch weer. Het document ‘bewijs van eer’ was nog niet eens te downloaden en de nieuwe regel voor het grensverkeer was wel alweer van kracht :-/

    *Mocht je bijvoorbeeld willen tanken in de Belgische grensgemeente van o.a. Cranendonck, Leudal of Weert dan is dat nog onder voorwaarden mogelijk. Voor inwoners van grensregio’s zijn verplaatsingen als onderdeel van het dagdagelijkse leven toegestaan. Voorwaarde is wel dat je een ‘verklaring op eer’ op zak hebt en je aangeeft waarvoor je naar België reist.

  3. Personen die in de grensregio wonen mogen wel tanken en boodschappen doen in België of Nederland. Wat hierboven staat klopt dus niet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.