Minister Beke bezoekt vaccinatiecentrum voor Bree en Oudsbergen

Vlaams minister Wouter Beke bezocht samen met burgemeesters Liesbeth Van der Auwera (Bree) en Lode Ceyssens (Oudsbergen) het vaccinatiecentrum in de expodroom. In enkele weken tijd werd het leegstaande complex omgetoverd tot een centrum waar tot 1.200 inwoners per dag gevaccineerd kunnen worden.

De expodroom, gelegen op het industrieterrein in Bree en ooit de thuishaven van Euphony Basket Bree en de Europese wedstrijden van Noliko Maaseik, stond al verschillende jaren leeg. Toen de gemeenten Bree en Oudsbergen op zoek gingen naar een geschikte locatie voor hun vaccinatiecentrum, kwam de expodroom al snel in beeld. “Vaccinatiecentra moeten minimum 1.100 m² groot zijn, maar er moeten ook voldoende parkeer- en ventilatiemogelijkheden zijn. De Expodroom voldoet hieraan. Het complex is 23.000 m² groot en bestaat uit verschillende ruimtes”, zegt Liesbeth Van der Auwera, burgemeester van Bree. “Sinds enkele weken zijn we volop bezig om enkele ruimtes helemaal klaar te maken voor de vaccinaties. Daar komt heel wat bij kijken. Water, sanitair, elektriciteit, bewaking, internetverbindingen: alles werd door onze medewerkers aangepakt.”

De vaccinatielijnen werden opgebouwd in een polyvalente zaal grenzend aan de sportzaal. “Naast de sportzaal hebben we verschillende ruimtes, van in totaal meer dan 90 meter lang en 20 meter breed, waar we het onthaal, twee wachtruimtes en vier vaccinatielijnen kunnen onderbrengen”, weet Lode Ceyssens, burgemeester van Oudsbergen. “We starten met één vaccinatielijn of zo’n 100 vaccinaties per shift van 4 uur, maar zullen nadien verder kunnen opschalen. Met onze vier vaccinatielijnen zouden we in theorie maximaal 1.200 vaccins per dag moeten kunnen toedienen.”

Wie in aanmerking komt om gevaccineerd te worden, zal een brief van de Vlaamse overheid ontvangen met de nodige informatie over locatie, datum en tijdstip. “Als je een brief ontvangt, kan je met die info een afspraak inplannen. Een afspraak maken kan telefonisch of online”, legt burgemeester Van der Auwera uit. “Je kan niet kiezen in welk vaccinatiecentrum je je laat vaccineren.”

Het vaccinatiecentrum is vlot bereikbaar. “We werken ook aan een oplossing voor mensen zonder eigen vervoer of minder mobiele mensen. De werkgroep mobiliteit is hier volop mee bezig: er wordt gedacht aan de mindermobielencentrale, pendelbussen, taxi’s en afspraken met de Lijn. Er komt ook een mobiel vaccinatieteam voor diegenen die hier nood aan hebben”, zegt burgemeester Ceyssens.

“We voorzien stewards op parking en in de gebouwen om alles vlot te laten verlopen. Uiteraard gelden de afstandsregels en mondmaskerplicht. Om te vermijden dat het binnen te druk wordt, laat de steward je pas 5 minuten voor je afspraak naar binnen. Tot dan vragen we de bezoekers om in hun auto te wachten”, legt burgemeester Ceyssens uit. “Als het jouw beurt is, laten we je binnen en mag je je aanmelden. Daarna moet je even wachten tot er plek vrij is aan één van de vaccinatielijnen.”

“Elke vaccinatielijn is afgesloten van de andere en bestaat uit aparte ruimtes voor twee bezoekers. Terwijl de ene bezoeker gevaccineerd wordt, wordt de volgende al voorbereid voor vaccinatie, zodat de inentingen elkaar snel kunnen opvolgen”, gaat burgemeester Van der Auwera verder. “Wie gevaccineerd is, moet nadien nog een kwartier onder dokterstoezicht wachten in de grote wachtruimte.”

Voor inwoners volgt er snel meer duidelijkheid. “In de eerste week van februari bedelen we een flyer in alle brievenbussen, met daarin alle info waarover we op dit moment beschikken. Later volgt nog uitgebreidere informatie over bijvoorbeeld mobiliteit, hoe de vaccinaties in z’n werk gaan, wanneer en hoe je uitgenodigd wordt…”, zegt burgemeester Ceyssens. Intussen is ook al de website www.vaccinatie.expodroom.be online, die is aangevuld met de laatste informatie.

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke bracht zondag in het gezelschap van beide burgemeesters een bezoek aan het vaccinatiecentrum. “Het is knap om te zien hoe een leegstaand complex op luttele weken tijd werd omgebouwd tot een volledig uitgerust vaccinatiecentrum. Dat getuigt van een goede samenwerking tussen de twee gemeenten”, zegt minister Beke.

“Voor de opstart is er vanuit de Vlaamse Overheid per eerstelijnszone een bedrag voorzien van 250.000 euro. De komende maanden komt daar voor het vaccinatiecentrum Bree – Oudsbergen nog 381.000 euro bovenop”, zegt minister Beke. “Onze lokale besturen zullen klaar zijn om zo snel mogelijk zo veel mogelijk mensen te vaccineren.”

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *