Politiereglement Maasplassen aangepast in functie van de nieuwe hondenlosloopweide

Maandag 1 februari keurde de gemeenteraad van Kinrooi een nieuw gecoördineerd politiereglement goed over het Maasplassengebied. Er waren twee redenen voor de aanpassing: enerzijds een nieuwe, verwachte hondenlosloopzone in Kessenich en anderzijds de toevoeging van dagrecreatiegebied Heerenlaak in Maaseik.

Burgemeester Jo Brouns: “Omdat dagrecreatiegebied Heerenlaak plannen heeft voor een dagstrand zoals de Steenberg, werd Heerenlaak toegevoegd aan ons vorig reglement van mei 2020. De regels op het water zijn hetzelfde voor Maaseik en Kinrooi maar beide gemeenten hebben soms een eigen invulling, bijvoorbeeld wat de GAS-boetes betreft. Onze Maasstewards, die een rechtstreeks gevolg waren van ons eerste reglement, zullen enkel actief zijn op het grondgebied Kinrooi.”

Schepen van participatie en dierenwelzijn Peter Nies: “De andere reden voor de wijziging van dit politiereglement is dat er weer een nieuw idee van kinrooimeemaken.be klaar staat voor uitvoering. Bij ons online burgerparticipatieplatform kwam meermaals het voorstel om een gesloten hondenlosloopgebied te maken. Om dat te kunnen doen, moet het reglement aangepast worden. Honden verplicht aan de leiband houden, geldt vanzelfsprekend niet in een hondenlosloopweide.”

Schepen van vrije tijd Mark Hoedemakers: “Voor de goede orde zijn er nog enkele andere regels. Zo is het niet de bedoeling dat de losloopweide een hondentoilet wordt. Uitwerpselen van de eigen hond moeten onmiddellijk opgeruimd worden met behulp van zelf meegebrachte zakjes die niet op het terrein achtergelaten mogen worden. Loopse honden, honden met een duidelijk waarneembare ziekte, verwonding of een besmettelijke ziekte (bijv. vlooien) zijn niet welkom, alle andere wel. Honden die van water houden, kunnen hun hart ophalen want waden in de poel van de hondenlosloopzone is toegestaan. Tot slot houdt iedere eigenaar zijn hond in de gaten zodat het veilig blijft voor andere honden en baasjes.”

Schepen van de technische dienst Wim Rutten: “De eerste hondenlosloopweide zal schuin tegenover het Bastion in Kessenich komen (zie plan hierboven). Ze is 6.000 vierkante meter groot, waarvan 2000 vierkante meter waterpoel. Op dit moment is er prijs gevraagd voor de realisatie van de hondenlosloopzone. Deze zal op vraag van Agentschap Natuur en Bos omringd worden door zogenaamde ursusdraad, bevestigd aan houten palen. Er komen twee poortpaaltjes die toegang geven tot het gebied en automatisch dichtklappen en we voorzien ook twee bredere ingangen waardoor een tractor het terrein op kan voor een maaibeurt indien nodig. Prijzen dienen ingediend te worden tegen 17 februari. Daarna kiest het gemeentebestuur de firma die dit zal uitvoeren in overleg met onze technische dienst. De bedoeling is om tegen de paasvakantie de eerste hondenlosloopweide in de gemeente Kinrooi klaar te hebben.”

Schepen van vrije tijd Mark Hoedemakers: “De eerste hondenlosloopzone van de gemeente komt dus aan het Bastion in Kessenich, een plaats die op het verlanglijstje van veel hondenliefhebbers staat en waar we een evenwichtsoefening maakten tussen landbouw, natuur, water en de beschikbare plaats. De gesprekken met Limburgs Landschap voor een grotere hondenlosloopzone in Molenbeersel (Stramprooijerbroek, omgeving Woutershof) zijn ook opgestart. Daar zullen er meer natuurlijke barrières zijn om de zone af te bakenen. Deze hopen we ook dit jaar nog in gebruik te kunnen nemen.”

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *