Familie Schelfhout uit Bree levert groene stroom voor 5.700 gezinnen

Biogas Bree is ontstaan uit een idee van vader André Schelfhout. Zijn plan om een biogasinstallatie te bouwen, zorgt ervoor dat zijn drie zonen nu voldoende groene energie opwekken om een volledige gemeente van stroom te voorzien. De Schelfhouts verwerken restproducten van de voedingsindustrie, energiegewassen zoals maïs en varkensmest tot groene energie. Die bieden ze via energieplatform Bolt rechtstreeks aan lokale consumenten aan.

Pieterjan Verhaeghen, CEO van Bolt: “Het is in deze coronatijden ontzettend belangrijk om lokaal te kopen om onze economie te steunen. Dat geldt ook voor elektriciteit: als je echte groene energie van bij ons koopt, ondersteun je lokale producenten én de energietransitie van ons land.”

In de vergisters van Biogas Bree worden resten van voedingsbedrijven in reactors vergist tot biogas. De opgewekte energie, goed om zo’n 5.700 gezinnen te voorzien van elektriciteit, wordt op het net geïnjecteerd en aangeboden aan klanten van energieplatform Bolt.

“Het proces dat in onze vergister gebeurt, is gelijkaardig met hoe het menselijk lichaam werkt”, zegt Chris Schelfhout van Biogas Bree. “We zetten organisch materiaal om in gassen. Het proces lijkt op het eerste zich eenvoudig, maar dat is het niet. Het kostte ons één jaar om tot een efficiënt vergistingsproces te komen.”

Dankzij Bolt kunnen consumenten zelf kiezen bij welke lokale opwekker ze groene energie kopen.

Bolt is sinds augustus 2019 actief in Vlaanderen en sinds juli 2020 in Wallonië. Vandaag verkopen meer dan 100 lokale energie-opwekkers hun zonne-, wind-, water- of bio-energie via Bolt aan meer dan 16.000 consumenten die heel bewust voor groene streekstroom kiezen.

Foto: Illias Teirlinck

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.