Laatste hand aan elektrificatie van spoorlijn Mol – Hamont

Sinds het najaar 2018 werkt Infrabel aan de elektrificatie van de spoorlijn tussen Mol en Hamont (lijn 19). De werkzaamheden zitten op schema zodat de 33 km lange geëlektrificeerde spoorlijn in juni 2021 in gebruik kan worden genomen. Intussen werkt Infrabel ook verder aan de elektrificatie van de spoorlijn Hasselt – Mol (lijn 15) die volgens planning verloopt. Tijdens het weekend van 27 en 28 maart zal het treinverkeer tussen Mol en Hasselt onderbroken zijn. De NMBS zet dan vervangbussen in.

De elektrificatiewerken zijn 2,5 jaar geleden gestart in Hamont en verlopen gefaseerd in baanvakken. Op het 33 km lange traject van spoorlijn 19 zijn alle 830 bovenleidingspalen geplaatst. De in totaal 200 km aan nieuwe kabels en draden werden intussen afgerold op enkele kilometers na. Dit weekend wordt de elektrische verbinding gemaakt tussen spoorlijn 19 en de al bestaande bovenleiding in Mol én tussen Pelt en Hamont worden de bovenleidingsdraden verder afgerold.

Verspreid over de spoorlijn heeft Infrabel in Lommel, Neerpelt en Hamont ook 3 nieuwe tractie-onderstations gebouwd die eind maart operationeel zullen zijn. Zij zetten hoogspanning om in bruikbare spanning voor het treinverkeer. Vanuit het onderstation loopt de omgezette tractiestroom via de bovenleiding naar de treinen zodat die elektrisch kunnen rijden.

Daarnaast heeft Infrabel ook een aantal spoorwerken uitgevoerd zoals o.a. de bouw van twee nieuwe wissels in Balen Werkplaatsen (Lommel) en 115 meter spooraanleg in Hamont, De aanpassingen aan de leuningen van 6 bruggen op het traject van de spoorlijn gebeuren dit voorjaar.

Wanneer de werken in mei zijn gerealiseerd, gebeuren de verdere controles en vereiste testen waarna de spoorlijn veilig onder stroom kan worden gezet. In juni 2021 zullen de eerste elektrische treinen op de geëlektrificeerde spoorlijn kunnen rijden. De geraamde investering voor de elektrificatiewerken bedraagt 30,9 miljoen euro waarvan een deel (40%) wordt gesubsidieerd door Europa.

Dankzij de elektrificatie kan NMBS over het volledige traject van Antwerpen tot Hamont elektrische treinen inzetten. Daardoor zullen vanaf juni ook twee bestaande P-treinen (piekuurtreinen) tussen Brussel en Mol tot in Neerpelt kunnen rijden. Het gaat om één P-trein ’s morgens richting Brussel en één P-trein ’s avonds vanuit Brussel. De elektrificatiewerken zijn een belangrijke investering voor de mobiliteit in de Kempen en Limburg die ook milieuvriendelijk is en de stiptheid ten goede komt.

Intussen werkt Infrabel ook verder aan de elektrificatie van de spoorlijn 15 tussen Mol en Hasselt. De werken zijn twee jaar geleden gestart en verlopen volgens planning. Bijna alle bovenleidingspalen zijn intussen geplaatst op die in Mol en Kiewit na en een deel van de kabels en draden zijn al afgerold zoals op het traject tussen Zolder en Zonhoven. In totaal worden er 1.250 nieuwe bovenleidingspalen geplaatst, 58 km aan bovenleiding geïnstalleerd waarvoor ruim 300 km aan kabels en draden worden afgerold.

Foto: Benjamon Brolet

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *