Speeltuintje in havengebied ‘de Spaanjerd’ binnenkort ook open voor eigen inwoners

De voorbije jaren is er kosten noch moeite gespaard om het havengebied rondom de Spaanjerd in Ophoven op te waarderen. Een volgende stap, die zeker bij de lokale inwoners in de smaak zal vallen, is het openstellen van het havengebied tussen zonsopgang en zonsondergang. Het is een idee dat al langer leeft en trouwens ook voorgesteld werd op het burgerparticipatieplatform kinrooimeemaken.be.

Burgemeester Jo Brouns: “Ons Maasplassengebied is de laatste jaren ingrijpend gewijzigd. Wie er enkele jaren niet meer was, herkent het niet meer. Vroeger was de jachthaven een afgesloten
gedeelte dat amper zichtbaar was. Met de nieuwe herinrichting van het gebied, kan iedereen genieten van een prachtig uitzicht. Niet alleen vanop het nieuwe Maasplein waar het kantoor van
Visit Kinrooi is maar ook al fietsend zie je de haven mooi liggen. De wens dat onze eigen inwoners er nu ook binnen kunnen, zal vanaf de paasvakantie ook ingevuld worden. Het idee van
kinrooimeemaken.be dat inwoners toegang tot de haven krijgen via het voetgangerspoortje achter het kantoor van Visit Kinrooi wordt dus werkelijkheid.”

Koen Prikken, directeur van Marec: “In eerste instantie zal het havengebied open zijn voor voetgangers en eventueel ook fietsers van 09.00 tot 17.00 uur. Naarmate het toeristisch seizoen vordert, zal het einduur ook verlaat worden. Gemotoriseerd verkeer is niet toegelaten. De ingang en uitgang is op dezelfde plaats, namelijk het poortje achter het kantoor van Visit Kinrooi. Van daaruit ben je meteen aan het speelpleintje waar dan ook alle kinderen uit de buurt welkom zijn.”

De laatste jaren waren er forse investeringen om het havengebied naar een hoger niveau te tillen en vooral om de belevingswaarde te doen stijgen. Dat was zeker al het geval sinds er meer zicht op de haven is van aan de buitenzijde. Voor de inwoners is er nu ook een zekere belevingswaarde mogelijk in het gebied: de kinderen kunnen ravotten op het speelpleintje, men kan een wandeling maken worden door het havengebied, en zo meer.

Jachthaven de Spaanjerd trekt hier trouwens dezelfde lijn door van Heerenlaak waar al jaren een wandelpad door het mooie gebied is vanaf de ingang van de haven. Daar heeft het geen negatieve gevolgen zoals vandalisme of diefstal opgeleverd. “Dat zijn criteria die we hier ook in de gaten zullen houden bij een evaluatie. Maar hopelijk gebruikt iedereen het gezond verstand om maximaal te genieten van de opengestelde haven en het bijbehorend speeltuintje”, zo besluit de directeur van Marec.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.