Vaccinatiecentrum De Borg nog steeds op 100% na volledige week met AstraZeneca

Vorige week – van 15 tot 19 maart 2021 – was de eerste week dat er vijf dagen op rij vaccinaties gezet werden in De Borg, het vaccinatiecentrum waar de inwoners van Dilsen-Stokkem, Maaseik en Kinrooi (ELZ Maasland Noord) terecht kunnen. Van maandag tot vrijdag was er dagelijks een shift van vier uur. In totaal kwamen de voorbije week 1.026 personen langs voor een inenting met AstraZeneca.

Sofie Vandeweerd, burgemeester van Dilsen-Stokkem: “De actualiteit rond het AstraZeneca-vaccin zorgde voor meer oproepen in het callcenter. Daar probeert men natuurlijk iedereen steeds te overtuigen om de vaccinatie gewoon door te laten gaan, gezien het vaccin veilig en effectief is. Per 100 personen waren er 15 à 20 die de afspraak annuleerden maar het type vaccin was zeker niet altijd de reden daarvoor. Vaak paste de voorgestelde afspraak niet in de agenda en werd er direct een nieuwe afspraak gemaakt.”

Inmiddels is er de officiële bevestiging dat ook de andere Europese landen aangespoord worden om het vaccineren met AstraZeneca terug op de starten. Dat kan eventuele twijfels bij sommigen wegnemen. Ruim 94% van de gevaccineerden in De Borg kreeg trouwens het AstraZeneca-vaccin.

Goed nieuws is dat het vaccinatiecentrum tot nu toe nog altijd geen resterende vaccins terug in de koelkast moest steken. Als de voorgestelde afspraak niet gewenst of gepast is, doet het vaccinatiecentrum het nodige om het vooropgestelde doel van 25 inentingen per lijn per uur te halen. Dat betekent soms een last minute oproep voor iemand die zich wel kan vrijmaken om langs te komen voor het eerste spuitje.

Jo Brouns, burgemeester van Kinrooi: “Wat de reservelijst betreft, werkt het vaccinatiecentrum zoals Vlaanderen dat voorschrijft. Momenteel staan er 350 personen op de reservelijst. Dat zijn enerzijds prioritaire 65-plussers die men eerst probeert aan te spreken. Daarnaast is er ook nog een reservelijst op basis van beroepen: personeel uit de zorgsector (in de brede zin van het woord), politie, brandweer, (kleuter)leerkrachten, begeleiders kinderopvang en ook de eigen medewerkers/vrijwilligers van het vaccinatiecentrum.”

Deze lijst kan momenteel niet aangevuld worden met burgers die niet werkzaam zijn in bovenstaande sectoren. “Het vaccinatiecentrum krijgt redelijk veel aanmeldingen van mensen die zich kandidaat stellen voor de reservelijst. Op zich is dat natuurlijk goed maar momenteel kan daar helaas geen gevolg aan gegeven worden. Mocht dat veranderen, dan zal dat zeker bekend gemaakt worden naar de inwoners van de drie gemeenten.Wat de gewone uitnodigingen vanuit Vlaanderen betreft, is er gestart met de eerstelijnswerkers uit te nodigen – huisartsen, tandartsen, apothekers, apothekersassistenten, medisch laboranten die coronatesten doen, … . Ondertussen zijn ook de eerste 85-plussers uitgenodigd én al in De Borg langs geweest voor het eerste
spuitje”, aldus de Kinrooise burgemeester.

Johan Tollenaere, burgemeester van Maaseik: “Op dit moment kregen al 2.318 personen een eerste spuitje in De Borg. Komende donderdag 25 maart is het de eerste keer dat er drie tijdsloten van vier uur achter elkaar ingepland zijn. Dan zal er van 09.00 tot 21.00 uur gevaccineerd worden met twee vaccinatielijnen en hopen we 603 mensen te vaccineren op één dag. Daarvoor heeft het vaccinatiecentrum AstraZeneca (298 stuks) en Pfizer (305 stuks) gekregen. Ik herhaal even dat het type vaccin niet gekozen kan worden door de gevaccineerde. Er zullen ook twaalf nieuwe bewoners van woonzorgcentra ter plaatse gevaccineerd worden: 5 personen in Molenbeersel, 6 in Maaseik en 1 in Neeroeteren. De CRA’s -Coördinerend en Raadgevend Arts – van de WZC zorgen daar voor die inenting.”

Het vaccinatiecentrum komt steeds meer op snelheid en streeft ernaar om alle beschikbare vaccins toe te dienen, maar natuurlijk blijft de aanlevering van de vaccins een cruciale factor voor de hoeveelheid personen die gevaccineerd kunnen worden. “Wat volgende week (29 maart – 2 april) betreft, verwachten we net geen 1.200 vaccins. Woensdag 31 maart zal de eerste dag worden dat de vier vaccinatielijnen tegelijk in werking zijn van 09.00 tot 21.00 uur en op vrijdag 2 april wordt dat nog eens overgedaan van 13.00 tot 17.00 uur. Het laatste nieuwtje is dat die week ook al een aantal personen langs zal komen voor de tweede Pfizer-prik”, zo besluit burgemeester Tollenaere.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

4 reacties op “Vaccinatiecentrum De Borg nog steeds op 100% na volledige week met AstraZeneca”

 1. Goed dat men alle vaccins gebruikt maar wel jammer dat bvb kleuterleiders of andere beroepsgroepen eerder als reserve worden opgeroepen ipv 65+ ers of risicopatienten. Het zijn toch deze laatsten die erg ziek worden en het zorgsysteem zwaar belasten

 2. Geachte,
  Kunnen wij op de reservelijst geplaatst worden?
  Genk, Bree, zutendaalen Voeren doen dit al.

 3. Geachte,
  Kan ik op de reservelijst geplaatst worden?
  Groeten
  Richard Swidzinski 69 jaar, bewoner Dilsen-Stokkem

 4. Is het mogelijk van ons op de reservelijst te plaatsen.
  Ik zou graag de kleinkinderen (9 stuks ) opvangen.
  Onze dochters en schoondochter werken allemaal in de zorg en dit kan heel veel werkproblemen oplossen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *