Film ‘Grensgeval’ Tweede Paasdag op L1 TV

Peter Crins uit Leveroy werkte jarenlang aan een hele bijzondere film: Grensgeval. Daarin vertellen Limburgse ooggetuigen uit zowel België als Nederland op indringende wijze over de Eerste Wereldoorlog. De film zal Tweede Paasdag op L1 TV uitgezonden worden.

Saillant detail: aan het einde van die oorlog in 1918 werd de wereld getroffen door een pandemie, de Spaanse Griep. Ook daarover wordt verteld door mensen die het meemaakten.

Crins won met Grensgeval de Servaas Huysprijs op het Limburg Film Festival 2019, in de categorie beste amateurfilm. Begin jaren negentig van de vorige nam Crins het besluit om oude streekgenoten, in de leeftijdscategorie 90+, voor de camera te interviewen. Deze verhalen geven een prachtig historisch beeld uit eerste hand.

Niet alleen de Spaanse Griep maar ook de vluchtelingenstromen naar Nederland leggen een mooie koppeling tussen toen en nu. Hoe ging Nederland destijds om met Belgen die de grens over trokken op zoek naar veiligheid? Het wordt allemaal verteld uit eerste hand.

Het onderwerp overstijgt de regionale invalshoek en krijgt door de herkenbare verhalen over oorlog een universele betekenis.

Aan de Belgische zijde van de grens tekende Crins verhalen op over bijvoorbeeld jongemannen die op leven en dood moesten vechten in de afschuwelijke loopgraven aan de IJzer. Ook kwamen er verhalen naar boven over de grote ontploffing bij het treinstation van Hamont.

Aan de Nederlandse kant komen de mobilisatie en de duizenden Franse vluchtelingen ter sprake die via België bij Stramproy de grens overstaken en in Weert werden opgevangen.

 

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *