Reglement op camerabewaking in Kinrooi aangepast

Camera bewaking veiligheid

Eind januari besloot het college van burgemeester en schepenen van de gemeente Kinrooi om een systeem van camerabewaking doorheen de gemeente aan te kopen. In de praktijk ging het om de aankoop van zeventien nieuwe camera’s die op vaste plaatsen geïnstalleerd zullen worden. Opdat dit allemaal wettelijk in orde is, keurde de gemeenteraad het aangepast reglement op de camerabewaking goed.

Burgemeester Jo Brouns: “Camerabewaking is geen nieuw gegeven in Kinrooi. Al sinds oktober 2016 staan er twee vaste bewakingscamera’s op industriezone Leuerbroek. In het voorjaar van 2018 werden acht bewakingscamera’s in gebruik genomen in Agropolis Park aan de Maasplassen. Daarnaast werden in februari 2017 ook de ANPR-camera’s – ANPR staat voor Automatic Number Plate Recognition of automatische nummerplaat-herkenning – aan de grens in Molenbeersel (Weertersteenweg) en Kessenich (Venlosesteenweg) geïnstalleerd. Na de goedkeuring van het reglement voor GAS-boetes waren er verschillende pistes om bijkomende camera’s aan te schaffen. Na alle pro’s en contra’s af te wegen, besloot het schepencollege om 35.000 euro te investeren in 17 nieuwe
camera’s en om bestaande toestellen van een upgrade te voorzien. Die krijgen een vaste plaats toegewezen die bepaald werd op basis van een aantal criteria zoals bijvoorbeeld hangjongeren of samenscholingen van diverse aard, sluikstorten, sluipverkeer, onnodig hard rijden of vluchtroutes. Alhoewel er in het gemeentehuis een centraal systeem komt voor weergave en opname, is het niet zo dat de beelden constant gemonitord zullen worden. De camera’s worden hoofzakelijk reactief gebruikt. Hiermee bedoelen we dat we na een melding of een vaststelling, beelden van een vermoedelijk tijdstip of periode kunnen bekijken.

Locatie van de nieuwe camera’s
De voorziene nieuwe locaties zijn:
– aan de bibliotheek met zicht op het Dorpsplein (Kinrooi) (1)
– aan de Schans Nelisveld Kinrooi (1)
– aan de rotonde in Kinrooi centrum (nummerplaatherkenning) (3)
– aan GC De Stegel (2)
– aan sporthal De Dom (Kessenich) (1)
– aan Villa Pax (Molenbeersel) (2)
– aan het voormalig schooltje aan de Hees Kessenich (1)
– in havengebied De Spaenjerd (2)
– aan het surfstrand (2)
– bij het terrein bij Chiro Molenbeersel & voetbal HO Molenbeersel (2)

Bij grotere evenementen op de betreffende locaties kunnen de camera’s indien gewenst ook gebruikt worden voor zogenaamde monitoring, bijvoorbeeld tijdens Pepelrock of het Bastionfestival. Sinds eind februari werden al 11 van de 17 camera’s geïnstalleerd. Het is de bedoeling om dit voorjaar of ten laatste in de zomer alle camera’s operationeel te hebben.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *