Graffitikunstwerk voor fiets- en wandeltunnel Rode Kruislaan in Bree

De brede fiets- en wandeltunnel ter hoogte van de Oudestraat en het politiekantoor in Bree zorgt voor een veilige verbinding tussen ons centrum en de achterliggende scholencampus, onder de drukke Rode Kruislaan door. Hier passeren dagelijks heel wat leerlingen, inwoners en toeristen. Vanaf nu kunnen ze genieten van een erg knappe invulling op de wanden van de fietstunnel. De figuren en taferelen die het lokale kunstenaarscollectief ‘Limbuddies’ dit weekend aanbrachten zijn stuk voor stuk eyecatchers. Ze brengen elk een eigen boodschap, waarvoor je eventjes alle details tot je moet nemen. Het geheel vormt een beeldige verwijzing naar het centrale thema ‘observatie en creatie’.

“Wij werkten hier inderdaad met een centraal concept als kapstok. Het gekozen thema “observatie en creatie” verwijst zowel naar de wetenschappelijk als de technische richtingen die je op de scholencampus kan volgen. Binnen dat centraal thema mochten onze figuren een rol spelen”, vertelt Kris Dirckx, gepassioneerd leerkracht PO en aanvoerder van de crew Limbuddies. “Maar het is niet zo dat alles vooraf vast lag. Heel wat creatief werk gebeurt op het moment zelf. Zo heeft mijn astronaut een grote, donkere helm gekregen. Ik zie hier een mooi focuspunt, want ik wil nog spelen met de reflectie die je in de helm gaat kunnen zien. Ik ben er op dit moment nog uit wat dat juist moet zijn. Zolang ik niet zeker ben dat ik hét idee vast heb, spuit ik niet. (lachend) Daar worden mijn kameraden dan wel eens ongeduldig van, hoor.”

Ook de titels op de ruggen van de enorme boekenkast aan de rechterzijde van de tunnels moeten nog invulling krijgen. Daar kijkt Kris vooral naar zijn eigen boekenkast thuis en welke helden er in het thema techniek en wetenschap passen. Lieve Scheire komt er zeker nog met 2 titels tussen te staan. De tekeningen van kunstenaars Nash en Sapho die we al konden bewonderen kennen hetzelfde hoog niveau van details en verwijzingen. Het is zeker de moeite om even stil te staan en te ontdekken wat de figuren juist vasthouden of aan het doen zijn. Knappe knipogen genoeg te zien!

De leerlingen van het 5de jaar van de lokale middelbare school SAB namen het initiatief om dit project te realiseren. Na een lange voorbereidingsperiode, konden ze dit hemelvaartweekend eindelijk het eindresultaat gerealiseerd zien. In coronatijd is het niet mogelijk om activiteiten te voorzien zoals een live jam met de artiesten, maar anderzijds legt deze periode nog meer de nood aan kunst in het straatbeeld bloot. We zijn sinds vorig jaar met z’n allen aan het wandelen en fietsen geslagen. Deze tunnel wordt nu dé plek om te passeren of foto’s te maken wanneer je in Bree erop uit trekt.

“De toeristische meerwaarde van deze locatie stijgt nu enorm dankzij de professionele tekeningen. Dat is zeker mooi meegenomen,” vertelt ook burgemeester Liesbeth van Der Auwera. “Voor ons is die extra aandacht zeker ook welkom om het aspect verkeersveiligheid nog eens in de verf te zetten…letterlijk dan!”

Deze tunnel kwam er destijds zodat duizenden scholieren niet meer dagelijks de oversteek over de Rode Kruislaan moeten maken. Samen met het nieuw centraal busstation is dat een belangrijk onderdeel van onze mobiliteitspuzzel. “De tunnel kende al een massale passage, en mag dan ook zeker op maat van een jong publiek worden ingevuld door deze graffitikunst. Nu is er geen enkele reden meer om deze tunnel niet te gebruiken op je dagelijkse route. Ik ben onder de indruk van het mooi werk dat de leerlingen in samenwerking met de Limbuddies hier leverden!” sluit burgemeester Liesbeth van der Auwera trots af.

Er is echter nog een andere reden waarom het stadsbestuur besloot te investeren in het opwaarderen van fiets- en wandeltunnels met professionele graffiti. Niets is zo doeltreffend om vandalisme te weren van tunnelwanden als zelf weloverwogen kunstwerken te voorzien. Dat smaakt naar meer!

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *