Kajak Maasland en RivierPark Maasvallei lanceren Maas Cleanup Pakket

Kajakken en zwerfvuil ruimen gaat vanaf nu hand in hand in het RivierPark Maasvallei. Kajak Maasland start vanaf seizoen ‘21 met een nieuw aanbod waarbij kajakkers met een ‘Maas cleanup pakket’ aan hun afvaart beginnen. Het is een volgend puzzelstuk in de strijd tegen zwerfvuil in onze rivieren.

Watersporters met een hart voor de natuur kunnen vanaf nu kiezen voor het ‘MAAS CLEANUP PAKKET’. Dit pakket bestaat uit een grijpstok, vuilzak en handschoenen waarmee kajakkers en rafters onderweg zwerfvuil kunnen verzamelen. Dat is helaas meer dan ooit nodig, zeker op de rivier zelf.

Koen Heemskerk – Kajak Maasland: “De Maas is een prachtige rivier waar mensen graag komen kajakken of raften. Maar na hoog water blijft een heuse ‘plastic soup’ achter die de rivier met zich meesleurt. Op de oevers wordt jaarlijks hard opgeruimd door vrijwilligers en natuurbeheerders. Maar van op het water kan je ook aan moeilijker bereikbare plekken of eilandjes. Ik merkte in het verleden al dat er een grote interesse is bij scholen en bedrijven om een handje toe te steken bij het zuiver houden van onze mooie rivier. Vandaar het initiatief. Daarnaast draagt het zeker bij aan de bewustwording van scholieren, bedrijven kunnen hun teambuilding een ecologische twist meegeven.”

Voor het Maas Cleanup Pakket werkt Kajak Maasland samen met RLKM, de gemeente Maasmechelen en De Vlaamse Waterweg nv, maar ook met het samenwerkingsverband achter het RivierPark Maasvallei. Dit grensoverschrijdend gebied situeert zich aan beide kanten van de ‘gemeenschappelijke Maas’ tussen Maastricht en Thorn, met unieke riviernatuur waar veel fietsers en wandelaars – en dus ook watersporters – van genieten.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: “Het Rivierpark Maasvallei is een echte toeristische aantrekkingspool, maar ook veel inwoners uit onze regio trekken er wel wekelijks op uit om te genieten van een fiets-, wandel- tot kajaktocht. De Maas is een regenrivier, met hoog water in de herfst en winter en is vaak bijna droog tegen de zomer, zo stroomt er ook helaas veel zwerfvuil mee met de stroom. Het is een gedeelde verantwoordelijkheid van ons allemaal om zwerfafval te vermijden. Daarom steunt De Vlaamse Waterweg het initiatief van het Maas Cleanup pakket.”

Wethouder Gert-Jan Krabbendam (Maastricht): “de dynamische Maas maakt elk jaar opnieuw pijnlijk zichtbaar hoeveel plastic naar de zee wordt gevoerd. 80 procent van de plastic soup in de wereldzeeën komt daar terecht via de rivieren. Schepenen Christel Gorissen (Lanaken) en Mustafa Uzun (Maasmechelen) beamen: de afgelopen 8 jaar werd er in het RivierPark Maasvallei al meer dan 100 ton zwerfvuil opgehaald door duizenden vrijwilligers. Gelukkig wordt er niet enkel opgeruimd: vele partners uit Vlaanderen, Wallonië, Nederland en zelfs Duitsland werken hard aan de oorzaken van de zwerfvuilproblematiek. Het resultaat moet zichtbaar worden op onze oevers”.

Koen Heemskerk – Kajak Maasland: “Zwerfvuil opruimen is ook gewoon een leuke activiteit om samen met het gezin te doen. Je kan bijvoorbeeld wedstrijden houden wie het meeste verzameld heeft, zonder de veiligheid uit het oog te verliezen uiteraard. Voor scholen is het een manier om hun leerlingen inzicht te geven in milieuproblemen. Dat educatieve speelt ook wel.”

Wil je ook al kajakkend een handje bijdragen aan een mooiere wereld, vraag dan bij Kajak Maasland naar het Maas Clean up Pakket. Je krijgt dan het nodige materiaal om onderweg afval op te ruimen. Bij aankomst kan je het verzamelde afval op de voorziene plek achterlaten. De Vlaamse Waterweg haalt het afval regelmatig op.

Als je daarenboven foto’s maakt van je opruimwerk en ze met de juiste hashtags deelt op social media, maak je kans op een gratis kajaktocht die Koen regelmatig uitloot. #kajakmaasland #rivierparkmaasvallei

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *